Валят СРС-та, а регламентът къде е, сети се отново опозицията

Обидни реплики между Румен Петков и Иван Костов в пленарната зала
12 окт 2012 12:02,
38
Валят СРС-та, а регламентът къде е, сети се отново опозицията
Снимка: архив, Guetty Images

Вместо да скара опозицията с управляващите, темата със СРС-тата предизвика напрежение между самата опозиция.

Поводът беше обсъждане на доклад за периода 20 април 2011 г. – 20 април 2012 г. на постоянната подкомисия, която осъществява контрол върху специалните разузнавателни средства.

Мнението и на сините, и на депутатите от левицата е, че трябва да се ограничи броят на заявителите, които може да искат използване на специални разузнавателни средства.

Опозицията настоява, че трябва да има по-добър съдебен контрол върху темите, с които се иска подслушване, както и да се подобри контролът върху събраната със СРС-та информация.

Първоначално в диалог по темата влязоха Иван Костов и Мая Манолова.

„Това е някаква комисия, на която никой не обръща внимание. Наистина ли мислите, че премиерът ще се трогне от предложенията в доклада й? Въобще не ги интересува какво мислите вие, защото тази държава се управлява еднолично”, обясни червената депутатка Мая Манолова.

През 2008 г. са издадени  5988 разрешения за използване на СРС-та, а през 2010 г. броят им е достигнал 15 494, пресметнаха от левицата.

„Да, госпожо Манолова, управлява се еднолично”, съгласи се с нея Костов. И не прие аргумента на червените, че по тяхно време броят на разрешенията за подслушване е бил по-малък.

„Какво значение има колко по-малко сте слушали? Аз говоря друго. Трябва да има решение на Народната събрани, то трябва да превърне заключенията на подкомисията и във воля на парламента. Да задължи правителството за законодателни промени по темата с използването на СРС-та. Друг е въпросът дали ГЕРБ иска да го направи. „Синята коалиция” предлага една абсолютно смислено решение докрай. Защото, ако вие утре дойдете на власт, ще правите същото. Дава се възможност за скрити злоупотреби, защото изкушение е голямо”, подчерта Костов.

След него по темата се включи и бившият вътрешен министър от тройната коалиция Румен Петков, който си размени обидни реплики с лидера на ДСБ. 

„За пореден  път обсъждаме доклад на подкомисията и за пореден път констатациите се повтарят. И за пореден път колегите от ГЕРБ се притаяват”, подчерта Петков.

Той коментира, че използването на специални разузнавателни средства през  последните 3 години далеч не са необичаен способ. А целта на събираната информация е да се мачкат бизнеса, политическите опоненти и да се създава атмосфера на страх.

„По-ярък пример от този с Гриша Ганчев едва ли може да се даде”, посочи Румен Петков. И обясни, че спрямо ловешкия бизнесмен е действало по този начин, за да може някой друг да заеме мястото му.

„Какво стана със собствениците на вестниците”, даде пореден пример Петков. Според него се действа избирателно при събирането на информация със СРС-та, защото този способ не се прилага при организираната от държавата контрабанда на алкохол и цигари.

Той предложи да се провери и колко СРС-та са били използвани от 1997- 2001 г., по време на управлението на Иван Костов, за да  се следи опонента.

Депутатът Димитър Лазаров от ГЕРБ призова Румен Петков да даде данни за икономическия шантаж при използването на СРС, след което последва реплика от пленарната зала, на която червеният депутат отговори:

„Като ти стига, вдигай си гащите и …, колега. Така се прави обикновено”.

„Все по-трудно се седи в тази зала, като се слушат такива неща”, каза Костов. „Някой брутално бил подслушван. Няма нужда да се подслушват хора, които се виждат от всички какво правят в шадравана в Плевен”, коментира Костов, визирайки информацията, че вътрешният министър е уринирал там.

„Недопустимо е да се лъже по вулгарен начин от трибуната на Народното събрание. Цинична лъжа е за шадраванчето в Плевен. Аз имам хигиена на общуване с някои заведения. При положение че тогава вие сте ме проследявали и подслушвали 6 месеца и не сте документирали нищо от тези клевети, мисля, че точно на вас не ви отива да продължавате да ги сипете и от парламентарната трибуна. А що се касае до това дали ви е трудно да седите в тази зала, след няколко месеца ще ви е лесно да седите отвън”, каза Румен Петков. 

