Каубойският стил се пренесъл от МВР във ВСС

БСП наказва своите, ако пак гласуват различно като при случая "Марковска"
Обновена: 13 ное 2012 18:09 | 13 ное 2012 18:09, Веселина Йорданова
190
Каубойският стил се пренесъл от МВР във ВСС
Лидерът на БСП Сергей Станишев. Снимка: Impact Press Group - архив

"Няма да бъде допуснато второ гласуване на депутати от БСП в парламента, които не изпълняват политическата позиция на партията". Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро.

Групата на Коалиция за България е изслушала осемте депутати, които подкрепиха кандидатурата на Венета Марковска за конституционен съдия. Формално гласуване на ПГ за конституционни съдии не е имало и това била защитната теза на много от депутатите. Според Станишев това не отменя факта, че политическата позиция не е изпълнена и червената партия не е получила възможност да подкрепи кандидата, който всъщност е излъчила.

"Беше ясно, че ГЕРБ си бяха разработили своя схема – един кандидат официално техен, един кандидат, издигнат от тъй наречените независими по тяхна поръчка. Всеки има своите мотиви, но за мен те политически не са убедителни. Ако някой вземе такова индивидуално решение по Инспектората или по друг политически въпрос в тези месеци, ще има политически последици", бе категоричен Станишев. По думите му след вземане на решения на ПГ не може да има различни мнения.

Според БСП новият Висш съдебен съвет не е издържал първия си изпит по независимост и е „преклонил глава“ пред министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Очевидно е, че ГЕРБ подхождат към предстоящия ключов избор на главен прокурор с ясното намерение да повторят скандалния избор и на конституционни съдии от квотата на парламента“, посочи Станишев. Според него, ако управляващите подходят по същия скандален начин, не бива да учудва, ако има втори доклад на Европейската комисия.

Относно скандалите в БПЦ Станишев, заяви, че има политически натиск върху Светия синод и Българската православна църква от директора на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет Емил Велинов след кончината на патриарх Максим. Лидерът на БСП заяви, че това е изключително опасно за църквата като морален стожер и призова премиера Бойко Борисов, ако се разграничава от тази позиция, да уволни Велинов или да го накаже.

Разколът през 1992 година беше предизвикан чрез активна намеса на държавата в делата на Българската православна църква, напомни Станишев. По думите му тогава атаката на разколниците е подкрепяна и охранявана от фирмата на настоящия министър-председател Бойко Борисов.

От БСП поискаха още електронното гласуване за главен прокурор да отпадне. Депутатът от Коалиция за България Михаил Миков заяви, че така трудно може да бъде осигурена тайната на гласуването и няма гаранции, че такова гласуване няма да бъде манипулирано. Той призова кандидатите за главен прокурор сами да настояват да няма смяна на правилата за гласуване.

„Опит за служебно решение не прави чест на никой, който участва в такава процедура“, заяви той. "Каубойският стил от годините на пребиваването на днешния премиер в МВР се пренесе и в днешното управление, но не се разпростира до правомощията на изпълнителната власт, а се превръща в стил на част от съдебната власт", каза Миков.

Според него трябва да се гласува за всеки кандидат за главен прокурор по азбучен ред.

На 17 ноември БСП организира национален митинг пред парламента, на който всеки недоволен от управлението на ГЕРБ да изрази протестна позиция и нуждата от промяна. Станишев заяви, че след изборите ще е нужна административна реформа, за да може администрацията да се освободи от многобройните „калинки“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още по темата: БСПСергей Станишев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Основното в което СерГЕЙ обвинява ГЕРБ е тоталитарен стил на управление.В същото време казва , че никога вече няма да допусне червен депутат да гласува по различен начин от официалната позиция на партията, е това какво е, щото на мен не мие много ясно.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В парламента липсва---Ж.Ганчев !
6
7
 
13
 
! Отговори
минувач преди 11 години
Това гербЪвото е много глупаво нещо.
5
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алоо, Съси ,....нали от вас СА СЕ НАУЧИЛИ............,ЩО ПИЩИШ?
4
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено че ще гласуват *** пак по команда. Те така са си научени от едно време - каквото каже партията.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
100 хиляди в София = 10 хиляди в Кърджали = 1 депутат Българска демокрация
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ясно ни е на нас ... Парата игра и Независимите станаха ... ГербозависимиВъпроса е Станишка вие като сте такива тарикатчета защо променихте закона за изобрите... много хора не знаят но вие додохте 23-25 депутатски места да Герб и 2-3 на ДПС само заради промените в закона които вие вкарахте.Другия въпрос е депутатите в София, Варна,Пловдив, Бургас, Кърджали от колко човека се избират?Защо тежеста на един глас е различна в различните райони ?
1
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разумен човек