Когато си богат, не парите са най-важното!

Предстои ни много работа, казва Плевнелиев пред "Ди Велт"
Обновена: 13 юли 2012 09:10 | 12 юли 2012 22:20, Елка Василева
254
Когато си богат, не парите са най-важното!
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Reuters

България е държавата с най-ниските задължения не само в Европа, но и в целия свят, казва Росен Плевнелиев в интервю за германския вестник "Ди Велт", цитиран от Дойче веле. "Това не означава, че сме перфектни. Предстои ни още много работа", допълва президентът.

През 90-те години България е потънала в дългове, но успява да санира бюджета си изцяло и днес има най-ниските задължения не само в Европа, но и в целия свят. Премиерът Бойко Борисов постоянно изтъква като приоритети борбата срещу корупцията и пълноценната интеграция в ЕС, но успехите засега се бавят. Това е увертюрата към поместеното в "Ди Велт" интервю с българския президент Росен Плевнелиев, който за пореден път впечатлява с перфектния си немски език.

Плевнелиев разказва за 8-те си "германски" години, в които е работил като строителен предприемач във Федералната република и е участвал включително в строителството на Райхстага. "И Ангела Меркел ме е питала откъде знам така добре немски. Отговорих й - от една строителна площадка. Когато тя попита коя е площадката, й отвърнах: тази на вашето канцлерство", спомня си президентът. Той оценява високо шансовете, които му е дала Германия - да се развие, да опознае света и да научи много. Благодарен е за подкрепата, която е получил в Германия. Плевнелиев подчертава, че владеенето на немския език при всички случаи е добра инвестиция. Той е убеден, че Германия ще играе все по-важна роля в бъдеще.

"Растежът не идва наготово"

За момента обаче икономическото бъдеще на Европейския съюз е доста неясно, а отварянето на границите за България в рамките на Шенгенското споразумение продължава да се натъква на съпротивата на Холандия и в частност на отпора на десния популист Герт Вилдерс. Дали в това отношение Плевнелиев очаква подкрепа от германското правителство? В отговор на този въпрос българският президент заявява, че всеки може да види колко професионално и успешно се охраняват българските европейски граници. И щом задачите са изпълнени и правилата се съблюдават, е логично да се очакват солидарност и подкрепа от страна на Германия.

Българският президент изразява пред "Ди Велт" и увереността си, че България ще се присъедини към еврозоната, макар на този етап да е все още рано. "Не сме готови на 100 процента, но все пак България е една от трите държави в Европа, която изцяло отговарят на Маастрихтските критерии." В интервюто Росен Плевнелиев изтъква, че е важно правителствата да се ограничават в разходите си и да не харчат всичко, което са получили. В това отношение България е добър пример - дефицитът на страната е под контрол, той е по-малко от 2,1 процента от брутния вътрешен продукт, а през тази година вероятно ще падне и под 1,6. А държавните задължения, които са 16,2 процента от БВП, са най-ниските не само в Европа, но и в света.

"В Гърция, Испания, а и в други европейски държави очакват растежът да дойде от Брюксел. Но растежа не може да ти го осигури някой друг, за него трябва да се работи много усилено - както направихме ние в България. Най-напред трябва да се създаде потенциал за растеж, като за целта трябва да се осъществят структурни реформи за повишаване на конкурентоспособността и производителността. Растежът не идва наготово."

По отношение на недостатъчния напредък в реформирането на правосъдието и борбата срещу корупцията българският президент заявява, че за редица правителства в миналото тази тема изобщо не е била приоритет. Докато от 3 години насам ГЕРБ полага усилия за разработването на нови закони и провеждането на структурни реформи. В момента средствата от европейските фондове се управляват много по-ефективно. Има само три държави, в които нито една от оперативните програми на ЕС не е била прекратявана, България е сред тях. "Разбира се, не казвам, че сме перфектни, или че не ни предстои още много работа", казва Плевнелиев пред "Ди Велт" и уточнява, че правосъдието трябва да стане по-ефективно и да се произнася по-бързо.

"Моето минало ми помогна много"

Президентът подчертава, че за него функциониращите институции са върховен приоритет, визирайки съдебната система и медийния надзор. Когато бъде постигнато това, медийната среда ще стане съвсем друга. "Подчертавам - България има невероятно разнообразие от медии, както на регионално, така и на национално ниво, но най-вече в интернет", казва Плевнелиев и добавя, че като президент тутакси би се намесил, ако установи, че правителството се опитва да повлияе на медиите в собствен интерес.

Ако се имат предвид думите на Мит Ромни, който беше казал, че е в състояние да санира страната, тъй като е предприемач, дали може да се твърди, че предприемачите са по-добрите политици? Мнението на Плевнелиев е, че във времената на криза това, че си бил бизнесмен, помага много, тъй като се налага бързо да се взимат трудни решения. "Моето минало ми помогна да постигна бързи резултати и да спечеля доверието на хората", казва българският президент. Той отговаря положително и на въпроса дали политиците, направили парите си с частен бизнес, са по-малко податливи на корупция. "Когато си богат, не парите са най-важното, а репутацията. Който я загуби, губи всичко", казва Росен Плевнелиев пред "Ди Велт".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
1
 
! Отговори
Sisa преди 11 години
Вие нали сте богати,сега можете да си пожелаете и други неща,а ние и този път ще си пофантазираме,че ще оцелеем!
150
2
 