В крайна сметка докладът на подкомисията за използването на СРС-та не беше приет поради изчерпване на пленарното време, тъй като започна редовният парламентарен контрол.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Mohamedov преди 11 години
Allah velik! vsichko vijda i chuva! bg narod sasto - vsichko vijda i chuva i si zapisva v lichnite archivi. Ima doverie na vseki i si go proveryava vseki den - s smartphon, ipad, tablett, netbook s cameri i microphoni! ARD , K1 ne sa budali.
29
0
 
7
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
Прав си за съжаление и вестниците ни са като държавата - менте.
28
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 11 години
До 14. Това разплака и мен
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първо Р.Петков да даде обяснения за вчерашна статия от един регионален вестник в който са написали как след като разбира, че братя Галеви ще бъдат осъдени той им казва "бягайте щото ще ви затворят."
26
0
 
8
 
! Отговори
dim преди 11 години
На 14.Г-н Дянков никога няма да вкуси такава баница.Той по село не ходи,в магазини не пазарува.Когато си на върхът на стълбата не чуваш плача не виждаш бедноста... ,животът ти е като песен.Стига.Тези по върховете не са хора.Това са ***!
25
0
 
9
 
! Отговори
Oleee преди 11 години
Ако случайно си мислите, че това е народното събрание на РБ и тия са дУпЕтати избрани от вас за да коват закони и работят за по-доброто бъдеще на РБ - ОБЪРКАЛИ СТЕ СЕ! Това е шайка разбойници, групирали се по различни интереси, които въртят далаверки и кърпят закони за лични облаги! Докога ще ги търпим зависи единствено и само от нас!!!
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
стига сте писали глупости-тотално се подслушва в държавата-тук спорят за получени разрешения който са около 10%....другите -...слушкат се телефони,интернет пространството--даже и сега ви четат писаниците....всяка власт слухти..за това е власт-няма фашизъм,комунизъм и ли демокрацията--всичко слушка....!!!
23
4
 
5
 
! Отговори
??? преди 11 години
5-кофф,чувал ли си се с братя Избегалеви напоследък?Ко правят тез юнаци,пращат ли преводчета на партията?
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това, което се случва от 3г насам, ми го обясни един познат точно преди изборите 2009. С логиката на събитията и самите събития, както и с участниците в тях. Обясни ми и откъде идват парите за тези събития и кой на кого е удобен. Обясни и зако Станишеффф изведнъж загуби подкрепа последната година от управлението на коалицията. А аз, с моите претенции за що-годе интелигентен човек, не го приемах насериозно тогава. Е, той ме успокои, че занапред и по-лошо ще става..... И аргументите му са подкрепени с доста здрава логика, за съжаление. Хора, от нас зависи - погледнете гърците, събудете се!
21
1
 
1
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
тоя пъ бил в Германия, свинчо.
20
2
 
6
 
! Отговори
Евробахур преди 11 години
Едно време Гешев ги държеше здраво без СРС-та!Сега се наакаха!
19
12
 
14
 
! Отговори
ОТ ПЛЕВЕНСКО преди 11 години
Румене и пет казана с кебапчета да приготвиш за избирателите си от този край и на всяка *** къща да ти сложат снимка като некролог за годишнина,хората не те искат,те разбраха ,че си лъжец крадец и за нищо друго не ставаш.Хората те мразят и ненавиждат за пропилените години на лъжи и измами.
18
6
 
9
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 11 години
Двама милионер-комунист-*** се карали в паралмата... малиии.... нещо е останало за крадене на тая опсокана територия... да не повяврваш...
17
25
 
36
 
! Отговори
социалист преди 11 години
Само не ми хвалете Р.Петков, че от такива като него сме на този хал. На тези избори я хванем 10% я не. При него нямаше СРС та той лично си ходеше при престъпниците и си говориха.
16
3
 
8
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
Не за да предизвикам "сълзи", но подобна история:Съзнателно се ограничавам, защото пенсията малка, а и какво ще ям- сирене или кашаквал, ябълки или грозде, няма значение..От години не купувам кашаквал, грозде- също, защото скъпо( 2 лв. е много за мен- ябълки по 0.60 на пазара.)Та на 11.имах рожден ден - казвам си- и аз съм човек, купих най-малкото пак. кашкавал на промоция- 160 г, една чепка грозде.Това е.( от 20г. не ям меса и салами- и по-добре!навремето от "кучешката радост" ми се отврат
15
14
 
21
 
! Отговори
kulio преди 11 години
хахаха пикаещия във фонтани се изказва в парламента. Смях . Цирк :D :D :D
14
2
 
