АЕЦ Белене - пример за това как не се правят сделки

Икономистът Руслан Стефанов говори за сделките в енергийния сектор
23 сеп 2012 20:08, Петя Славова
251
АЕЦ Белене - пример за това как не се правят сделки
Граждански протест срещу АЕЦ Белене през март 2011 г. Снимка: Булфото

Искът на "Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро показва едни други измерения на сделката за АЕЦ "Белене". Това каза икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов в предаване на БНР.

Според специалиста се вижда липса на добро управление.  "Ако се погледне по - внимателно сделката ще се види, че през годините България е била коректна. Каквото е поръчвала, е плащала", каза Руслан Стефанов

По повод сформираната през седмицата анкетна комисия в Народното събрание, която да разследва сделките в енергийния сектор, Руслан Стефанов я определи като ненужна. Не е необходимо човек да има специален достъп до документи, за да види, че сделката е изключително проблематична.

Тя е прекрасен пример за това как не трябва да се правят сделки. Разговорът за българската енергетика няма да приключи с дебатите по проекта за АЕЦ "Белене", каза още Стефанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Не е необходимо човек да има специален достъп до документи, за да види,"...че Овчаров & Co отдавна трябваше да са в затвора !
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
110Благодарение на тази дружба, след ВСВ България си остана бедна и изостанала страна за разлика от всяка друга страна в западна европа въпреки равния старт през 1945 г ( след края на ВСВ).
82
4
 
2
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Не съм гербер, обаче точно заради Белене, догодина целата фамилия ще накарам да гласуват за БОРИСОВ!
81
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като искаш братство с Русия и Хизбула, измитай се от тука... Е8ати отпадъците! Значи не искате газопровода, с който САЩ иска да заобиколи Русия, а искате да угодите на *** Башар, на Хизбула и на Путин, да няма конкуренция и да може да ни дере по-качествено. Куршум за вас, това е!
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 101Другата пролет ще сложа и 2 слънчеви панела за бойлера и парното. След няколко години ще се изплати напълно вложението.
79
4
 
2
 
! Отговори
обективен преди 11 години
За руските мекерета дори отходната канализация на русия е по- блага от всичко останало. Само как нагло и настоятелно ЗАГРОБВАТ Бг. и цял народ насила да ПЛАЩА за руската централа.
78
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЕЦ Белене - пример за това какво означава "братска дружба" по комунистически !
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
101Аз го правя. Другите си отговарят за себе си.Всичките ми лампи са енергоспестяващи и където мога съм сложил диодни. Където е удачно съм сложил диодни лампи със сензори за движение. Всичките ми уреди са клас А поне.
76
0
 
3
 
! Отговори
до 100 преди 11 години
я попитай някой тук , като му вдигат цената на тока дали си сменя домакинските уреди с по икономични ?
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
96Много е лесно. Увеличава се цената на промишления ток.
74
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво си мислите, че като се отървете от Русия ще плащате по евтин газ или ток?! ---------------- А ти какво си мислиш, че като си дадеш *** на Путин, ще плащаш евтин ток ли? Не стига, че ще се набутаме за стрителство на АЕЦ, а после ще ни съдират и кожата от гърба, защото ще бъдат МОНОПОЛИСТИ. Това не го ли проумявате, че никой няма да ви дава тока евтино, ако може да ви го продаде скъпо?
73
1
 
0
 
! Отговори
от 90 преди 11 години
продължение Средната интензивност на енергопотребление в 27-те страни членки на Европейския съюз е 167.99 кг. нефтен еквивалент
72
1
 
1
 
! Отговори
до 87 преди 11 години
и как ще накараш едно предприятие да си смени напр. двигателите с други които харчат 3-4% по-малко. Или да накараш домакинствата които се отопляват на ток да си направят изолации, или те да си сменят хладилниците с нови.Слушал си някакви работи но не си наясно въобще с нещата
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
88цената на газта в САЩ в момента е 77 долара ! Не е като 600$ в България.
70
0
 
0
 
! Отговори
Iuzgiur преди 11 години
4ok giuzel!
69
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо да ти вдигнат доходите? Защото 45 години влачихте безропотно комунистическия хомот и много добре знаехте, че изоставаме от цивилизацията и сега като комунистите ви вкараха в блатото, някой ви е длъжен да ви спасява? Ами като нямаш пари, ще потребяваш за колкото имаш, няма да ме тровиш с глупавите си аециве, които на всичко отгоре няма да дадат никакъв евтин ток.
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по данни на Евростат за 2010 г., които EnergyOnline онагледи, страната ни потребява 853.774 кг. нефтен еквивалент за 1 000 евро БВП. За сравнение енергийната интензивност датската икономика например е 104.05 кг. нефтен еквивалент за единица БВП. И докато страните отличнички от гледна точна на енергийното потребление Дания, Ирландия (112.367 кг.) и Великобритания (115.469 кг.) и се вместват в около 100 кг. нефтен еквивалент
67
2
 
3
 
! Отговори
обективен преди 11 години
до 81Абе всъщност тъпака си ти, но не прави и милионите българи на такива. Щом искаш да ФИНАНСИРАШ русия немаш проблеми, давай си СОБСТВЕНИТЕ пари, но не набутвай в *** "проекти" всички българи, дето хабер си нямат в какво се забъркват, барабар с децата си!
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Домакинствата и бизнеса в България потребяват от 5 до 8 пъти повече средно спрямо средното за ЕС. Това е неоспорим факт! Това е енергийна неефективност.
65
0
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Колкото повече ми говорят колко лош проект е БЕЛЕНЕ, толкова по-малко им вярвам или вече изобщо на нищо не им вярвам! Не показаха доклада, оказа се, че договори и споразумения има по този проект, последните две от които подписани от ГЕРБ, което отричаха, най-различни лъжи се леят по медиите, даже вече не се и чуват какво приказват и т.н С всички действия все повече се убеждавам, че си правят далаверите с американците и ще им плащаме безотговорността и некадърността на ГЕРБ!