Френската "Total" ще проучва находищата на газ на Черно море

Борисов очаква големи находища, което ще понижи цената на газа
Обновена: 12 юли 2012 15:02 | 12 юли 2012 15:00,
289
Френската "Total" ще проучва находищата на газ на Черно море
Борисов очаква големи находища на газ в Черно море. Снимка: БТА

Френската компания "Total" е спечелила конкурса за проучването на находищата на газ в блока "Хан Аспарух" в дълбоките води на Черно море. Това съобщи министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев в присъствието на премиера на Бойко Борисов.

Total ще работи съвместно с ОМV и Repsol. Пред журналисти участниците в конкурса са посочили, че процедурата е проведена по изключително прозрачен начин.

Конкуренцията до последния момент се водеше между "Total" и британската "Melrose Resources". През август 2010 г. правителството предостави на британската компания 10-годишна концесия за добив на природен газ от находище "Каварна".

Очакванията на българското правителство са залежите от газ в региона да бъдат аналогични на откритите в съседното находище, което се намира в румънски териториални води.

Според премиера Бойко Борисов разработването на находището би довело до истинска диверсификация на газовите доставки за България. Той посочи, че една сонда струва около 300 млн. евро.

"А комисионната такса, която България ще получава в зависимост от количеството газ, ще е между 2 и 30%, ако са големи находищата. Ние имаме всички уверения, че находището е голямо. В съседна Румъния намериха около 80 млрд. куб. метра. Надявам се, че и в Хан Аспарух няма да бъде по-малко, тъй като блокът е много по-голям. Това много драстично ще понижи цената на газа и ще ни помогне във воденето на преговори за закупуване на нови количества газ", уверен е премиерът. 

Той изрази надежда бързо да се направят сондажите, защото това ще има голямо значение и за икономиката на страната, и за хората.

Блокът "Хан Аспарух" заема площ 14 440 кв. км. Всички анализи сочели значителни залежи на нефт и газ.

"Това е нашата голяма надежда за диверсификация, защото потенциалът, който има дълбоко Черно море, според всички анализи сочи значителни залежи на нефт и газ. Това се потвърждава както от количествата, които се откриха на няколко километра от българската граница в румънска територия, така и от големия интерес, който имаше към конкурса в България", коментира и Делян Добрев.

"Направени са геоложки проучвания, така че ще има поне два кладенеца на значителна дълбочина", каза Михаел Борели, вицепрезидент, отговарящ за производството и търговията за Европа в "Total".

Той добави, че заедно с партньорите е разработена програма, която ще позволи проучването на цялата територия на блока за пет години. Има възможност за удължаване на този срок при необходимост от допълнително проучване.

"Намерението на партньорите е всяко проучване да започва с анализ на сеизмичността. Подготовката за
него и последващата интерпретация на данните отнема няколко години. Едва след това ще бъдат направени няколко проучвателни сондажи", заяви Борел.

Перспективите за добив ще зависят от тези сондажи, които ще бъдат направени в края на проучвателния период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЕЦ замърсява земята и водата, само цоциалист с купена диплома може да иска за децата си бъдещето на Чернобилските деца.
136
1
 
4
 
! Отговори
pier преди 11 години
ГражданиЕжедневноРазграбващиБългария
135
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
horqta nqma li nqkoi da gi popita suglasni li sa ili NE ?!! vseki dava, prodava, alooo tovaa da ne vi e ba6tiniq?!
134
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всички знаем че в българия няма газ има минерална вода брей *** бойко наистина ли е толкова найвен?
133
4
 
10
 
! Отговори
Браво на ГЕРБ преди 11 години
Първата легазирана, изпрана борческа групировка в България. Не забравяйте, че едно американско списание разкри, че Борисов е свързан с над 20 поръчкови убийства. Така е, който оцелее, остава бос на мафията. Убитите са си убити, оцелелите са премиери.
132
2
 
5
 
! Отговори
потресен преди 11 години
Скандално е да си даваме ресурсите така, както никоя колония не е давала-едно време са скочили срещу данък 1/10, а сега подаряваме, поне 70% и никой не се интересува за мнението на народа
131
4
 
16
 
! Отговори
ferdo преди 11 години
Поправете ме, ако греша, но Белене бе неизгоден, според Боко проект, защото имаше 51% за държавата. В този има 2% и ми казва, че трябва да скачам от щастие-мисля да пропусна
130
2
 
3
 
! Отговори
Избихме рибата преди 11 години
Избихме рибата с тоз пройект
129
5
 
6
 
! Отговори
До пост № 154 преди 11 години
Аз също поздравявам ГЕРБ. Всички правителства след 1989 г. взети заедно не са направили това което ГЕРБ направи само за три години. В страната няма обект построен след 1878 година и да не е открит от премиера. За една година не се затварят повече от 27 х.фирми; в окръжните съдилища фирмите заявили несъстоятелност не са повече от 11 х. броя; пенсии от 55 до 75 евро, заплати от 145 до 200 евро; безработни над 1,3 млн.; скок на цените 35-40 %...Това до сега никое правителство не го е постигало.
128
1
 
2
 
! Отговори
rekston преди 11 години
e gledam i se 4udia na praznite vi glavi.kakvo da se 4udia nali ste 4eda na kumoniagite ,nali ste 4eda na drugaria stanishkOFF,PRODALGAVAITE V SUSHTIA DUX NE MI PRE4ITE
127
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам да успокоя другарите, че по-скъпа газ от тази която ни продават посредниците на газзззпром няма. Това е така, защото тяхните любимци гоце, р.овч. и серго са калкулирали в тази цена тяхната безкрайна лакомия за комисионни.
126
1
 
2
 
! Отговори
пускаме големи газов преди 11 години
Изпускаме и добиваме, големи (ШИСТОВИ) газове.............от БОБЪТ, ФАСУЛЯТ, ЛЕЩАТА И БАКЛАТА
125
2
 
9
 
! Отговори
REDvayler преди 11 години
А защо България си дава суровините срещу само 2%?!? Такива колониални условия няма и в Бандустан, бре, Бойко!
124
4
 
8
 
! Отговори
ЧЕРНО МОРЕ преди 11 години
След петролен разлив, наистина ще стане ЧЕРНО
123
1
 
6
 
! Отговори
ДО 154 преди 11 години
Бойко стига си се самохвалствал. Пич си, видяхме те
122
2
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Лесно е да си гербер ,трудно е да си нормален мислещ човек!
121
3
 
6
 
! Отговори
По другата петилетка преди 11 години
Бойко продължаваш ли с трици маймуни да ловиш ? Бизнес заеми за предприемчиви пожарникари от МФРто :а) Еврофондове б) Катарски фондове в) Леля Дилма от Бразилия г) Арменчето с банката УСПЕХ!
120
3
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
Значи ако се намери газ, цените няма да паднат, защото ще го добива френска компания.Но ако се построи Белене, цените на тока ще намалеят Ооооой, как!...защото компанията ще е руска. Е, да ви имам логиката извратена холуйска!(холуй=***)
119
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не се окаже че заради скъпа технология и ред други причини ще ни продават газта по-скъпо от Газпром.
118
5
 
8
 
! Отговори
Верно е преди 11 години
Намериха френски газ, в Черно море. Една сонда за дълбоководен сондаж струва повче от четвърт милиард, а колко струва една екологична катастрофа. Колко струва измрялата риба в мексиканския залив? Колко струва убития туризъм в Калифорния?