Черновата от Брюксел – критики, критики и пак критики

ЕК отчита липса на посока в политиката, което задържа реформите
Обновена: 17 юли 2012 14:53 | 17 юли 2012 14:00,
463
Черновата от Брюксел – критики, критики и пак критики
Докладът на ЕК ще е ясен утре. Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия отчита редица оставащи слабости в съдебната реформа, антикорупционните действия и борбата с организираната престъпност у нас, но планира смекчаване на мониторинговия механизъм за България.

Това предвижда проектът на обзорния 5-годишен доклад, който ще бъде представен утре в Брюксел, съобщи БНР.

В него е записано, че страната ни има нужда от време, за да изпълни оставащите препоръки – общо 17 на брой, и че следващият доклад ще бъде чак в края на 2013 година.

По този начин Еврокомисията за първи път ни "разделя" от Румъния, която ще бъде подложена на допълнителна оценка още в края на тази година заради опасения, че излага на риск демократичните принципи, разделението на властите и върховенството на закона.

Черновата на доклада за България не съдържа имена, в нея обаче са ясно разпознаваеми и уволнението на съдия Мирослава Тодорова, и Красьо Черния, и крайно нуждаещите се магистрати с морски имоти, както и някои назначени при спорни обстоятелства членове на Висшия съдебен съвет, както и избягалите от правосъдието братя Галеви.

За съдебната система е отбелязано, че от 2007 година са „постигнати резултати в прилагането на нова правна и институционална рамка, че вече се извършват независими проверки в съда и прокуратурата, че съдебната практика е започнала да се подобрява, но и че тези усилия все още не са довели до значителни подобрения на отчетността и ефективността на съдебната система“.

Според Брюксел остават въпроси около независимостта на съдебната система, а част от нейните недостатъци са отражение на сериозните структурни и организационни слабости на Висшия съдебен съвет и прокуратурата.

Докладчиците пишат, че независимостта на съдебната система е била поставена под въпрос от серия директни политически критики към определени съдии. Висшият съдебен съвет обаче не предприел категорични действия в защита на независимостта. Общото впечатление е за неуспех в спазването на разделението на властите.

В доклада се говори още за непоследователност на дисциплинарните мерки и се подчертава, че уволнението на председателя на Съюза на съдиите предизвиква тревога, както и че има разлики в натовареността на съдилищата в София и другите части на страната, която води до сериозно забавяне на дела и издаване на мотиви.

За избора на нов Висш съдебен съвет е отбелязано, че комисията е препоръчала пряк вот, но българските власти са заявили, че е невъзможно да организират такъв до есента. Този избор, както и на нов главен прокурор, ще са сред индикаторите за устойчивостта на реформите, подчертава Еврокомисията.

За организираната престъпност е записано, че действията срещу нея са станали по-интензивни през 2010 година, когато полицията е поела по-активна роля и са били осъществени много от дълго отлаганите процедурни и институционални реформи, което е спечелило на България доверие сред правоприлагащите органи на другите страни. Резултатите обаче са определени като ограничени: малък брой дела за организирана престъпност са завършили с присъди, постановени са оправдателни решения по важни дела.

Слабите резултати по отделни случаи не могат да се припишат само на една институция – те се проявяват и в полицията, и в прокуратурата, и в съда, някои от тях имат системен характер, пише комисията и посочва като доказателство за това бягството на две именити осъдени лица (Братя Галеви – бел.ред.).

Сериозна загриженост предизвикват слабите резултати при разкриването на поръчкови убийства – от 33 случая, които следи еврокомисията, само 4 са внесени в съда, а и през тази година са били извършени нови поръчкови убийства.

Комисията се позовава на данни на Европол, според които български престъпни групи, занимаващи се най-вече с трафик на хора и измами с банкови карти, действат в 15 страни от Евросъюза. Ролята и влиянието им зад граница са сравними с тези на други престъпни групи, но вътре в България те са уникални. Те упражняват значително влияние върху българската икономика, което ограничава конкуренцията и чуждите инвестиции и осигурява платформа за влияние върху политическите процеси и държавните институции, пише в документа.

Още по темата

В частта "Борба с корупцията" комисията подчертава, че в България няма независима антикорупционна институция с нужната власт и отговорност и че трябва да обмисли създаването на такава.

Корупцията и организираната престъпност често са свързани, задълбочените финансови разследвания са много важни, за да се разкрият връзките между организираната престъпност и политиката, в България на това не е било отделено достатъчно внимание, пише в документа.

