България никога няма да направи компромис със своята история!

България протяга ръка на Македония, заяви Росен Плевнелиев
Обновена: 7 сеп 2012 16:37 | 7 сеп 2012 08:44, Елка Василева
212
България никога няма да направи компромис със своята история!
Президентът Росен Плевнелиев на "Пирин пее". Снимка: архив, Булфото

Заявих категорично на македонския президент, че България никога няма да направи компромис със своята история, нито с историческите факти за региона и те ще останат такива, каквито са от най-древните времена. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод поредния опит на Македония да присвои част историята на България. Той уточни, че разговорът с колегата му е проведен по време на последната им среща в Белград.

Посочих, че манипулирането на историята, идеологизирането и подмяната на историческите факти не е помогнало на никой от Балканите, допълни Плевнелиев. Според него фактите от историята трябва да се оставят на историците, а политиците от двете страни на границата да работят за добросъседство с европейски подход и заедно да градят добро сътрудничество, мостове, тунели, жп връзки, общи мероприятия.

Още по темата

Държавният глава добави, че същата визия е споделил с него македонският президент Георге Иванов на среща преди два дни в Брюксел. Росен Плевнелиев изрази надежда, че дългогодишните опити от страна на Македония за разединение и подмяна на историята ще останат в миналото. В тази връзка президентът на България очаква един нов подход на взаимоотношение между политиците на двете страни, за което очаква и конкретните доказателства.

България протяга ръка на Македония и очакваме конкретни доказателства, че се намираме в нова фаза на развитие в отношенията. Искам ясно да заявя, че това дали сме европейци и дали споделяме европейския подход, се познава не по това какво декларираме в Брюксел, а какво правим вкъщи, каза той. Затова българският президент се надява, че това вече е нов подход, който очаква да бъде изпълнен със съдържание от страна на македонските политици.
 Ако са искрени думите на македонския президент, много скоро ще реализираме една обща инициатива - изграждането на паметник на Димитър Талев в Прилеп, допълни Росен Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
8
 
32
 
! Отговори
Вальо преди 11 години
То остана и историята да вземем да си даваме!
156
11
 
34
 
! Отговори
Руская уикипедия преди 11 години
История Македонии и история Бывшей Югославской Республики Македония это не одно и то же. Эта оговорка, вероятно, не будет необходима, когда последняя согласует сво будущее новое имя с Грецией на переговорах, идущих под эгидой ООН на протяжении последних лет с 1991 года, когда Македония объявила о своей независимости.Но не стоит забывать о том, что Республика Македония никакого отношения к Древнегреческой Македонии не имеет.История Македонии как государства насчитывает немногим более полувека: в 1945 году в составе Федеративной народной республики Югославия была образована Народная республика Македония (с 7 июля 1963 Социалистическая Республика Македония), которая после распада федерации в 1991 году получила независимость. Относительно молодым является и македонский народ, сложившийся лишь в XX веке.
155
11
 
34
 
! Отговори
Браво на Росен ! преди 11 години
С всеки изминал ден непредубеденият българин все повече се убеждава, че в лицето на Росен Плевнелиев България намери достоен за нея, прозорлив, национално отговорен и продуктивен президент !
154
8
 
35
 
! Отговори
dan преди 11 години
Не ръка,а дърво им трябва!!! Бий да те уважават!!!
153
10
 
42
 
! Отговори
Без компромиси преди 11 години
Българският народ и неговите политически водачи винаги са залагали на чувството за съпричастност, солидарност и подкрепа към нашите братя от Македония. Доказателствата за това в най-новата ни история са толкова много, че е безсмислено да ги повтаряме. Сръбските политици и техните югокомунистически УДБА-шки Скопски мекерета винаги са залагали на клеветата, противопоставянето, лъжата, злосторството и омразата. Господ вижда и рано или късно въздава своето справедливо възмездие ! Сърбомакедонизмът е тоталитарено-силов Титово-Сталински социално-инженерингов проект за денационализиране на българския етнос. В стила на тоталитаризма е да идеологизира своите цели, а методите му за изпълнението им са лишени от морал. Те са безскрупулни, лицемерни и агресивни. Така беше в годините на Студената война, но сега е 21 век. Тоталитарните империи на Съветска Русия и на Югославска Сърбия са вече една осъдена от времето нечовешка история. На думи новоизлюпената държавица ФИРОМ нямала "претенции" към съседните държави, но на дело си присвоява тяхната история и, което е най-важното, правото да говори от името на славянобългарското население в цяла Македония и да го представлява под името "македонци". Сигурно не случайно агентите на УДБА шетат из съседните държави Гърция, България, Албания и Косово и финансират и метажират създадените от тях сепаратистки организации "Виножито", ХОМО "Илинден" и пр. На какво историческо основание току-що пръкналата се, политически конструирана от Тито, бивша югорепублика се възприема за "водач и покровител" на това население ? БЮРМ провокира на практика всички свои съседи Гърция, България, Албания и Косово. Единствено е "влюбена" в Сърбия, най-безперспективната за момента и, както обикновено, подстрекавана от Москва Балканска държава. Да видим докъде ще стигне под ръчичка с нея ! Да ги подкрепяме безусловно за ЕС и НАТО с откровено фалшифицираната от тях история , с враждебна пропаганда и с провокативни действия, означава да се откажем от хилядолетна ни история, идентичност и от собственото ни национално достойнство ! Трябва да сме луди !!!
152
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Време е всичкитѣ балкански държави да се отърсѣтъ отъ своето комунистическо минало и да погледнатъ към бѫдещето!
151
8
 