25
 
! Отговори
остап преди 11 години
и този се зарази от мегаломания на шефа си- в целия свят, в галактиката, най-най-най. Боже, нямат ли поне някъкъв читав пиар съветник, сигурно германците ,четейки "Дер Шпигел" са умрели от смях , като са прочели това интервю , а само преди седмица пак в този вестник са прочели и видели побликувани доказателства за мутренската и престъпна същност на премиера на същата тази държава .Вероятно вече са убедени, че България е в Южна Америка-само там наркобос може да стане генералисимус. Евалла!!!!!!!!
149
2
 
1
 
! Отговори
Киро123 преди 11 години
На мен пък ми писна от мрънкащи хора. Едва ли давате всичко от себе си за да промените нещо. Започнете от себе си: рециклирайте, плащайте си билетчетата, бъдете обществено по - отговорни.
148
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 11 години
Затова ли ни държите бедни др.комсомолски секретар,защото парите не са на-важното,защо тогава спяхте по германските паркинги и спечелихто толкова много че си купихте 7 имота.
147
0
 
1
 
! Отговори
луд за връзване преди 11 години
Защо нашия хиперактивен президент не говори нищо за доходите-най-ниски в европа, защо не посъветва зрадната министърка да поиска намаляване на ДДС за лекарствата, а не да воюва с аптекари, лекари и пациенти-здравните пътеки са пълна глупост-приемат те по една, нищо, че може да имаш съпътстващи заболявания-не, ще те лекуваме по тази от бъбреци, ще те изпишем, пък после, ако си жив, ще видим какво става с инсулта ти, например.Решения има-мозък няма
146
7
 
14
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
неудачници, който и да дойде на власт, по-добре няма да ви станете. я по-добре се пренесете в някоя нормална държава, защо седите тука?
145
0
 
1
 
! Отговори
камата преди 11 години
Защо нашия хиперактивен президент не говори нищо за доходите-най-ниски в европа, защо не посъветва зрадната министърка да поиска намаляване на ДДС за лекарствата, а не да воюва с аптекари, лекари и пациенти-здравните пътеки са пълна глупост-приемат те по една, нищо, че може да имаш съпътстващи заболявания-не, ще те лекуваме по тази от бъбреци, ще те изпишем, пък после, ако си жив, ще видим какво става с инсулта ти, например.Решения има-мозък няма
144
0
 
3
 
! Отговори
Да бе да преди 11 години
Парите винаги са имали значение.Ако за господин президента парите нямат значение да ги даде на бедните.Той нещо говори като комунистите.Да отиде да живее в панелен блок на 16 етаж и да получава заплата 500 лв.и тогана да говори дали парите нямат значение.
143
1
 
1
 
! Отговори
мечо пух преди 11 години
"Богат" - "беден" е състояние на духа, а на такива като Роско парите никога няма да им са достатъчни.
142
0
 
3
 
! Отговори
И какво от това преди 11 години
Парите винаги са имали значение не зависимо дали си богат или беден.Какви глупости дърдори президента?Той като има много пари и не му трябват защо не ги даде на бедните и да отиде да живее в панелен блок на 16 етажа,да взема 500 лв.заплата и тогава да говори как парите нямат значение.Когато не можеш да купиш храна на детето и да си платиш сметките той ще ми каже какво има значение?Едни обувки и дрехи не мога да си купя.И това ми било български президент-той в коя държава живее,сметки не плаща ли
141
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-н Президент, попитали Рокфелер как е забогатял, а той отговорил, всичко ще ви кажа само не ме питайте за първия ден. Едва ли Плевнелиев е забогатял като е продавал ябълки. Въпросът ми е как от един слаб програмист уволнен от ЗИТ той се превърна в топ строител без строително образование и как на тия години е милионер. Аз знам той ще си каже ли или всички в ГЕРБ са от един дол дренки? Ако това е лрестиж благодаря, но вярно е че парите не миришат, на президента също. Къде е комисията?
140
0
 
1
 
! Отговори
ПУРКО преди 11 години
А ти, точно- какво работиш!?
139
0
 
0
 
! Отговори
ПУРКО преди 11 години
А ти, тоцно- какво работиш!?
138
5
 
29
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Кажете му на това "момченце" ,че колкото по-малко говори ,толкова по-малко глупости ще каже.
137
0
 
1
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Ще ви кажа една проста световна истина--КОГАТО НЯКОЙ БОГАТ ВИ КАЖЕ чЕ ПАРИТЕ НЕ СА НАЙ ВАЖНОТО !!!! --ТО ТОЙ ВИ ЛЪЖЕ !!!!!
136
1
 
3
 
! Отговори
Ужас преди 11 години
Тоя пак се изцепи.......писна ми от фукни и тъпотии. Когато си богат, не парите са най-важното.....аре бе, тия ги разправяй на баба си!България била държавата с най-ниски задължение в Еропа, че и в целия свят. Имам чувството, че още малко и ще каже, че сме най-богатите. Този човек някой трябва да го събуди! Та той-изобщо не се усеща, какви глупости говори!
135
1
 
1
 
! Отговори
Мантарева преди 11 години
Каквото и да каже плявата,то няма никаква стойност.Той е безгласна буква.
134
1
 
41
 
! Отговори
текст за химн преди 11 години
Герберът ми замириса, почна да вони!С тез заплати ниски няма да достигнем старини!
133
0
 
36
 
! Отговори
андрешко преди 11 години
Ааа...Не е така!!!Когато си богат вече драпаш за власт,за да станеш още по богат !!!!
132
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя ако си мисли ,че германците не знаят що за предприемач е бил и сега що за президент е, значи е още по-***. Ако и техните предприемачи бяха като него, сега нямаше да са Германия..... Ще го траят , докато им е нужен.