Заради всичко това мониторингът трябва да продължи, гласи проектът. Той предвижда до края на 2013-а да няма нови доклади за България, като междинните, които се публикуваха през февруари, ще отпаднат въобще. Наблюдението обаче ще продължи с редовни експертни мисии у нас и в постоянен диалог с българските власти.

Черновата на доклада не казва нищо по въпроса за политическата воля. Той отчита, че за 5 години е постигнат „съществен напредък“ в основната законодателна рамка. В неокончателния текст се съдържа и констатация, че има липса на посока в политиката, което задържа реформите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
0
 
8
 
! Отговори
ДОВИЖДАНЕ БОЙКО преди 11 години
УБИЙСТВЕН ДОКЛАД ЗА БОЙКО И ГЕРБ.МАФИЯТА УПРАВЛЯВА И СИ ИМА ДЪРЖАВА С МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ МУТРАТА БОЙКО БОРИСОВ. ОТДАВНА ПОЗНАТИ НЕЩА НО НИКОЙ ОТ МЕДИЙТЕ ЛАКЕЙ НЕ ПОСМЯХА ДА ПИШАТ. ТОВА Е КРАЯТ НА ГЕРБ КРАЯ НА БОЙКО БОРИСОВ. МОЖЕ И ДА Е КРАЯ НА БЪЛГАРИЯ В ЕС. КОЛКОТО ПО-СКОРО ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ. АКО БОЙКО Е МЪЖ НА КАКЪВТО СЕ ПРАВИ ДА СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА ЗАЕДНО С ГЕРБ. ПРОСТО НЕСТАВАТЕ.КАК ДА ПРЕБОРИМ МАФИЯТА КАТО НЯМАМЕ ВОЙСКА? МВР СА МАФИОТИ!
240
0
 
5
 
! Отговори
Бай Ставри преди 11 години
И, като сложим протистите на хората, странните палежи, сделки, подписите за референдум за Белене.... Ми, то, вие сте за при мен! Южно изложение..., ама да не обяснявам- вие си знаете!
239
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Измина 3 година и кусур от парламентарните избори. Това е повод отново да оценим свършеното от Правителството на ГЕРБ. 8. Обещание. Премахването на монопола на здравната каса и въвеждането на индивидуални здравни партиди. Неизпълнено!9. Обещание. Ревизия на всички заменки, спорните приватизационни договори и сключени концесии.Неизпълнено!10. Обещание. Върховенството на закона и независимата съдебна система. Неизпълнено!11. Обещание. Премахване на безконтролното следене в Интернет от МВР. Неизпълнено!12. Обещание. 10-12% икономически растеж годишно. Неизпълнено!13. Обещание. 20% ръст на доходите годишно. Неизпълнено!14. Обещание. Средна работна заплата 1500-2000 лева. Неизпълнено!15. Обещание. 15% ДДС. Неизпълнено!16. Обещание. Премахване на данъци върху наследството и дивидентите. Неизпълнено!17. Обещание. Отпадане на минималната работна заплата. Неизпълнено!18. Обещание. Намаление на пенсионната осигуровка от 23 на 10%. Неизпълнено!19. Обещание. 7% данък върху доходите и 1000 лева необлагаем минимум. Неизпълнено!
238
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие знаете ли във вашия град кой са мафиотите и мутрите е защо не са в затвора ? Питали ли сте се или питайте Бойко или комунистите!!!
237
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
274 - прав си,но не съм съгласен само за едно - работата.И тук много хора се спукват от бачкане но за смешно заплащане.
236
0
 
3
 
! Отговори
Балама преди 11 години
Български политик никога няма да влезне в затвора.Те се пазят едни други.Съжалявам всеки път когато гласувам,защото все си оставям излъган.Работа му е майката а не крадене.Но родните ни политици искат първо да крадат,второ и трето пак да крадат.
235
0
 
