Отказ от тест с дрегер – 2 години без книжка и 2000 лева глоба

Спират от движение автомобилите на пияни шофьори за един месец
24 юли 2012 22:09,
99
Отказ от тест с дрегер – 2 години без книжка и 2000 лева глоба
Затягат правилата на пътя. Снимка: архив Булфото

С 2000 лева и лишаване от право за управление на МПС за две години ще бъдат наказвани шофьори, които отказват да бъдат тествани за употреба на алкохол, предвиждат одобрените на второ четене промени в Закона за движението по пътищата.

Глоба от 200 лева ще се налага при неправомерно паркиране на място, определено за хора с увреждания, реши парламентът.

За срок до един месец ще се спира от движение пътно превозно средство, чийто собственик шофира без книжка или с концентрация над 0,5 промила алкохол в кръвта или е употребил друго упойващо вещество.

Същата санкция ще се налага и на собственик, който е предоставил автомобила си на неправоспособно лице или на човек, употребило алкохол или други опиати.

При концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 до 1,2 промила включително водачът се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лева.

С глоба от 100 лева ще се наказва водач, който преминава на червен светофар или не осигурява предимство при преминаване през пешеходна пътека. При повторно нарушение глобата ще е 200 лева  и лишаване от правото за управление на превозното средство за срок от един месец.

С 50 лева ще бъдат глобявани пешеходци, които преминават през огражденията от парапети или вериги и не спазват светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика.

С глоба от 500 лева ще се наказва водач, който извършва таксиметрови или обществени превози на пътници или товари без валидно удостоверение за психологическа годност. Глобата или имуществената санкция за работодателя му ще бъде 1000 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
19
 
! Отговори
До Кратун Nr. 82 преди 11 години
Ей Кратуне, а редно ли е заради някой който няма контрол над краката си да се качва на кола? И редно ли е да остави някое семейство без баща, майка или дете? Не 2000лв трябва да е глобата, но и затвор 2 години за убийство на пътя. А колко често "недосегаеми" *** минават на червено, създавайки реална опасност за останалите? А колко човешки живота са погубени заради такива, дето видители щели да останат без доход за нарушение? Аман от човешката глупост безгранична!!!
81
0
 
19
 
! Отговори
CX преди 11 години
Съгласен съм с глобите, ама кой ще глобява и управляващите за "хубавите" пътща. Защо аз всяка година трябва да вадя пари от джоба си за да оправям колата си, разваляща се все повече и повече, благодарение на нашите пътища. От завода производител на автомобила, ако дойдат тук да ни видят пътищата, сигурно ще вмъкнат клауза при покупка, че гаранцията не важи за България
80
0
 
20
 
! Отговори
Elementarno преди 11 години
Хей шофьорчетатаааааааа, осъзнайте се. Ако спазавате правилата никой няма да ви глобява. Ама не. Трябва да сте влики, трябва да сте бързи. Мамка ви *** комплексрска. Неприятни сте ми, смърдите и сте гнусни. С ваште злобни погледи и нечовешки гримаси. Знаете ли какво заслужавате? Умират хора млади заради вас. Колко хора страдат заради ваште комплекси? Превете се на смели пред Ал Кайда, Хамас и Хисбула, а не пред отрудения български народ. Еничари гнусни, потурчени, чалгаджий неприятни потни.
79
1
 
18
 
! Отговори
Пианде преди 11 години
Малко е. Какъв е тоя "отказ от дрегер"? За отказ трябва направо пандиз, без условна и без право на обжалване!Може дори да се взема принудително алкохолна проба!Духаш и това е - после глоба според показанието.
78
0
 
20
 
! Отговори
мутроландия преди 11 години
Мутраците ще си карат както си искат, и за да не им пречат, другите коли ще карат постоянно със светнати фарове.
77
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сам булшит тохен. МАхнаха санкциите за високи скорости да може мутрациете да си карат както си искат. Но за всичко останало го засилват.
76
0
 