13
 
! Отговори
АК47 преди 11 години
Сите на стадиона,на стадиона!!!!!
13
11
 
8
 
! Отговори
DSB преди 11 години
Аз- за ДСБ!( Костов).
12
1
 
5
 
! Отговори
о-о-о преди 11 години
Как сомо се ритат като крастави магарета.
11
5
 
50
 
! Отговори
айде и парите им зем преди 11 години
'Спахте ли добре господин Дянков?????Защото АЗ не спах добре.Не спах добре поради една причина.Вярно тя е нищожна за ВАС и надали ви интересува ,но МЕН ме ужили ,ужили ме все едно пчела или оса,фрасна ме по главата все едно ,че Кубрат Пулев мие забил един в лицето.Причината е толкова неинтересна за вас,че надали ВИЕ ще се трогнете от една бедност,от едно безпаричие,от една мизерия.Но въпреки вашето бездушие и слаб интерес АЗ Иван Стефанов Проданов ще ви разкажа какво толкова много разстрои моя сън.Ще ви разкажа тази история с надеждата ,че ВИЕ като Министър на финансите на Република България ще се трогнете и ще се осъзнаете.- Преди няколко дена аз (Иван Стефанов Проданов) и моята съпруга пристигнахме в родният и град на гости на тъста и тъщата.Преди това решихме да посетим местния магазин от голяма и известна верига да напазарим за вечерята ,все пак родителите и са пенсионери и живеят много охолно с огромната пенсия която получават.Както и да е в магазина напълнихме една количка с продукти и се запътихме към касата.Опашката беше голяма та се наложи да почакаме.Тогава моята половинка се сети че не сме взели памперси за близнаците ни.Аз като кавалер и баща за пример (Умря *** дет ме хвали ,ама .) отидох към съответния щанд ,който по стечение на обстоятелствата се намира до щанда са месо и там станах свидетел на следната молба на една възрастна жена към момичето ,което обслужваше щанда .- Мило дете отрежи ми 20 грама (Не е грешка,възрастната дама наистина каза 20 грама) салам от Хамбургския,че днес взех пенсия и си казах ,бе и аз съм човек,да хапна малко салам.Възрастната дама си взе поръчката и се запъти към щанда за сирене от където взе 100 гр. сирене и от там към касата.Естествено аз също се тръгнах с памперсите към касата.Опашката пред касата все така си беше дълга ,и понеже бяхме с повече покупки пуснахме възрастната женичка пред нас.Какво стана обаче ,когато се наложи жената да плати ????Оказа се ,че саламчето не е било 20 грама ,а 30гр. та не и достигнаха 0.15лв да си плати.Жената много се притисни започна да рови с треперещи ръце в протърканият си портфейл за стотинки ,но уви не намери ,виждах как сълзите напират в очите и,тогава АЗ и дадох нужната сума и с това всичко се оправи.Мислите си ,че ИСТОРИЯТА свършва до ТУК господин Дянков????? Нееееееее ,тя продължава .Продължението е следното:Вече в родителите на съпругата ми , с тъста ми седнахме на масата ,жените направиха салата,чукнах ме се с хубавата ракия на тъста и прекарахме една приятна вечер в компанията на децата ,приятели ,роднини и съседи.Съвсем бяхме забравили за днешната случка в магазина,НОООООО някой не беше забравил,и това беше възрастната женичка от магазина,същата тази на която не и стигаха тъпите 0.15лв.Та на следващата сутрин ,бяхме изненадани от неочакван ,но много приятен гост.Това беше тази женичка,понеже града е малък и всички кажи речи се познават тя разбрала кои сме и ни идваше на гости с малък подарък.Знаете ли ГОСПОДИН ДЯНКОВ какъв беше подаръка???Скромен ГОСПОДИН ДЯНКОВ подарък ,но от сърце бяха питки със сиренце.Жената беше направила питки със всичкото сирене което беше взела предния ден и ни ги беше донесла на НАС!Оказа се ,че след като си е взела ГОЛЯМАТА ПЕНСИЯ която получава ,а това са огромните 140лв. жената си е купила дърва ,платила тока и водата и са и останали огромните пари за харчене в продължение на 1 месец 10лв.Тъста ми ,който е бивш военен и познавах ,като много корав мъж се разплака от нейната история.Трябва да ви кажа ГОСПОДИН ДЯНКОВ ,че никога през живота си не бях ял толкова сладки питки със сирене.СЪВЕТВАМ ВИ ЕДИН ДЕН И ВИЕ ДА ГИ ОПИТАТЕ''