АЕЦ Белене - пример за това как не се правят сделки

Икономистът Руслан Стефанов говори за сделките в енергийния сектор
23 сеп 2012 20:08, Петя Славова
251
АЕЦ Белене - пример за това как не се правят сделки
Граждански протест срещу АЕЦ Белене през март 2011 г. Снимка: Булфото

Искът на "Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро показва едни други измерения на сделката за АЕЦ "Белене". Това каза икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов в предаване на БНР.

Според специалиста се вижда липса на добро управление.  "Ако се погледне по - внимателно сделката ще се види, че през годините България е била коректна. Каквото е поръчвала, е плащала", каза Руслан Стефанов

По повод сформираната през седмицата анкетна комисия в Народното събрание, която да разследва сделките в енергийния сектор, Руслан Стефанов я определи като ненужна. Не е необходимо човек да има специален достъп до документи, за да види, че сделката е изключително проблематична.

Тя е прекрасен пример за това как не трябва да се правят сделки. Разговорът за българската енергетика няма да приключи с дебатите по проекта за АЕЦ "Белене", каза още Стефанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
до 71каква е тази енергийна неефективност на преносната мрежа че ми е много любопитно ?
63
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
79Енергийна неефективност е И други неща. Далеч по енергоемки.
62
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
75Нямаме никакъв интерес да зависим енергийно от Русия. Дано всичко да е окей с интерконекторните връзки и да се открие газ до Шабла. Тогава Русия ще се превърне в лош спомен :) Не стига, че плащаме най скъпия газ в ЕС заради Гоце, Р.Овч. и други знайни и незнайни комисионери, ами ще се подлагаме и за АЕЦ! НЕ!
61
0
 
1
 
! Отговори
от 68 преди 11 години
40% енергийна неефктивност е голяма лъжа. Всички загуби по преносната мрежа са от съпротивлението на самите проводници. Това не е водопровод от който да има загубиЗаменянето на тези проводници с медни ще струва на държавата милиарди левове, а едва ли ще се изплатят за 10г.
60
1
 
0
 
! Отговори
Iuzgiur преди 11 години
Вижте истината от 56. Вие ваобще не разбирате, че нещата не опират и до това, дали имате нужда от централа или не. Това няма значение. Важно е да има проект и да се описват евтини неща като скъпи. Тогава плащате вие.
59
4
 
1
 
! Отговори
обективен преди 11 години
до 70Дреме ми *** .. кво щели да кажат ***. Стига сте заплашвали българите и стига шантажи бе русофили. Ще останеме без електричество на КУКОВО лето. ай сиктир 20 милиарда за тъпата руска централа
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, какво, да им направим свиркали, за да продължат живота на реакторите? Значи някой ако реши да ни шантажира, трябва и да му се нагъ*им, така ли?
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От икономическа гледна точка е много добре, но от екологична ... винаги може да стане нещо и т.н по скоро нека се пазим ние парите *** мама му .. Пък от цялата работа намазват повече Руснаците .. кви сделки имаше с БСП тогава ..
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
68На първо място, няма да заменяме непостроен АЕЦ.второ, 20 % от произведената енергия в момента се изнася.Трето, загубите по трасето от енергийна неефективност се изчисляват на около 40%.Тоест, имаме достатъчен аванс за следващите 30 години в очакване на следващият технологичен пробив в енергетиката.
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
щом не искате АЕЦ Белене кажете, кой ще замени тези мощности ?ПС: само не ми казвайте ВЕИ
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
65Марсианците също.
53
0
 
1
 
! Отговори
Iuzgiur преди 11 години
Абе хора защо спорите относно техническите характеристики, позитиви, негативи и т.н. на централите. Всяка минута плащате за "хвърчащи договори" подписвани от някого, в изгода на другиго и никой на никого не търси отговорност, но ето ви манталитета - единия да се докаже пред другия, че неговото мнение важи! Децата ви навън ги експлоатират вие...
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до анонимен 64А Литва не отделя!!
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 63Да си чувал за лъжичката *** в кацата с мед и как цялата каца не става за ядене ?Чернобил не ти ли е достатъчен ? Беларус все още отделя около 20% от БВП за борба с пораженията и подпомагане на засегнатите!
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен60А ти да си чувал за СТОТИЦИТЕ атомни централи, които не са правили аварии?
49
0
 
0
 
! Отговори
Iuzgiur преди 11 години
56 единствен осъзнава истинската причина за фактите. Жалко, че броят на негативните гласове е равен на позитивните. Фактите, които е изложил имат историческо доказателство и всеки интелигентен човек е запознат с тях! Вие българи не сте готови да защитите родината си.
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
омръзнахте ми платени *** да дразкате тука в сайта ! жалки продажници
47
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
57Дали си чувал за инцидента Маяк през 1957 г в СССР ? 23 хил. кв.км земя са радиоактивна пустиня. Радияцията МОЖЕ да се разнесе, очевидно е. Радиоактивен прах вдигнат във въздуха от вятъра се разнася като стой та гледай. Пораженията не са еднократни а за поколения. Само *** *** може да смята това за малък недостатък.
46
0
 
2
 
! Отговори
Iuzgiur преди 11 години
Може и да съм, но ето го налице и маймунджалъка: аз може и да съм, но реално 40% от сделката представляват проблем, изискващ участието на ядрените техници. Сделката представлява последователности от действия - изпълнителя и клиента уреждат стъпка по стъпка изпълнението и цената на тези действия. Срокове, цени, администрация и координиране. Когато 2-те страни "накъсват" нормалния ред на изпълнение се получава процес на разплащане от страна на некоректните участници.
45
3
 
8
 
! Отговори
Цвайнщайн преди 11 години
Атомната енергия няма алтернатива. Единствения й недостатък е, че всичко в района на реактора става радиоактивно и след експлоатацията трябва да се зарови за хиляди години. Забележете, обаче, че тази радиоактивност е концентрирана и не може да се разнесе.Концентрацията й започва още с обогатяването на урана, т.е събира се природна радиоактивност в една точка. ВСИЧКО ДРУГО СА ПРЕДИМСТВА.