Валят СРС-та, а регламентът къде е, сети се отново опозицията

Обидни реплики между Румен Петков и Иван Костов в пленарната зала
12 окт 2012 12:02,
38
Валят СРС-та, а регламентът къде е, сети се отново опозицията
Снимка: архив, Guetty Images

Вместо да скара опозицията с управляващите, темата със СРС-тата предизвика напрежение между самата опозиция.

Поводът беше обсъждане на доклад за периода 20 април 2011 г. – 20 април 2012 г. на постоянната подкомисия, която осъществява контрол върху специалните разузнавателни средства.

Мнението и на сините, и на депутатите от левицата е, че трябва да се ограничи броят на заявителите, които може да искат използване на специални разузнавателни средства.

Опозицията настоява, че трябва да има по-добър съдебен контрол върху темите, с които се иска подслушване, както и да се подобри контролът върху събраната със СРС-та информация.

Първоначално в диалог по темата влязоха Иван Костов и Мая Манолова.

„Това е някаква комисия, на която никой не обръща внимание. Наистина ли мислите, че премиерът ще се трогне от предложенията в доклада й? Въобще не ги интересува какво мислите вие, защото тази държава се управлява еднолично”, обясни червената депутатка Мая Манолова.

През 2008 г. са издадени  5988 разрешения за използване на СРС-та, а през 2010 г. броят им е достигнал 15 494, пресметнаха от левицата.

„Да, госпожо Манолова, управлява се еднолично”, съгласи се с нея Костов. И не прие аргумента на червените, че по тяхно време броят на разрешенията за подслушване е бил по-малък.

„Какво значение има колко по-малко сте слушали? Аз говоря друго. Трябва да има решение на Народната събрани, то трябва да превърне заключенията на подкомисията и във воля на парламента. Да задължи правителството за законодателни промени по темата с използването на СРС-та. Друг е въпросът дали ГЕРБ иска да го направи. „Синята коалиция” предлага една абсолютно смислено решение докрай. Защото, ако вие утре дойдете на власт, ще правите същото. Дава се възможност за скрити злоупотреби, защото изкушение е голямо”, подчерта Костов.

След него по темата се включи и бившият вътрешен министър от тройната коалиция Румен Петков, който си размени обидни реплики с лидера на ДСБ. 

„За пореден  път обсъждаме доклад на подкомисията и за пореден път констатациите се повтарят. И за пореден път колегите от ГЕРБ се притаяват”, подчерта Петков.

Той коментира, че използването на специални разузнавателни средства през  последните 3 години далеч не са необичаен способ. А целта на събираната информация е да се мачкат бизнеса, политическите опоненти и да се създава атмосфера на страх.

„По-ярък пример от този с Гриша Ганчев едва ли може да се даде”, посочи Румен Петков. И обясни, че спрямо ловешкия бизнесмен е действало по този начин, за да може някой друг да заеме мястото му.

„Какво стана със собствениците на вестниците”, даде пореден пример Петков. Според него се действа избирателно при събирането на информация със СРС-та, защото този способ не се прилага при организираната от държавата контрабанда на алкохол и цигари.

Той предложи да се провери и колко СРС-та са били използвани от 1997- 2001 г., по време на управлението на Иван Костов, за да  се следи опонента.

Депутатът Димитър Лазаров от ГЕРБ призова Румен Петков да даде данни за икономическия шантаж при използването на СРС, след което последва реплика от пленарната зала, на която червеният депутат отговори:

„Като ти стига, вдигай си гащите и …, колега. Така се прави обикновено”.

„Все по-трудно се седи в тази зала, като се слушат такива неща”, каза Костов. „Някой брутално бил подслушван. Няма нужда да се подслушват хора, които се виждат от всички какво правят в шадравана в Плевен”, коментира Костов, визирайки информацията, че вътрешният министър е уринирал там.

„Недопустимо е да се лъже по вулгарен начин от трибуната на Народното събрание. Цинична лъжа е за шадраванчето в Плевен. Аз имам хигиена на общуване с някои заведения. При положение че тогава вие сте ме проследявали и подслушвали 6 месеца и не сте документирали нищо от тези клевети, мисля, че точно на вас не ви отива да продължавате да ги сипете и от парламентарната трибуна. А що се касае до това дали ви е трудно да седите в тази зала, след няколко месеца ще ви е лесно да седите отвън”, каза Румен Петков. 