34
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Плевнелиев ми се чини ,че е таралеж в гащите на Бойко Борисов.Постоянно се обажда като на барабан палката за ,щяло и нещяло.
150
10
 
36
 
! Отговори
някой преди 11 години
скоро ще присъединим македония
149
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Jatagana"Македонците" са си българи!
148
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименИ това предстои да стане,както са разпродадоха важните национални отрасли и парите ни отиват в чужди джобове и държави, а после питаме защо сме най-бедните нещастници. Балканска латино република.
147
8
 
32
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
До KIRE PRACKOV HAHAHAHA!
146
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коя България, по-точно, няма да направи компромис с историята? Защото политическият елит има своя държава в държавата! Те продадоха историята. Сега остана да разпродадат територията.
145
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 193-194Това е български форум и ще пишеш на български!Историята е политика. Тук обсъждаме политиката. А не, средства за безпричинна саморазправа между българи!
144
15
 
37
 
! Отговори
Jatagana преди 11 години
smart na Makedonzite , ne gi sikame tuka
143
14
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"България никога няма да направи компромис със своята история", само ще я съкращава и преиначава тук-таме, според искането на други държави, за да се угоди на тяхните стари или нови имперски, неоколониални и геостратегически интереси на Балканите.Плевнелиев ще каже ли, кой диктува политиката в Македония през послидните години и кой има полза от антибългарската кампания?! Плевнелиев, защо не обясни на Путин, че в русия не пишат на църковно-славянски, а на български!Плевнелиев, защо не обясни на Ердоган, че повечето турци са помюсюлманчени българи и да престане с инвазията на турски език в България?! Да обясни на европейците, че в Батак е било клане, а не пиянска свада на среднощен купон! Че децата на българите са отвличани, за да се попълват еничарските корпуси на турската държава и че на българите е било забранено да яздят на кон. Плевнелиев да се изкаже относно предложението на СДС-арина да се махне паметника на Цар Одвободител, което е равно на компромис с историята! Защото благодарение на имперските амбиции на руския император днес съществува държава България, на която той е президент и ние пишем в този форум на български език.
142
12
 
37
 
! Отговори
1 преди 11 години
росене,кога ще подадеш ръка на Юлиана,самотна е много,ще кривне по правия път,историята я остави на историците.
141
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Господиб божеееБългария няма да направи компромис....Ще подадем ръка на Македония ....Президента На ;Българотускоциганскомакедонско и който купи земите
140
11
 
49
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
"България протяга ръка на Македония, заяви Росен Плевнелиев"....Е, аз пък като българка, подавам на Македония само среден пръст! Тези сърбизирани *** не заслужават друго. Защо още не сме им наложили санкции за хилядите обиди по наш адрес, за присвояването на историята ни (да, сега е смешно, но след 50 години няма да е - ще останат сегашните писания, а историята е това, за което има информация), за системното унижаване на български граждани, за унищожаването на наши военни гробища?
139
12
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Замирисва на парламентарни избори.*** ,Герберасти и обикновенни комунисти стават националисти.
138
9
 
62
 
! Отговори
j_o_k_e_r преди 11 години
‎"Аз съм българин, имам семейство, жена, две деца, имам дом, работя, плащам сметки и данъци, гласувам, спазвам законите и правилата, ако пък ги наруша, си плащам глобите и си понасям наказанията и незнайно защо все повече започвам да се чувствам прецакан в собствената си държава. И колкото и абсурдно да е, все още се надявам, че ще доживея да видя народни водачи, които да изтръгнат българската *** из корен и да направят така, че българи, турци, ***, евреи, гърци, арменци, татари, каракачани да бъдат горди, че са граждани на България.Докато това не се случи, аз всеки ден ще обвинявам, дори и да знам, че никой няма да ме чуе."