Македонският президент: Да оставим историята на историците

България и Македония трябва да си сътрудничат, смята Георги Иванов
Обновена: 4 сеп 2012 19:55 | 4 сеп 2012 19:47,
257
Македонският президент: Да оставим историята на историците
Македонският президент Георги Иванов. Снимка: Reuters

Македонския президент Георге Иванов смята, че България и Македония трябва да оставят историята на историците и да си сътрудничат по европейските стандарти, предаде БНР.

Президентът заяви това в Брюксел след среща с комисаря по разширяването Щефан Фюле, на която отново е бил обсъден въпросът за ролята на добросъседските отношения.

Запитан дали смята, че интерпретациите на общата история с България, които правят македонски представители, могат да попречат на еврочленството на страната му, Иванов заяви:

"Европейският съюз е идея, която ни обединява за бъдещето. Достатъчно гледахме назад. Ние се стремим към членство в Евросъюза, където да работим заедно с България според европейските стандарти, критерии и ценности. Нека оставим историята на историците", каза македонският президент.

Комисар Щефан Фюле припомни, че България е сред последните страни, които са се присъединили към Евросъюза. "Не се съмнявам, че българските власти искат и македонските граждани да могат да се възползват от еврочленството", подчерта Фюле.

Междувременно Георге Иванов потвърди и в Брюксел позицията си, че няма да приеме следващия доклад на Еврокомисията, ако в него отсъства определението "македонски".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
1
 
2
 
! Отговори
абе майсторе преди 11 години
До Анонименабе майсторе,а като е клатила бабати краката на турчина какъв си ти излезнал,от къде ги искараха мн български имената аспарух,тервел,асен,камен,пламен,явор,няма да се чудя ако някой ден чуя че някой са кръстили пример тухла,паве,трактор,и още някое цветно ботаническо семейство.
212
0
 
1
 
! Отговори
xexee преди 11 години
До danpopitai maika si kak se plashta s drygoto ne s pari,taka che deistavai za da razberesh
211
3
 
5
 
! Отговори
aquamain преди 11 години
Както вече писах, политиците от БЮРМ, които се сърбеят, трябва БЪРЗО и КОРЕННО да променят политиката си към майка България!Иначе-няма НАТО, няма ЕС.ПРоблемите на БЮРМ с Албания и Гърция не коментирам.Егати, пръкнаха се преди 20 г., ама искат да са най-велики! Е,няма как да стане.Да не забравят, че те са част от Българската история!
210
1
 
5
 
! Отговори
ТЕЖЪК преди 11 години
не да си сътрудничим, а македония да ни сътрудничи !
209
2
 
12
 
! Отговори
dan преди 11 години
Ха такааа! Обърна палачинката президентот на антична Македония. Само,че с нас вече се говори или со паре или со дупе,а вие паре немате оти сте направили со них паметник на Саше Македоновски. Така,че ДЕЙСТВАЙТЕ!!!
208
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
точно така,Българи търсете и подкрепяйте в бесарабия и банот, македонците са вражески народ и вражеска държава
207
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македонците като се кръстосат сега и със шиптерите , да те е срам да кажеш че това е била някогашна България . В момента в който са я дали на сърбия ?, тия са се ...
206
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Историята на България е написана и тук на английски в Америка . Даже в библиотеката ме насочиха да прочета че Българи се заселват в централна Италия , обаче не птавят самостоятелна държава . Само Аспарух прави на Балканите , Написано е че Българите са имали , и други държави преди да дойдат при Дунава , затова са спазили и тук традицията си , кадето минаваш правиш дътжава и къщи .
205
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
как няма да са грозници като бабите им са ги клатили пияни сръбски стражари ,те затова и си кръщават децата и внуците със сръбски имена,дарко радмила,зоран бобан и т.н.,***
204
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ние Българите нямаме нищо общо със македонците,то е ясно само като ги видиш,манталитет на използвачи цървуланковци,нагли тарикати,а за пичк--те им,по големи грозотии никъде не съм виждал,а съм бил във всички съседни страни и сигурно в половин европа,въобще нищо общо нямаме като народи и се радвам,че е така
203
0
 
3
 
! Отговори
до 222 преди 11 години
явно си чел история написана от комунисти
202
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
, ааа имаш нужда от България , за да влезеш в ЕС , долна твар . Как се изметаш сега , като писането на историята ..
201
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съграждането на общо Европейско бъдеще не става с цитиране на заучени клишета от Георги Иванов и неговите ментори от Белград, а с реални действия за нормализиране на междусъседските отношения. Кой нормален стопанин би допуснал да обединява имота си с този на съсед, който най-нахално и безпардонно го лъже, краде и провокира ? Националната история е духовен капитал на целия български народ и посегателствата върху нея и върху правата на нашите сънародници зад граница не засягат само историците ! Те ерозират преди всичко доверието, което е основа на междудържавните отношения ! Тъй че, независимо от намека на Щефан Фюле, България е длъжна да покаже на ФИРОМ, Сърбия и ЕК къде е границата, след която няма да се поколебае да упражни правото си на вето пред ФИРОМ и Сърбия !
200
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Рила : До МК/БГ -188Аз съм от югозападен град, от години живея в друг, далечен по-голям град. Тук ксенофобията е повсеместна. Който не е от въпросния град е 2 качество, "***" направо. Тук ксенофобията и тесногръдието са проблем, неприемането, неуважението, ниските познания! Казваха -македонците за нищо не ставате. Хм!Отговарях им подобаващо! Въпреки че с образованието и професията си, с моралът и семейството, което имам и от което произхождам имах превес. Така че, няма как да живеем в сговор.
199
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Историята е за историците , обаче номера няма да мине , да крадете Българската ?
198
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пешо , като не се признавате за българи , Гледайте шиптерите какво ще направят с вас и никакво ЕС няма да ви помогне ...
197
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
12 века България е и на македонската държаба днес . така се е формирала държавата . Защото единият от синовете на Кобрат се е заселил там , и се присъединява към Аспарух , а по принцип 80 години по рано на Балканите са се заселили славяните . Та от българи и славяни е днес и Македонската държава. Пешо пешо и името ти е българско и каде си тръгнал бе човек , понеже нямате друга истотия , преписватв българската и грачите и вече ви промиха мозаците ..
196
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ПОКЛОН 194За Ванче се знаят или крият много истини. Той е убивал обикновени хора, главорез, не герой. Хиляди потомци на зверски убитите от злодейската му ръка, го проклинат.
195
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
наглостта на тези македоноиди не знае граници. защо нищо не казва за терора над българите в македония? над спаска митрова? днешните бг държавници мълчат за това. а мълчанието е знак за безусловна подкрепа за терора. затова и македония е толкова нагла. има подкрепата на българската държава.
194
0
 
7
 
! Отговори
Смела Благуна преди 11 години
Уважаеми, съседи от държавата Македония! Извън историческия и политически аспект на нещата споделям следното: непрекъснато търсите интерес и привличате внимание, като подчертавате колко сте специални, колко сте различни и светът трябва да ви гледа с възхищение и благодарност. (?) Нещо като Барон Мюнхаузен - летите в облаците, измисляте си факти и отношения. Объркани сте, може би, защото никой не се интересува от вас. Все обвинявате България, Гърция. През 1991 г. ние ви признахме и подкрепихме...