България в челото по нарушаване на човешките права в съда

Най-честите случаи са на дълго забавяне на започването на процес
Обновена: 10 окт 2012 10:46 | 10 окт 2012 10:43, Елка Василева
38
България в челото по нарушаване на човешките права в съда
Сред най-големите нарушители на човешките права сме при наказателни дела. Снимка: архив, Булфото

Гърция, България, Полша и Румъния са страните от ЕС, които през последните години най-много са нарушили правото на свобода и справедлив съдебен процес при наказателни дела. Това сочи проучване на регистрирани в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) нарушения, пише британският в. "Гардиън".

Най-честият повод за критики е твърде дългото забавяне на започването на съдебния процес. В някои страни от ЕС досъдебното задържане под стража може да трае до 4 години, а в други страни няма законово определен максимум, отбелязва вестникът.

Проучването е извършено от лондонската организация Феър трайълс интернешънъл и международната юридическа фирма Клифърд Чанс и обхваща петгодишен период от 2007 до лятото на 2012 г.

Проблемите изглежда се влошават. През 2007 г. в ЕС е имало 37 нарушения на правото за справедлив наказателен процес, а през 2011 г. са нараснали двойно до 75 нарушения.

Най-голям нарушител през проучения петгодишен период е Гърция със 108 нарушения. Повечето са свързани с хронични забавяния преди започване на съдебен процес. Също така не винаги има на разположение преводачи и са били изразени опасения за корупция в съдебната система в Гърция, се казва в изследването "Права на защита в ЕС".

България има 92 регистрирани в ЕСПЧ нарушения през изследвания петгодишен период, в повечето случаи заради необичайно дълги забавяния във фазата на досъдебно производство. На задържаните често пъти не се осигурява достатъчен достъп до адвокат и до семейството им, се отбелязва в доклада.

Сред другите страни с голям брой нарушения са Полша със 67 случая и Румъния с 49 случая, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
13
 
! Отговори
ВСС преди 11 години
Съдийка от Върховния касационен съд на Румъния, най-висшата съдебна инстанция в страната, беше осъдена на четири години затвор при строг режим заради корупция, съобщи съдебен източник.Мария Давид беше обвинена, че е получила през 2009 г. подкупи за над 200 000 евро от бизнесмен, осъден на първа инстанция на затвор заради данъчни измами. Тя обещала в замяна на това да се намеси в негова полза пред съдии от Апелативния съд в Плоещ.През февруари, когато друг съд трябвало да се произнесе по иск на същия този бизнесмен, Давид поискала допълнителни 110 000 евро, като уверила, че ще ги даде на съдиите, гледащи делото му. Тя била заловена на местопрестъплението и й била наложена мярка задържане под стража.Това е втори съдия от Върховния касационен съд, осъден за корупция, след Флорин Костиниу, който през юни получи присъда от три години затвор условно заради това, че се намесил пред свои колеги в полза на бизнесмен с проблеми с правосъдието.Сенаторът от Социалдемократическата партия Каталин Воичу, който също бил замесен в аферата, беше осъден на пет години затвор при строг режим. /АФП
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отвратен съм от правосъдната ни система , преди няколко дни тайно беше пуснат на свобода жесток убиец, който уби брутално синът на мой приятел, като го наръга над 90 пъти с нож. Има самопризнания на убиеца но няма дело една година, и го пускат защото по загон не може да седи в следствието повече отгодина. Кажете ми в случая кой защитава държавата? Друг въпрос е, че на свобода е опасен престъпник!
7
0
 
21
 
! Отговори
Стамен преди 11 години
Масово се нарушават закони и права ,съдебната система се е сдушила с монополистите и заедно ограбват хората,осъждат се хора които не знаят за делата и не могат да се защитят,и това ако не е чудовищно нарушение здраве му кажи,изобщо цялата система работи против народа..........
6
13
 
2
 
! Отговори
:)) преди 11 години
до 6Ти май не си много наясно с нещата в политиката. Лаик. Ти какво поведение предлагаш да има Бойко? Като на Жан Виденов?
5
0
 
33
 
! Отговори
ха ха ха преди 11 години
Забележете от кого са нарушавани човешките права най често!!! От тези които УЖ ги пазят!
4
0
 
17
 
! Отговори
СС преди 11 години
"България има 92 регистрирани в ЕСПЧ нарушения през изследвания петгодишен период, в повечето случаи заради необичайно дълги забавяния във фазата на досъдебно производство." - прокуратуратааа, четете ли? :))
3
0
 
28
 
! Отговори
мим преди 11 години
А стига бе,не може да бъде!В България да има нарушаване на човешките права? Абсурд.
2
1
 
18
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
и в иран е било същата работа, преди революцията. после са почнали бесене и колене по съкратената процедура, в рамките на дни или направо при залавяне на място. от много престараване така става
1
4
 
29
 
! Отговори
те това е преди 11 години
за какво сме у ЕС,членски внос,последни във всички класации,да го д....т тия,дето ни го завряха там!!!!!