Ще продаваме имущество и без здравни осигуровки

Спорната поправка отпадна от Закона за здравното осигуряване
Обновена: 26 юли 2012 14:57 | 26 юли 2012 14:23,
234
Ще продаваме имущество и без здравни осигуровки
Атанасова до последно държеше на спорната поправка. Снимка: архив Булфото

Поправката в Закона за здравното осигуряване, която предвиждаше човек да не може да продава автомобила или недвижимото си имущество, без да са платили здравните вноски, не беше приетa на второ четене в парламента.

Тексът мина на първо четене, но отпадна при второто гледане в пленарна зала. Промяната, която задължаваше, хората да представят удостоверение от НАП за платени здравни вноски, преди да извършат сделка с апартамента си, къщата или друга собственост, предизвика много остри реакции както от страна на опозицията, така и сред обществото.

Още по темата

Още при първото му четене от опозицията заяви, че ако текстът бъде приет, ще сезират Конституционния съд.

Здравният министър Десислава Атанасова дълго време защитаваше поправката и дори обясни, че “който има пари да си купи кола или апартамент, значи има средства да си плати здравните осигуровки“.

Тя представи и изчисления, според които ако единият милион здравно неосигурени българи платят вноските си,  в бюджета на Здравната каса ще влязат близо 300 млн. лева, които могат да бъдат дадени за по-голям достъп до лекарства.

Днес от ДПС и Синята Коалиция признаха, че предложението е било добронамерено, но отново повториха, че е антиконституционно.

Здравното осигуряване е формулирано като право, а не като задължение. Със закон да го направим задължение, като лишим гражданите от друго право, е абсолютно недопустимо, обясни Екатерина Михайлова.

Доста по-остра в изказването си беше Мая Манолова от левицата. Според представените от нея данни в Министерството на здравеопазването не разполагат с точна бройка на здравно неосигурените лица. По различните данни те варират между 700 000 и 2 млн.

“Ненормално е да не се знае броят им“, скочи Манолова.

По нейни думи трябва да се търсят причините за това толкова хора да отказват да се осигуряват. Според нея има няколко групи хора, които не плащат вноските си по различни причини.

Едни не могат да си позволят, защото мизерията е голяма и 5-10 лв. от месечния им доход е непосилна сума, предположи Манолова.

На второ място тя постави работодатели, които не успяват да се издължат към осигуряването и към работниците си, тъй като са притиснати в ъгъла. Според депутатката от левицата обаче им и платежоспособни българи, които не внасят осигуровките си, защото са тотално демотивирани от системата.

"Съпротивата" на платежоспособните българи идвала от факта, че при ползване на здравни услуги им се налага да плащат неофициално и официално за медицинска помощ, консумативи, лекарства, избор на екип и медицински изделия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
7
 
! Отговори
пена чистачката преди 11 години
ами нали Бойко каза, че ще ни ги вземе тия парички, защо се отказа? А, сетих се- той вечер забравя какво е казал наобед, че чак от сутринта кой да ти помни. Гинко прим връща паметта! Няколко тояги вършат същата работа
162
0
 
18
 
! Отговори
Сал една причина преди 11 години
Последната причина е всъщност първата и това онази гейша Атанасова, ако имаше поне малко мозък щеше да схване на примависта. А именно: "Съпротивата" на платежоспособните българи идва от факта, че при ползване на здравни услуги им се налага да плащат неофициално и официално за медицинска помощ, консумативи, лекарства, избор на екип и медицински изделия." т.е. рекет до дупка !
161
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова се срещна с ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), съобщиха от здравното ведомство."Председателят на КРИБ Огнян Донев е информирал министъра......Министър Десислава Атанасова е заявила, че голяма част от изложените виждания на КРИБсе покриват с приоритетите на новия екип на министерството и биха били полезни за постигане на набелязаните цели.ЕТО КЪДЕ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО......
160
0
 
23
 
! Отговори
Бай Станчо преди 11 години
Аз съм в състояние да плащам допълнителни здравни осигуровки,ноооооо...какво ще получа насреща-НИЩО! -същите отвратителни неудачи,допълнително заплащане/официално и неофициално/,липса на адекватни услуги и ходене по мъките-БАСТА! Стига с тази примка около врата! Господа,оправете си здравната реформа,спрете да крадете от тези пари и тогова.....ще си помисля.
159
1
 
