Без АЕЦ "Белене" сметките за ток ще са непосилни, рече Станишев

"Колкото повече се отлага проектът, толкова по-скъп ще става той"
23 юли 2012 20:09,
569
Без АЕЦ "Белене" сметките за ток ще са непосилни, рече Станишев
Сергей Станишев отговаря на въпроси за АЕЦ Белене онлайн. Снимка: БСП

„Без АЕЦ „Белене” сметките за ток ще са непосилни за българите. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев по време на разговор за съдбата на българската ядрена енергетика в социалната мрежа „Facebook”.

В продължение на час и четвърт, българи от всички части на България и света зададоха стотици въпроси към Сергей Станишев. Той успя да отговори лично на едва 30 от тях, но обеща и писмен отговор на тези, които не са получили отговор на въпросите си.

В коментар към въпрос за цената на проекта Сергей Станишев обясни, че колкото повече се отлага проектът АЕЦ „Белене”, толкова по-скъп ще става той.

„Правителството постоянно лъже и манипулира с данните за цената на централата. Това е един от най-евтините проекти на атомна електроцентрала в света”, разкри лидерът на БСП.

Станишев счита, че намеренията на  управляващите да изграждат  7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с единия реактор от АЕЦ „Белене”, освен че ще отнеме много години е и финансово необосновано. Той се обоснова с факта, че разходите за инфраструктурата на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще е по-скъпа от 2-та реактора за АЕЦ „Белене”.

Според лидера на БСП решението на правителството обслужва външнополитически и конкретни икономически интереси. Той изрази опасения, че ако не бъде построена атомната електроцентрала в Белене, може да бъде реализиран конкретен натиск за финализиране на проекти за добив на шистов газ.

По думите на Станишев ако строителството продължи незабавно, АЕЦ „Белене” ще създаде между 5 и 10 хиляди работни места само в процеса на изграждане. „Двойно повече ще са работните места в производствата, които ще са свързани със строителството. Защото за последните 25 години България няма по-голям български мега индустриален проект”, убеден е лидерът на БСП.

Той припомни и факта, че точно стратегическото значение на проекта е извело на преден план сигурността като водещ аспект. „АЕЦ "Белене" издържа на земетресение до 9-а степен по скалата на Рихтер и директен удар със самолет „Боинг”, припомни  Станишев.

БСП се стреми да събере максимален брой подписи за иницииране на референдум за АЕЦ „Белене”, каза още лидерът на социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


569
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЯ Е ТАЯ ЖЕНИЦА НА СНИМКАТА?
5
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е,нека още да откраднат ТИКВИТЕ!
4
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е пълна лъжа, на абсолютно никого не е отговарял. Ето го линкът и се уверете в това !!!facebook/events/414453918605905/
3
22
 
33
 
! Отговори
БСП преди 11 години
ДОКАТО ГО ПОКАЗВАТЕ ТОЯ БЕЗПОЛОВ МУТАНТ ВЛАСТ НЯМА ДА ВИДИМ
2
24
 
39
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Червен ***! ВЪН!
1
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗА КАКВО НИ Е ТОК-ИМА ЛАМБЕНИ ШИШЕТА....БОКО ЩЕ ГИ ПРОИЗВЕЖДА ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ....