Без АЕЦ "Белене" сметките за ток ще са непосилни, рече Станишев

"Колкото повече се отлага проектът, толкова по-скъп ще става той"
23 юли 2012 20:09,
569
Без АЕЦ "Белене" сметките за ток ще са непосилни, рече Станишев
Сергей Станишев отговаря на въпроси за АЕЦ Белене онлайн. Снимка: БСП

„Без АЕЦ „Белене” сметките за ток ще са непосилни за българите. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев по време на разговор за съдбата на българската ядрена енергетика в социалната мрежа „Facebook”.

В продължение на час и четвърт, българи от всички части на България и света зададоха стотици въпроси към Сергей Станишев. Той успя да отговори лично на едва 30 от тях, но обеща и писмен отговор на тези, които не са получили отговор на въпросите си.

В коментар към въпрос за цената на проекта Сергей Станишев обясни, че колкото повече се отлага проектът АЕЦ „Белене”, толкова по-скъп ще става той.

„Правителството постоянно лъже и манипулира с данните за цената на централата. Това е един от най-евтините проекти на атомна електроцентрала в света”, разкри лидерът на БСП.

Станишев счита, че намеренията на  управляващите да изграждат  7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с единия реактор от АЕЦ „Белене”, освен че ще отнеме много години е и финансово необосновано. Той се обоснова с факта, че разходите за инфраструктурата на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще е по-скъпа от 2-та реактора за АЕЦ „Белене”.

Според лидера на БСП решението на правителството обслужва външнополитически и конкретни икономически интереси. Той изрази опасения, че ако не бъде построена атомната електроцентрала в Белене, може да бъде реализиран конкретен натиск за финализиране на проекти за добив на шистов газ.

По думите на Станишев ако строителството продължи незабавно, АЕЦ „Белене” ще създаде между 5 и 10 хиляди работни места само в процеса на изграждане. „Двойно повече ще са работните места в производствата, които ще са свързани със строителството. Защото за последните 25 години България няма по-голям български мега индустриален проект”, убеден е лидерът на БСП.

Той припомни и факта, че точно стратегическото значение на проекта е извело на преден план сигурността като водещ аспект. „АЕЦ "Белене" издържа на земетресение до 9-а степен по скалата на Рихтер и директен удар със самолет „Боинг”, припомни  Станишев.

БСП се стреми да събере максимален брой подписи за иницииране на референдум за АЕЦ „Белене”, каза още лидерът на социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


569
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
5
 
! Отговори
Дедо Поп преди 11 години
Въхххххх,аз вече преминах на слънчеви панели *** и не ми пука за просташката държава!Режете жиците пичове ,минавайте на панели отглеждайте си и тютюн и ДС-БКП да ду*а супата !АМИН.
25
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това герб се оказа най-крадливата партия за последните 10 години
24
25
 
11
 
! Отговори
Само БСП !!! преди 11 години
Още веднъж се доказа, че единствената партия, която мисли за народа е БСП !!!Ревете, колкото искате, милиционерски *** ! Вашият вожд ще ви подхвърли пържолка. :)Може и с някое кокалче да се облажите ...Истината обаче вече излиза наяве.Управлението на ГЕРБ е катастрофа !Глад, мизерия, безработица, репресии, милиционерщина, а сега и тероризъм !!!Тези неща при БСП ги нямаше. Народът вече си спомня с умиление управлението на Тодор Живков и Станишев.Догодина ще гласуваме масово за БСП !!!!!!
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А!!!! ТАЯ НЕ Е ЛИ МАЙКАТА НА ДИАРИЯ.
22
15
 
10
 
! Отговори
ИСКА ТИ СЕ преди 11 години
Станишев върви си в РУСИЯ и не се връщай.
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гербери няма да има солари за Цвети. Ще строим Белене
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОВА ДЕВОЙЧЕ Е ОТКАЧЕНО
19
12
 
9
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Манипулация поредна! Помня едни подобни думи на Съсела от преди няколко години - "каква криза?! няма криза, а дори и да има тя няма да ни засегне.."
18
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЕЦ трябваше да е построен още 90-те години, ама другарите от БСП бяха заети с по-важни "задачи". Костов каквото можа (почти всичко) разсипа. Сега ГЕРБ довършват народа с бедност и безизходица.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
стига с това кой колко ще лапне, честно, не ме интересува, искам така да си лапат, но и моя живот да е по-добре, че то лапането го е имало и ще го има
16
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАЙ-ЛЪЖЛИВИЯ ХАМСТЕР КОЙТО СЪМ ВИЖДАЛ
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
г-н СТАНИШЕВ , СИДЕРОВ, КУНЕВА КАЖЕТЕ НЕЩО ЗА ГОРИВАТА, ТАМ СМЕТКИТЕ ДА НЕ БИ ДА СА ПОСИЛНИ !!! АМА НЕЩО, СРЕЩУ РЪЖЕН НЕ ВИ СЕ РИТА , А ??? НЯМА КОЙ ДА ГО ПОВЕДЕ ТОС ЗАСПАЛИЯ НАРОД!!!
14
2
 
3
 
! Отговори
Go Ser, Go g... преди 11 години
Леле колко много шарени накрайниси има на снимкат!
13
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Токът става все по-скъп и по-скъп ...А, ГЕРБ отказаха да строят нова АЕЦ при закрита стара ...Не е ли прав Станишев тогава ?
12
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мисля, че нямаше лошо проектът "АЕЦ-Белене" да се задейства, някак си започвам да си мисля, че сме загубили :(
11
1
 
8
 
! Отговори
коментар снимка преди 11 години
Машинописката е объркала текста.
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От друг новинарски сайт -------Разговорът във Фейсбук", който Сергей Станишев обеща да проведе с българските граждани по всички въпроси на АЕЦ Белене", всъщност се превърна в разговор на хората, в който лидерът на БСП не взе никакво участие.
9
11
 
27
 
! Отговори
rainbou1 преди 11 години
Хамстер, дай цифри.Без цифри нищо не става.То и преди 4 години, докато беше МП, предвиждаше да няма криза в България.Ама виж какво стана
8
4
 
18
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 11 години
АМАН ОТ ТЪПИТЕ "СТРАТЕГИИ" НА ПОЛИТЯГИТЕ
7
16
 
29
 
! Отговори
козлодуйска атомна преди 11 години
Добре станишка,разбрахме,сега си пий хапчето и чакай сметката за тока,защото АЕЦ Белене няма да има и след референдума,панимаеш!