22
 
! Отговори
ТОТО преди 11 години
Тая "министърка" да вземе да си скрие противната физиономия,че от 100 км си личи,че е без образование и с фалшива диплома!!!Ама то в селяндурския кабинет само такива,физкултурници,пожарникари Искра Фидосова и Дянков с неговите акцизи!!
158
0
 
22
 
! Отговори
Калинка преди 11 години
Тази просто е поредната калинка нищо повече ;)
157
0
 
12
 
! Отговори
мразещ упр-ща мутра преди 11 години
Имам шесто чувство, че след 15 септември като задуха студения вятър хората ще пощръклеят и ще има втора кату(Р)нуца, но не за *** на село, а за боко тиквата- падане на правителството и предсрочни парламентарни избори, защото този вятър ще им напомни на хората, че трябва да плащат ток за отопление с 13 процента по скъп зимата и не само него.
156
0
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
нямаше как да не отпадне подобна ТЪПОТИЯ..но народа от давна ви намрази..и това ще ви е царуването господа ***
155
0
 
17
 
! Отговори
4au6 преди 11 години
Тежката артилерия -Лека жена излезе.Само за Бибитки мисли.
154
0
 
2
 
! Отговори
АА преди 11 години
Поправка:След 22 часа.
153
1
 
20
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 11 години
178!-какв магистър е тази дуловска ***. Във ВТУ всеки завършва, стига да си плаща !!!Тази е едно обикновено селско момиче с червена герберска книжка !!!
152
3
 
5
 
! Отговори
АА преди 11 години
1-Защо в държавата има престъпност?Не намирате решение. ОТГОВОР-Ако видите някой по улиците да се спира и проверява -работи ли някъде и къде отива,защо се шляе по улиците,откъде има пари след като не работи.Ето един пример.Ако искате да ви даваме акъл и работите за народа направете нещо.
151
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази от тежката артилерия много лековата излезе.Уж юрист, а толкова глупости наговори да и се чудиш от къде си е купила дипломата.Май с Фидосова от едно място са пазарували.
150
0
 
7
 
! Отговори
АА преди 11 години
Ако искате питаите хората как да вкарате държавата в ред ако нямате мозък и акъл за това.
149
0
 
5
 
! Отговори
АА преди 11 години
Да четат всички министрери и управници:Направете законите както трябва и ги спазваите и вие,а не с вашище защити да не ви лови закон,Всички хора на тази държава сме равни а не отделни хора с привилегии.
148
0
 
10
 
! Отговори
178 преди 11 години
Възръстта и е най-малкия порок. Тази просто е поредната калинка - много тъпии, акъл йок.
147
0
 
15
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 11 години
Десислава Атанасова род. 08.12-1978г.Образование:2001г.- Магистър по право УНСС.2009Г. - Магистър по политология и дипломация,ВТУ""Св.Св. Кирил и Методий."2011г. - Магистър по европейска интеграция - ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий ."Те това е Министъра на Здравеопазването само дето не разбирам образованието,което има дали е за постта ,който заема.А като съди човек по ЕГН-то Жълтото и е още на *** ,а здравето на хората не е шега работа.Ама то цялото управлени е такова,така че какво ни пука.
146
0
 
10
 
! Отговори
шишо преди 11 години
Опитното кученце с тъпата физиономия, не можа да прокара мурафетите на селския тарикат.
145
0
 
2
 
! Отговори
АА преди 11 години
До зъл :Да наистина да има правила и за какво се плаща в тази държава++++++++++++++++++++++++++++++++++++
144
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я вижте каква АНКЕТА предлага Министърката в МЗ днес:Одобрявате ли предложените от МЗ мерки за намаляване цените на лекарствата ? Да, смятам че с мерките ще се намалят цените Да, но не мисля, че мерките ще доведат до резултат Не съм информиран за предложените мерки Не ме интересуваA КЪДЕ Е ОТГОВОРЪТ "НЕ" ???? Егати манипулацията, като всичко останало...