Ще продаваме имущество и без здравни осигуровки

Спорната поправка отпадна от Закона за здравното осигуряване
Обновена: 26 юли 2012 14:57 | 26 юли 2012 14:23,
234
Ще продаваме имущество и без здравни осигуровки
Атанасова до последно държеше на спорната поправка. Снимка: архив Булфото

Поправката в Закона за здравното осигуряване, която предвиждаше човек да не може да продава автомобила или недвижимото си имущество, без да са платили здравните вноски, не беше приетa на второ четене в парламента.

Тексът мина на първо четене, но отпадна при второто гледане в пленарна зала. Промяната, която задължаваше, хората да представят удостоверение от НАП за платени здравни вноски, преди да извършат сделка с апартамента си, къщата или друга собственост, предизвика много остри реакции както от страна на опозицията, така и сред обществото.

Още по темата

Още при първото му четене от опозицията заяви, че ако текстът бъде приет, ще сезират Конституционния съд.

Здравният министър Десислава Атанасова дълго време защитаваше поправката и дори обясни, че “който има пари да си купи кола или апартамент, значи има средства да си плати здравните осигуровки“.

Тя представи и изчисления, според които ако единият милион здравно неосигурени българи платят вноските си,  в бюджета на Здравната каса ще влязат близо 300 млн. лева, които могат да бъдат дадени за по-голям достъп до лекарства.

Днес от ДПС и Синята Коалиция признаха, че предложението е било добронамерено, но отново повториха, че е антиконституционно.

Здравното осигуряване е формулирано като право, а не като задължение. Със закон да го направим задължение, като лишим гражданите от друго право, е абсолютно недопустимо, обясни Екатерина Михайлова.

Доста по-остра в изказването си беше Мая Манолова от левицата. Според представените от нея данни в Министерството на здравеопазването не разполагат с точна бройка на здравно неосигурените лица. По различните данни те варират между 700 000 и 2 млн.

“Ненормално е да не се знае броят им“, скочи Манолова.

По нейни думи трябва да се търсят причините за това толкова хора да отказват да се осигуряват. Според нея има няколко групи хора, които не плащат вноските си по различни причини.

Едни не могат да си позволят, защото мизерията е голяма и 5-10 лв. от месечния им доход е непосилна сума, предположи Манолова.

На второ място тя постави работодатели, които не успяват да се издължат към осигуряването и към работниците си, тъй като са притиснати в ъгъла. Според депутатката от левицата обаче им и платежоспособни българи, които не внасят осигуровките си, защото са тотално демотивирани от системата.

"Съпротивата" на платежоспособните българи идвала от факта, че при ползване на здравни услуги им се налага да плащат неофициално и официално за медицинска помощ, консумативи, лекарства, избор на екип и медицински изделия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
15
 
7
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Така или иначе тези пари ни ги взимат всеки месец от заплатите! Защо половината честно-работещи хора да плащат, а другата половина да скатават? И после ето ти 300 млн. липсват от бюджета...
22
9
 
23
 
! Отговори
някой преди 11 години
Здравният министър Десислава Атанасова дълго време защитаваше поправката и дори обясни, че който има пари да си купи кола или апартамент, значи има средства да си плати здравните осигуровки.*** ***, не е важно дали имам пари, а дали искам да поддържам тая идиотска и престъпна здравна система! Аз например бях няколко месеца без работа, в които нямах никакви приходи. Е, няма никога да платя за тия месеци, защото не считам, че е справедливо. А наскоро ми се наложи да отида на лекар ...
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами то така и трябва да стане. Лични пенсионни и здравни вноски и то по желание и да видим тогава кумунягите, като им измре електората от глад какво ще говорят за права и свободи.
20
1
 
12
 
! Отговори
ташаааак преди 11 години
подготвят ви да си продавате панелките смехурковци :)
19
3
 
