Готвим се за двутарифна система в ценообразуването на водата

За въвеждането й е необходима Наредба за нормите на водопотребление
Обновена: 8 окт 2012 08:59 | 8 окт 2012 08:14, Петя Славова
197
Готвим се за двутарифна система в ценообразуването на водата
Идеята за двутарифна система в ценообразуването на водата е на Нона Караджова. Снимка: Булфото

За да може в България да се прилага двутарифна система в ценообразуването на водата, са необходими няколко стъпки. Първо трябва да бъде разработена и приета, предвидената в Закона за водите, Наредба за нормите на водопотребление - не само за ползване на питейните води, а и за ползване на води във всички отрасли на икономиката. Това коментира  Росица Петрова, експерт в отдел "Използване на водите" в Министерството на околната среда  и водите /МОСВ/, пише БТА.

Идеята за въвеждане на две тарифи при плащането на цената на водата, в зависимост от потребените месечни количества е на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Тя представи идеята пред журналисти в края на миналата година, след като делегация на екоминистерството се върна от посещение в израелски град, където е възприета тази практика на ценообразуване и пестеливите семейства с месечно потребление до 3,5 куб. метра плащат водата по значително по-ниска цена.

Водещо при разработването на Наредбата за нормите на водопотребление е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. След установяване на нормите за водопотребление ще бъдат въведени стимули за ползване на вода в рамките на тези норми, както и "санкции" за неефективно ползванена водите - като се въведе по-висока такса за водовземане, посочи експертът.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране следва да въведе различни цени на услугата за ползване на вода в рамките на нормата за водопотребление и за ползване на вода над нормата за водопотребление.

За въвеждане на двутарифната система е необходимо да се подготви и изменение в Закона за водите по отношение на заустването и пречистването на отпадъчни води, посочиха специалистите.

Европейското законодателство по водите изисква осигуряване на адекватен принос на всички водоползватели към възстановяване на разходите за водни услуги, включително всички видове водоснабдяване и заустването и пречистването на отпадъчните води. Целта е да се осигури пестеливо и ефективно използване и за опазване на наличните водни ресурси. Това изискване е и едно от предварителните условия за ползване на европейските фондове през следващия програмен период, отбелязаха още от МОСВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
13
 
! Отговори
Жалки гербери преди 11 години
:-))))))))) Тази жена не можа да се справи с водната инфраструктура в България, но се е захванала с тарифирането й.
90
0
 
13
 
! Отговори
Водната Фея преди 11 години
Идеята за въвеждане на две тарифи при плащането на цената на водата, в зависимост от потребените месечни количества е на министъра на околната среда и водите Нона Караджова.ГОЛЯМАТА ДАЛАВЕРА С ВОДАТА ЗАПОЧНА!
89
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ ли - никога повече в моя съзнателен живот , никога !!!! Това уважаеми сънародници е най циничното и некадърно управление на страната !! Това драги ми сънародници не е демокрация , а див капитализъм съчетан с наложена диктатура на Боко !!!!
88
0
 
19
 
! Отговори
скшо преди 11 години
и на водата ще ни посегнат ...после идва ред на въздуха....
87
0
 
9
 
! Отговори
FuckGERB преди 11 години
tezi glypaci do koga 6te gi turpim ?
86
0
 
15
 
! Отговори
Жо преди 11 години
ВЕЧЕ ОБЯСНИХ и се мотивирах, че безумната идея на министърката за две тарифи на водата е невъзможна.Пак повтарям- Водомерите измерват употребената вода на всички обитатели в даден имот. Това често е променливо число, защото обхваща освен стопаните и наематели и временно пребиваващи роднини, и др. ВиК дружествата нямат физическата възможност на всеки 3 месеца да въвеждат в системата си корекции за броя живущи. А по броя живущи ще се умножават въпросните 3,5 м3 на човек. Ще настъпи пълен хаос.
85
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-малко вода , по-малко секс следователно по-малко деца ...затриването на нацията продължаваПо-малко вода , повече болести по-голяма смъртност ...затриването на нацията продължава
84
0
 
17
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
А тъй! Догодина пак за ГЕРБ да гласувате. И на въздуха ще сложат тарифа. Пестеливите хора правят 4 вдишвания за минута и ще плащат значително по-малко.
83
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А може ли масово да се подготвим да спрем да плащаме?
82
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Или казано по друг начин - готвим се за по-висока цена на водата.
81
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз 3.5 кубика ги зяносвам сутрин докато се изсекна в мивката. После и жената докато се подмие, децата да си отмият гурлите и те ти 5-6 кубика отидоха!
80
6
 
6
 
! Отговори
До 77777 преди 11 години
> Това с кладенеца на село как ще го приложиш в София, Пловдив, Варна, ...? А и сигурен ли си, че водата там е чиста - селата масово нямат канализация и септичните ями яко замърсяват подпочвените води.Пука ми за София, Пловдив и Варна. Да не съм луд да ям *** от магазините, да стоя в задръствания, да се блъскам в транспорта и да дишам мръсен въздух??? А за канализацията не се кахъри - всичко е с канализация в това село, улични *** няма, има интернет и селото е чисто българско без ***
79
0
 
7
 
! Отговори
Наночастица преди 11 години
до 69 Твоят мозък май отдавна е разрушен от ниско летящата точилка на жена ти ...
78
0
 
20
 
! Отговори
Мдааа преди 11 години
А ние ви готвим 13 метров ШУТ в г..за, българоубийцииииии!!!!!
77
0
 
18
 
! Отговори
r преди 11 години
ДЯНКО И Б.Б. ПАК ИЗМИСЛИХА НАЧИН ДА НИ КРАДАТ.
76
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я ги виж ти тарикатите. И тук искат да ни цакат. Ще въведат две тарифи после ще направят пак една ама ще оставят по-скъпата. И каква е тази смрадлива норма 3.5 кубика. Израел е пустиня ние не. Който въведе тази простотия да му изсъхнат ръцете.
75
0
 
11
 
! Отговори
до няма да плащам преди 11 години
Четеш малко между редовете защото те ти казват и други източници така,че вадил не вадил вода от кладенеца ще си плащаш данъка и това е.Може би не си обърнал внимание още при управлението на костов описаха кладенците на хората и се гласеха да сложат данък защото водата била държавна собственост може би тия които са на власт я произвеждат и влагат труд и средства.Колко то до това,че в България има предостатъчно питейна вода шистовия газ ще ни я оправи да е не годна.
74
1
 
26
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
МИНИСТЪРКАТА Е СЛЪНЧАСАЛА...- МИНИМАЛНАТА НОРМА ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ ЗА ЧОВЕК В ДЕНОНОЩИЕ Е 300 ЛИТРА..., ПО 30 ДНИ... ПРАВИ 9 КУБИКА, ПО 4 ЧЛЕНА... ПРАВИ 36 КУБИКА... - ПАК ОБЪРКА ДЕСЕТИЧНАТА ЗАПЕТАЯ...!!!- ВЕЧЕ КАЗАХ - МИНИСТЪРКАТА ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ В ТРЕТИ КЛАС...
73
0
 
18
 
! Отговори
Индиански Вожд преди 11 години
Племето може и без вода. Скоро и по палатки ще ходите. Аз казах. Хау.
72
0
 
27
 
! Отговори
реалист преди 11 години
Пак богатите ще си пълнят басейните, а пък сиромасите няма да могат и очите да си измият.