Ще продаваме имущество и без здравни осигуровки

Спорната поправка отпадна от Закона за здравното осигуряване
Обновена: 26 юли 2012 14:57 | 26 юли 2012 14:23,
234
Ще продаваме имущество и без здравни осигуровки
Атанасова до последно държеше на спорната поправка. Снимка: архив Булфото

Поправката в Закона за здравното осигуряване, която предвиждаше човек да не може да продава автомобила или недвижимото си имущество, без да са платили здравните вноски, не беше приетa на второ четене в парламента.

Тексът мина на първо четене, но отпадна при второто гледане в пленарна зала. Промяната, която задължаваше, хората да представят удостоверение от НАП за платени здравни вноски, преди да извършат сделка с апартамента си, къщата или друга собственост, предизвика много остри реакции както от страна на опозицията, така и сред обществото.

Още по темата

Още при първото му четене от опозицията заяви, че ако текстът бъде приет, ще сезират Конституционния съд.

Здравният министър Десислава Атанасова дълго време защитаваше поправката и дори обясни, че “който има пари да си купи кола или апартамент, значи има средства да си плати здравните осигуровки“.

Тя представи и изчисления, според които ако единият милион здравно неосигурени българи платят вноските си,  в бюджета на Здравната каса ще влязат близо 300 млн. лева, които могат да бъдат дадени за по-голям достъп до лекарства.

Днес от ДПС и Синята Коалиция признаха, че предложението е било добронамерено, но отново повториха, че е антиконституционно.

Здравното осигуряване е формулирано като право, а не като задължение. Със закон да го направим задължение, като лишим гражданите от друго право, е абсолютно недопустимо, обясни Екатерина Михайлова.

Доста по-остра в изказването си беше Мая Манолова от левицата. Според представените от нея данни в Министерството на здравеопазването не разполагат с точна бройка на здравно неосигурените лица. По различните данни те варират между 700 000 и 2 млн.

“Ненормално е да не се знае броят им“, скочи Манолова.

По нейни думи трябва да се търсят причините за това толкова хора да отказват да се осигуряват. Според нея има няколко групи хора, които не плащат вноските си по различни причини.

Едни не могат да си позволят, защото мизерията е голяма и 5-10 лв. от месечния им доход е непосилна сума, предположи Манолова.

На второ място тя постави работодатели, които не успяват да се издължат към осигуряването и към работниците си, тъй като са притиснати в ъгъла. Според депутатката от левицата обаче им и платежоспособни българи, които не внасят осигуровките си, защото са тотално демотивирани от системата.

"Съпротивата" на платежоспособните българи идвала от факта, че при ползване на здравни услуги им се налага да плащат неофициално и официално за медицинска помощ, консумативи, лекарства, избор на екип и медицински изделия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Tazi e tolkova tipa 4e ne moje da bide, sramuvam se ce sim ot ruse pri usloviye ce tazi tipa ovsa e ot ruse.kak da si platyat horata osigorovkite be gospoja kato nyama kakvo da yadat , vmesto da se povisaht dohodite na horata viye gi izcerpahte,dolni gerberi takiva cisto poliseyska dirjava
182
1
 
2
 
! Отговори
dan преди 11 години
Деси,защо не стана чалгаджийка? Така никой нямаше да ти обръща внимание на глупостите!
181
1
 
2
 
! Отговори
топала преди 11 години
деси деси съмнявам се че кретенският ти мозък може да роди нещо умно
180
0
 
0
 
! Отговори
мнение преди 11 години
При ПТП или други престъпления,където има потърпевши ,може в наказанието на виновния да бъде включено и да плати здравните осигуровки на пострадалия човек,ако той не е осигурен.Освен социалнослабите роми има и такива,които ходят на гурбет,занимават се с търговия,имат магазини в ромските квартали и изглеждат доста заможни по външен вид,а получават социални помощи и не плащат осигуровки.Подкрепям здравната министърка в усилието й да намери изход от проблемите.Това ще е добре за всички ни.
179
0
 
0
 
! Отговори
Mambov преди 11 години
bg politzai da otivat vinagi predi bg speshna pomost - povikvaniata za speshna pomost sa vinagi kriminalni. ot tam iztichat mnogo bg levove na vyatara. samo koito e si platil zastrahovkite , moje da ima prava za lechenie. lechenie v bg darjavni bonitzi i kliniki samo s plateni zdravni osigurovki spored razmera na osigorovkata - kolkoto po-visoka e osigurovkata, tolkova poveche med. uslugi moje da polzva osigurenia. niska zdravna osigurovka - malki zdravni uslugi...
178
1
 
5
 
! Отговори
раздвоен преди 11 години
разкъсвам се между два прякора на министърката - Арлекино и Пинокио. Дилемата е, повече ли лъже тая или е повече грозна отколкото проста?
177
1
 
6
 
! Отговори
медицина преди 11 години
Тази определено гълта. Много хххубава кожа има.
176
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво единодушие против ГЕРБ...!!!На коментарите почти липсват минуси.
175
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, Къде са ГРОБарите? Нещо не им идва на сърце да пишат.
174
0
 
4
 
! Отговори
Бибитко и Бибитки преди 11 години
Поредната Бибитка.
173
0
 
5
 
! Отговори
poepi преди 11 години
za tazi i 5 tzenta ne dawamtypa GERBAPDJIIKA
172
1
 
13
 
! Отговори
brigante преди 11 години
тая е ужасно *** курвентия! намърдана е с връзки!
171
0
 
7
 
! Отговори
kiko преди 11 години
BOZE PRIBERI SI KALINKITE !!!!
170
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бибитка Атанасова
169
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А *** ***,***????? О С Т А В К А!
168
0
 
16
 
! Отговори
Българин преди 11 години
А защо сега не потърсят сметка на тая ***, която се опита да посегне на конституционните права на хората ??? Колко глупости надрънка досега ???ОСТАВКА, НЕЩАСТНИЦЕ !!!
167
0
 
9
 
! Отговори
цъъъсс преди 11 години
*** си тъпия кабинет начело/ с б б ц ц сд и др/ значи аз съм пушач / но искам да си свивам цигари / обаче *** с д / е решило с тъпия си началник да увеличат тютюна с 20% за да се купуват цигарите / обаче те не знаят че беден човек жив дявол/ касапи с касапи / но за *** народ така трябвя / до мъдята
166
0
 
8
 
! Отговори
да! преди 11 години
Банките не отпускат пари в заем /1000лв./ без здравни осигуровки?! Аз пък ги взех от приятел без лихва така че ОК! И то не напълно липсващи, ами само за малко време, когато съм била без работа!На лекар не съм ходила от 3г., само за зъбар си плащам, но на СПЕЦИАЛИСТ, а не на майстор!
165
0
 
20
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Абе грознице - НЕ ИСКАМ ДА СИ ПЛАЩАМ ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ - не искам, разбра ли. Не искам да крадете от моите вноски. Имам право да НЕ ХОДЯ НА ЛЕКАР и не можете да ме задължите. Некадърници - дано по-скоро си отидете.
164
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тея освен глупости друго не правят