В крайна сметка докладът на подкомисията за използването на СРС-та не беше приет поради изчерпване на пленарното време, тъй като започна редовният парламентарен контрол.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
11
 
8
 
! Отговори
от Плевенско преди 11 години
Румен си е оплел кошницата добре ,сега се напъва за следващия мандат защото му е бедна фантазията какво ще му се случи на този престъпник.А триматаМая.Костов,пикльото са като в стар бардак,те чакат но никой НЕ ГИ ИСКА.
9
16
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Значи по принцип не съм от БСП но се радвам че задават неудобни въпроси към тези от ГЕРБ и мисля на следващите избори да гласувам за БСП !
8
11
 
30
 
! Отговори
ГЕРБ НИ ОГЛОЗГА преди 11 години
цялата ГЕРБЕРСКА ХУНТА Е ОПЛЕТЕНА В ЛЪЖИ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕДИЗБОРНИ ОБЕЩАНИЯ-ЩЕ УВЕЛИЧИМ ЗАПЛАТИТЕ ДО СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИТЕ-НЕ ?. НЯМА ДА ДИГАМЕ ДАНЪЦИТЕ-ДА АМА НЕ?, ЩЕ ВКАРАМЕ КРАДЦИТЕ ОТ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ-НЕ?, ЩЕ ПОВИШИМ ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ,ЗАПЛАТИ И ПЕНСИЙ-НЕ? ЩЕ РАЗРУШИМ ВСИЧКО ПОСТРОЕНО НЕЗАКОННО- НА БЕДНИТЕ ДА НА БОГАТИТЕ НЕ И АМНИСТИЯ? ЩЕ СЪЗДАДЕМ РАБОТНИ МЕСТА-НЕ? ИЗХАРЧИХА РЕЗЕРВА, ИЗХАРЧИХА ПАРИТЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА, ИЗХАРЧИХА ПАРИТЕ ЗА ДОБРОВОЛНО ПЕНСИОНИРАНЕ И СЕГА НОВИ ДАНЪЦИ-ПАРКИРАНЕ,ВЛОГОВЕ,Съвсем друг е въпросът, че плачът на Дянков по социалната справедливост е абсолютно лицемерен. Ако тази справедливост му беше присърце, той щеше да сложи необлагаем минимум за данъка, за да не се бъркат дори със стотинки тези, които държат по няколко стотин лева на депозит, за да посрещнат непредвидени разходи - я за лекарства, я за погребение, я за скочили сметки за ток и парно. В условията на масовия недоимък щеше да поиска необлагаем минимум и за трудовите доходи. Щеше да помисли за съотношението между преки и косвени данъци, който у нас е 1:3, а в Европа 1:1. Казано по-просто, колкото си по-беден у нас, толкова по-голяма част от дохода ти смъкват чрез ДДС и акциз. А ако беше коректен, щеше да спомене и други факти - не само този, че данъкът върху лихвите съществува в почти цяла Европа и не се оспорва. Сигурно за него не е тайна, че във Франция например над 17 милиона работещи, а това са половината, са освободени от данък общ доход, а необлагаемият минимум за депозити е 15 300 евро! Сигнализирахте за неуместен коментар Сигнализирахте за неуместен коментар
7
10
 
14
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Румен Петков не пикае само в шадравана,ами и край масата и на цветен тапет.
6
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези от БСП заприличват все повече на квартални клюкарки и пияндета. Как може такова политическо говорене? Липсва им елементарна култура, етика и интелект. Но иначе искат пак да управляват...А Запалката да каже защо от САЩ му отказаха виза за връзките му с подземния свят, защо пи кафе с Галеви и защо Куевич каза, че МВР по негово време го защитавала.
5
4
 
8
 
! Отговори
andgel преди 11 години
I sini i 4erveni ot edna maika BKP-smurt na *** ...
4
1
 
5
 
! Отговори
ot Germania преди 11 години
Absoliutni bokluci i swine.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дисиденството зове...
2
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП!
1
2
 
5
 
! Отговори
Фен преди 11 години
***.