23
 
! Отговори
!!! преди 11 години
Над 1,2 промила само единствено затвор, за богатите санкцийте са малки ...имат пари ще платят , а по селата пият до откат...!!!
75
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ревете още. Но утре като тръгнете извън града и пред вас или срещу вас кара някой и прави рисковани маневри пак се сетете за това...
74
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гадове гейберски,искат да ошушкат до край изстрадалия и беден народ
73
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ednaНе рева против глобите, даже се радвам и трябва и още по-големи да са. Рева против това, че разни баровци пак ще си плащат смешни за тях глоби и пак те ще хвърчат по пътищата както до сега.Трябва ефективно...
72
3
 
17
 
! Отговори
edna преди 11 години
reviashti protiv globite,koito moje bi shte spasiat jivota im,sa plasheshto mnogo....Malki sa i tezi globi.Na zla krusha-zal prat.
71
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 2000лв някои хора работят 5-6 месеца ... както и да е.Парична глоба няма да хване ред. Все ще се намират пари да се плати от някъде. Алкохол над 1.2 или дори над 1 промила - директно в затвора ... за 6 месеца , за година ... няма значение. Трябва да се лежи ефективно .Тогава ще се замислят.
70
9
 
24
 
! Отговори
Кратун преди 11 години
НЕНОРМАЛНИЦИ! Глобите у нас станаха по-високи от тези в Германия. Не е човешко да оставиш без месечен доход някого, само защото е извършил нарушения на пътя. А 2000 лева са дори повече от от едномесечен доход за много българи. Безмозъчни милиционери. Това е ГЕРБ!
69
3
 
24
 
! Отговори
... преди 11 години
Повечето катастрофи със смъртни случай са с пияни шофиори ,трябват още много по строги санкций.Над 1,2 промила и затвор и отнемане книжката завинаги.!!! По селата се напиват някой до 3...4 промила и така убиват невинни хора.!!!!!!!!!
68
0
 
20
 
! Отговори
шифьор преди 11 години
преди да мислят как да ни глобяват, трябва да направят две неща- пъвро- да премахнат дупките на пътя, които, зада избегна, навлизам в насрещното дори без видимост- за какво плащам данъци като не мога да стигна от точка а до точка без поне сто пъти да падна в някоя дупка- кой ще ми плати ремонта на колата, и второ- да осигурят алтернативен път на теждата селскостопанска техника- нямат работа на шосето. И запомнете - магистралите са само в Южно България- да шофираш в северна българия е АД
67
0
 
22
 
! Отговори
76 преди 11 години
Тоя закон го ремонтират по три пъти в годината и то все в частта за глобите. А стига вече. Айде приемете и закони за футбола и за проституцията за да ги редувате поне поне през три години. То от това "разбират" дупетатите - коли, жени и футбол..
66
3
 
24
 
! Отговори
наблюдател преди 11 години
Е ЩЕ Е МНОГО ДОБРЕ ДА СЕ СПИРАТ КОЛИТЕ НА ПИЯНИТЕ И ДРОГИРАНИТЕ ШОФЬОРИ ЩЕ МОЖЕМ ДА КАРАМЕ СПОКОЙНО ОСТАНАЛИТЕ 10 % И КАТАСТРОФИ НЯМА ДА ИМА ,НО ТОВА НА ПРАКТИКА НЯМА НИКОГА ДА СТАНЕ .В БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО,ИМА И ЩЕ ИМА НАШИ И ВАШИ
65
1
 
20
 
! Отговори
ЕИМ преди 11 години
До СПЛД, кви проценти, брат? Това са полицай не банкери. На тях им говори само в цифри и в български лева. За повече няма място на хард диска.
64
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно така трябва-големи глоби!!!Ако вземат,че вдигнат заплатите-глобите -с тях.На нас българите,докато не ни бръкнат в джоба,няма оправия.Освен по-високи глоби,трябва да вдигнат двойно и заплатите на ченгетата и при корупция -и двете страни в затвора.тогава ще има ред и по-малко смърт по улиците.
63
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алоооооо, Г-да мутанти, а кога ще вдигнете заплатите та да можем да си плащаме космическите глоби???? То, че сме брашнен чувал е ясно ама брашното свърши! И до кога глобите за собственици на коли на стойност от 1000-2000 лева ще е равна на тази на тези с коли от над 100 000 лева???? Каква е превенцията като глобиш някой "врат" с 500 лева, че е карал поршето си с 230 по тракия??? Ами никаква, той тези пари ги изшмърква за 1 минута! Ама на прости законодатели акъл може ли да се дава