Готвим се за двутарифна система в ценообразуването на водата

За въвеждането й е необходима Наредба за нормите на водопотребление
Обновена: 8 окт 2012 08:59 | 8 окт 2012 08:14, Петя Славова
197
Готвим се за двутарифна система в ценообразуването на водата
Идеята за двутарифна система в ценообразуването на водата е на Нона Караджова. Снимка: Булфото

За да може в България да се прилага двутарифна система в ценообразуването на водата, са необходими няколко стъпки. Първо трябва да бъде разработена и приета, предвидената в Закона за водите, Наредба за нормите на водопотребление - не само за ползване на питейните води, а и за ползване на води във всички отрасли на икономиката. Това коментира  Росица Петрова, експерт в отдел "Използване на водите" в Министерството на околната среда  и водите /МОСВ/, пише БТА.

Идеята за въвеждане на две тарифи при плащането на цената на водата, в зависимост от потребените месечни количества е на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Тя представи идеята пред журналисти в края на миналата година, след като делегация на екоминистерството се върна от посещение в израелски град, където е възприета тази практика на ценообразуване и пестеливите семейства с месечно потребление до 3,5 куб. метра плащат водата по значително по-ниска цена.

Водещо при разработването на Наредбата за нормите на водопотребление е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. След установяване на нормите за водопотребление ще бъдат въведени стимули за ползване на вода в рамките на тези норми, както и "санкции" за неефективно ползванена водите - като се въведе по-висока такса за водовземане, посочи експертът.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране следва да въведе различни цени на услугата за ползване на вода в рамките на нормата за водопотребление и за ползване на вода над нормата за водопотребление.

За въвеждане на двутарифната система е необходимо да се подготви и изменение в Закона за водите по отношение на заустването и пречистването на отпадъчни води, посочиха специалистите.

Европейското законодателство по водите изисква осигуряване на адекватен принос на всички водоползватели към възстановяване на разходите за водни услуги, включително всички видове водоснабдяване и заустването и пречистването на отпадъчните води. Целта е да се осигури пестеливо и ефективно използване и за опазване на наличните водни ресурси. Това изискване е и едно от предварителните условия за ползване на европейските фондове през следващия програмен период, отбелязаха още от МОСВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
23
 
! Отговори
??? преди 11 години
Омръзна ми за всяка своя дивотия ГЕРБ да лъжат, че така е в другите държави! Е, не е така - нищо не е така, както лъже ГЕРБ. Нито Синята зона се въвеждат както в България, нито водата се плаща така, нито доходите са така несъизмерими с цените както в България.Кой ги избра тия?!
110
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ намериха още един начин да пълнят джобовете на частните ВиК дружества - като плащаме повече за водата над някаква измислена норма. Демократи значи ...
109
0
 
25
 
! Отговори
Защо? преди 11 години
Защо не вземат пример от държави, в които водата не се плаща?
108
0
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Как може да сравняват България с някаква пустиня наречена Израел --общото е че плащаме вода като в пустиня --кой държи повечето ВИК --на Румяна Желева мъжът и... знае кой...
107
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тънката уловка на ГЕРБ е, че по сегашната цена или малко по-висока ще плащат тези с минимално потребление, а за водата над тази норма ще се плаща по цени 2-3 или повече пъти по-високи от сегашните цени. Точно както с измислицата на ГЕРБ за региоанлни минимални работни заплатаи - в София остава същата, а в другите населени места ще падне до примерно 10-20 лева за малките села.
106
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако наистина има норма то трябва да е по около 4-5 кубика на човек и ако се надвиши например 1 кубик да не се заплащат всичките 6 на по-висока цена а примерно 5 на нормална и само 1 на по-висока ...това е по- поносимо но по-принцип тормоза над нацията продължава хем бедни , хем с дрехи и коли втора ръка , хем недохранени ....сега и некъпани ...
105
0
 
17
 
! Отговори
Хм? преди 11 години
Най-малкото има разлика в потреблението в зависимост от възрастта на хората. После за един нормалното потребление е едно, а за друг е друго. Едно е когато се къпеш всеки ден по два пъти, друго е когато се къпеш веднъж дневно, трето е когато се къпеш един път седмично, а съвсем друго е когато се къпеш веднъж на два-три месеца. Сега тази от ГЕРБ иска да ни накара всички да се къпем по веднъж годишно - като нея ли?
104
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 114 защо в София ? Провинцията какво ? аиде у лево моля те
103
6
 
7
 
! Отговори
КОЖОДЕРИ преди 11 години
За София водата да бъде безплатна.Целият град е построен върху минерални извори.Газим във вода до коленете, а ще плащаме за всякакви измислени "пречиствания" и "доставяния".
102
1
 
9
 
! Отговори
4м3 преди 11 години
Да се консултират и с лекари относно всенародната хигиена.Искам 4 куб.м вода на човек норма на водопотребление на ниска тарифа!
101
1
 
1
 
! Отговори
? преди 11 години
Каква е Нормата за водопотребление?Преди беше 2 м3 на човек.
100
1
 
12
 
! Отговори
Пестелив ефект преди 11 години
Целта е да се осигури пестеливо и ефективно използване и за опазване на наличните водни ресурси. Това изискване е и едно от предварителните условия за ползване на европейските фондове през следващия програмен период, отбелязаха още от МОСВ.---------------------------Ние ще се удавим във вода с това глобално затопляне, а те искат да бъдем пестеливи с водните ресурси. Те, нашите водни ресурси се изливат от държавата като всичко друго в нея. Няма какво да ги задържи, горките ни водни ресурси.
99
0
 
10
 
! Отговори
на снимката преди 11 години
Нона има много малки, освинени очички. Защо ли?
98
0
 
13
 
! Отговори
Lider преди 11 години
NE NA GERB i BOKO - TIKVATA !
97
4
 
3
 
! Отговори
Ценовици преди 11 години
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране следва да въведе различни цени на услугата за ползване на вода в рамките на нормата за водопотребление и за ползване на вода над нормата за водопотребление.
96
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама не то природата си знае работата.Като се стопи леда на северния полюс и като придойде една голяма вода,на Витоша само Черни връх няма да залее и ще стърчи.Тогава ще я питам тая колко иска за вода?
95
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Taя все ги измисля едни...Торбички найлонови на високи цени,две тарифи за вода...Утре който живее в центъра сигурно ще трябва и винетка за чист въздух че вдишва да си купи.Значи за да се търсят хартиените торби се изкара закон против найлоновите.Ако се събираше разделно ок,ама всичко е за пари,а уж е за здравето и доброто на хората.Сега някой ще внесе двутарифни водомери и ще задължат всички да си ги сменят.И пак уж в полза на потребителя.Дрън дрън...
94
0
 
11
 
! Отговори
Нона Мислителката преди 11 години
А измисли ли как да върне от мъртвите 11 човека, които умряха в с.Бисер?
93
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещата стоят така На герба на държавата вместо лъв ,трябва да сложим теле ....даже стадо телета !
92
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А честито на всички които ползват градски транспорт!