41
 
! Отговори
ния преди 11 години
Предлагам които не плаща здравни осигуровки да няма право да гласува!Тогава партиите които купуват гласове ще платят осигуровките ако искат гласове.Поне ще има полза и за обществото.Така де с един куршум два заека.
18
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** демагозите са тва *** еййй. Ми щом като е право, а не задължение, що да се осигуряваме???? Аааааа? И тези на които работодателя автоватично внася вноските, да му ги дава в бруто заплатата, пък самия работник да решава дали да се осигурява бе, щом е право, а не задължение. Какво ще кажете за това предложение?
17
7
 
30
 
! Отговори
Nabuco преди 11 години
Тази жена на снимката излъчва тъпота.
16
5
 
31
 
! Отговори
tikva07 преди 11 години
В нашата партия тъпотията и калинките никога не свършват
15
4
 
27
 
! Отговори
Професора преди 11 години
Разбира се,че ще отпадне,защото беше противоконституционна.Герб са крадливи,некомпетентни и не мислят за благото на народа,а само как да осребрят присъствието си във властта.Национален фронт за Спасение на България! Научете повече за патриотичната партия.
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не бе, някой да не си помисли, че правителството на кауБОЙКО всеки ден си сменя мнението по важни за държавата и гражданите въпроси.
13
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази красавица от "тежката" артилерия какво беше учила? И къде? Три магистратури има изредени в официалната информация за нея. Къде се е образовала - в Бургаския университет ли, както маса пишман управленци? Какъв е управленският й опит? Ще поеме ли вината за недомислията, които говори и върши, или и нея ще я оправдаем с младостта, както Калинка? А Боко и Цеко с какво да ги оправдаем за глупостите, като поостаряха вече? Или те и на младини са си били такива ? Въпроси за размисъл на МГЕРБ!
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма ли кой да им каже,че ако бяха приели този закон отиваха автоматично в съда по правата на човека в Страсбург?Мисля си,обаче ,че нарочно разиграват водевили.Или са посредствени или ...живеят в друг свят.Реформатори-напред-назад.Демек -пробват общественото мнение,съобразяват се и проявяват "грижи за човека".Жалко лицемерие.Явна е бизпомощността на управлението.Е,не можеме да приличаме на Берлускони,жалко.
11
3
 
24
 
! Отговори
осигурен преди 11 години
Здравен министър поредното недоразумение от герб в накалинченото правителство. Оле , боже. тая хич я няма. Сега остава в лечебната мрежа да пуснете и ветеринарите както направихте в агенцията по безопасност на храните и цирка ще бъде пълен.Пази Боже сляпо да прогледне.
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KAJETE MI KARLEJITE *** KOGA HSTE SI PLASHTAT ZDRAVNITE ?????? A OT NAS ISKATE DA VZIMATE I VZIMATE KOLKOTO SE MOJE POVE4E IZORDI .
9
4
 
23
 
! Отговори
Diana преди 11 години
Дали си здравно осигурен или не е все тая. В България има знахари, а не лекари. Тая лети ама и тя ще кацне. Защо да си плащам здравните осигуровки като не ползвам услуги на здравеопазване. Като си болен или търсиш частни услуги или си в калта. да плаща тя.
8
46
 
5
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Идеята беше чудесна, жалко че отпадна. Сега пак стотици милиони ще се скатават от осигуровки, както се скатават и от данъци. Задължително трябва да се подобри събираемостта на дънци и други такси. Познавам хора например, които от десетки години не са плащали данъци за автомобилите си... Е добре как тогава ревете за увеличение на заплати и пенсии?! От къде да му се не види да дойдат тези пари, с които да се увеличат доходите?
7
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малоумие след малоумие ако мине номера, отде я избараха тая и Лиляна талпата са уникати.
6
1
 
4
 
! Отговори
Ой преди 11 години
Бате, как ти е гърлото ???
5
1
 
38
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Ще продаваме я!!! Иначе щяхме да ви осъдим!!!! И нямаше да има нужда да продаваме апартаментите си защото щяхме да си изкараме парите от обезщетенията!!! Видяхте ли се, бе ГЕРБ-ери, колко сте ***.
4
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Усетиха се най-после, че идеята на Деси-*** няма как да мине. *** и тежката артилерия!