7
 
! Отговори
Нели преди 11 години
Каква е реалността: България е малка, отдалечена от цивилизацията страна с все още племенно-родови и родниско-шуро-баджанашки отношения. От всякъде лъха на корупция, връзкарство, дюнери, схеми, престъпност .. Заляти сме от простотия, ментета, мръсотия, прах, кал, чалга, ***, ***, найлонови торбички, улични кучета, фасове, мутри с джипове и дупки. Управлявани сме от корумпирани, арогантни, алчни, крадливи и лъжливи елементи, които защитават само личните си, роднински и корпоративни интереси и не им пука изобщо за хората. Заобиколени сме от лош манталитет, безхаберие, простащина, завист, поквара и злоба. Живеем в страната на абсурдите, синоним на корупцията, беззаконието, престъпността и на свободно разхождащите се престъпници. На последно място сме по всичко, но на първо място по бандитлък, схеми, далавери и рекет и то държавен.......каква гордост...на дневен ред е как да заграбим частните земи и да вземем по някаква схема субсидиите . България е най-бедната държава в ЕС с най-лошото здравеоопазване и е най-лошото място за живеене, известна с това че, комунисти, ченгета и мутри приватизираха и контролират всичко. В България няма перспектива за развитие за НИКОГО, има все по-потискащо социално и интелектуално неравенство и ниска или липса на култура! Но не хранете НИКАКВИ надежди, че България някога ще стане нормално място за живеене! и то докато е тази комунистическа партия Герб
234
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви реформи са видяли тея в МВР?Че там нищо не се пипа.Те са като свещенна крава.
233
0
 
8
 
! Отговори
Чушки и домати преди 11 години
Това е повече от ясно.В България няма демокрация а само анархия.Мутрите командват и това винаги ще си остане така.Никой не спазва законите,но всеки очаква от другите да ги спазват.Да си внесем политици,прокурори,следователи от Германия.Иначе сме закубени.В България е останал некачествен човешки материал.Всичко,което може и знае е на вън.Такива балами като мен само седят и пишат по форумите,защото за да отидеш в чужбина ти трябва яко дупе и много,много работа.
232
0
 
4
 
! Отговори
До 262 преди 11 години
И кога точно инвеститорите ще открият странат ни?Май не си чел данните сочещи напускане на инвеститори.
231
0
 
3
 
! Отговори
до 266 преди 11 години
Като искаш повече пари хващай се и работи, демокрация е никой не те задължава нито да работиш нито да не работиш, ако искаш емигрирай ако искаш проси на магисралите, ако искаш сей картофи, съдбата ти е в твоите ръце и да не забравиш да си платиш данъците, че трябват бонуси за министрите.
230
0
 
3
 
! Отговори
До 265 стругар преди 11 години
Продължавай да искаш!Не пречиш на никого.
229
0
 
3
 
! Отговори
Елена преди 11 години
За *** няма нищо,защо?
228
4
 
4
 
! Отговори
Розово Хапче преди 11 години
Марио, досаден си! Като си умен- измисли нещо друго!
227
0
 
6
 
! Отговори
стругар преди 11 години
Искам увеличение на заплатата.
226
0
 
2
 
! Отговори
ognqn georgiev преди 11 години
Zdraveite,v koq strana digat toka v uslovie na kriza,neka da se napravi protest,I darjavata da se namesi.zashto pluqt kumonistite a sa oshte v parlamenta.vseki pravi gluposti a nakazani Nqma.zamenki sdelki se izvarshixa pak nqma nakazani.v politikata ne se obrazuva samo dela sreshtu neizvesten izvarshitel,qvno anonimni podspisvat dogovorite
225
11
 
5
 
! Отговори
До Марио 37 преди 11 години
тези лозунги са смехотворни ..........българите едиствени не стигнаха да кръвопролития през 19 преход......по- здравомислещи сме от всички останали!!!В България си има необходимото спокойствие , престъпността е силно занижена ,социалните функции на държавата се отстояват......Ако всички се стегнем и подкрепим сегашното правителство на ГЕРБ ...със сигурност нещата ще се подобрят........В началото е инфраструктурата и стабини закони ......и инвеститорите сами ще открият страната ни!!!
224
1
 
5
 
! Отговори
изненадана преди 11 години
Какви незаслужени критики ни правят тия бе, че ние тука си живеем толкова хубаво и спокойно. Работа имаме, социални придобивки имаме, хубави заплати и пенсии имаме, че какво не ни е наред? Европейците вземат примерно по 4000евро заплати, ние вземаме по 400евро, но за какво ни са повече, какво ще ги правим? Ама нали според нашите управляващи всичко ни е по мед и масло и аз да Ви кажа вярвам на тях и на никой друг не вярвам. Боже , защо ни наказа толкова много и моля те Боже тръгни да ни помогнеш.
223
0
 
8
 
! Отговори
Нели преди 11 години
22 годишния криминален преход продължава с пълна сила българиноо вдигай се не дреми и не чети коментарите на ибрикчията Странджата той винаги ще има пари защото преди в стаята му имаше портрет на тато а сега е сложил на Бойко
222
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБЕРЧЕТАТА В БРЮКСЕЛ ГИ ПЛЮЯТ А ТЕ СИ МИСЛЯТ, ЧЕ ДЪЖД ГИ ВАЛИ