НС да избере нов конституционен съдия, очаква Борисов

Според него това може да стане още днес, за да няма институционална криза
Обновена: 16 ное 2012 14:58 | 16 ное 2012 14:29,
133
НС да избере нов конституционен съдия, очаква Борисов
Бойко Борисов Снимка: БТА

Парламентът да започне процедура по нов избор на конституционен съдия, очаква премиерът Бойко Борисов.

Според министър-председателя това може да се случи още днес или в близките дни, за да няма институционална криза, след като Венета Марковска не можа да положи клетва вчера при отсъствието на държавния глава.

След решението на президента Росен Плевнелиев да напусне тържествената церемония заради съмнения в репутацията на Марковска Конституционният съд на практика не работи и това предизвика лавина от политически и експертни изказвания как да се излезе от ситуацията.

Още по темата
Народното събрание трябва да отмени своето решение за избор на Венета Марковска за конституционен съдия, смята Мая Манолова от БСП.

Според нея това е единственият възможен ход в тази ситуация. Изказваме нашето съжаление ,че отново парламентът беше поставен в унизителната ситуация да преразглежда едно свое решение, което мнозинството осигури без ясни аргументи и без да се съобрази с възраженията по кандидатурата, отбеляза тя.

„Няма да коментирам от конституционна гледна точка доколко коректни бяха действията на президента, но щом останалите институции отказаха да се съобразят с негативите на кандидатурата, може би това беше единственото решение“, смята Манолова.

По думите й парламентът е в позицията да събере гилзите след престрелката между институциите и да отмени своето решение.

Според Манолова не е необходимо да се събира специална работна група от депутати, която да прецени какво да се направи оттук нататък, което беше предложено по-рано от Иван Костов.

Според депутати от Синята коалиция парламентът може да отмени решението си за избор на Венета Марковска за конституционен съдия и да се направи нов избор.

Веселин Методиев посочи, че има решение на Конституционния съд /КС/ от 1993 г., според което в Конституцията не съществува изрична разпоредба, която да забранява на Народното събрание да отменя или изменя свое решение или част от такова. Депутатът обясни, че произнасянето на КС е по повод на решение на парламента за отнемане на имунитета на народен представител през 1992 г. и последвалата отмяна на това решение.

На базата на това произнасяне може да се отмени избора на Марковска и да се направи нова процедура, поясни Методиев.

„Ако има съгласие между парламентарните групи и се стигне до подобно решение за нова процедура по избора на съдия в КС и никой не го атакува, кризата ще бъде преодоляна“, каза Методиев и добави, че въпросът е дали ще има политическо съгласие. Ние се  стремим да бъдем конструктивни в една наистина тежка ситуация за страната, посочи Методиев.

Припомняме, че скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси.

След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, премиерът Борисов и президентът Росен Плевнелиев я призоваха публично да се оттегли на няколко пъти, но тя не пожела да го направи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
19
 
! Отговори
Много ще му отива! преди 11 години
ЕТ "герб" ще намери решение! Правилното решение е, другарят Борисов да стане конституционен съдия, главен прокурор, патриарх, Генерален Секретар на Комунистическата партия "герб" и портиер на американското посолство! Много ще му отива!
71
0
 
29
 
! Отговори
Електорат преди 11 години
До преди месец ние електората, възприемахме Конституционния съд като последната преграда за самозабравили се депутати гласуващи лобистки закони в Парламента, днес бллагодарение на ГЕРБ, ние вече свързваме КС със скандали
70
1
 
23
 
! Отговори
Тодор Живков преди 11 години
Бойко, Бойко ти беше много послушно момче, защо сега те наричат ТИКВАТА?
69
7
 
5
 
! Отговори
САМО ГЕРБ! преди 11 години
НА КАЦАТА С МЕД И ЛЪЖИЦА КАТРАН СА ДОСТАТЪЧНИ ,НЕ 38 ГОДИНИ СТАЖ ДА ИМАШ ,АМИ И 108 ДА СА ,ЯВНО СИ РАБОТИЛА СПОРЕД ИНТЕРЕСИТЕ СИ ГОСПОЖО М.НИКОГА НЕ Е КЪСНО ДА СТАНЕШ ЗА РЕЗИЛ,ПА МАКАР И СЛЕД 38 ГОДИНИ СТАЖ
68
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Светът ни пет пари не струва,притиска ни финансов здрач,животът здраво боледуваА тигрите играят мач!С луксозни *** и чораписа шампион до шампион,решени твърдо да излапатбюджета за един сезонСтои начело на отбораединствен хищник и водачИ в страх работещите хораочакват всеки следващ мачНе се страхувай сине!Мигартоку-така се става цар?Той само мисли че е тигъра всъщност...е пожарникар.
67
0
 
11
 
! Отговори
клетва за лична вярн преди 11 години
В НъРъБъ България, първо трябва да положиш клетва за лична вярност до гроб пред пожарникаря, а след това можеш да станеш и министър, и главен прокурор, и конституционен съдия, и дори Началник влак!
66
0
 
8
 
! Отговори
картоф преди 11 години
А Марковска как ще си даде оставката като не се е заклевала, тоест не е почвала работа. Ще рече парламента е гласувал нещо НЕЩОЗАКОННО утре могат да гласуват нещо друго каквото си искат и понеже няма конституционен съдия все едно няма парламент и държава. Отделно президента си прави каквото си иска. Правителството би следвало да подаде оставка и да се назначи ново служебно такова.
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 66Минимум едното краче,и това все пак са си мои мечти...
64
1
 
14
 
! Отговори
избирател преди 11 години
Герб знаят че няма да имат 2-ри мандат и ще направят страшни неща до края на тозИ.ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА БЪДАТ СВАЛЕНИ ОТ ВЛАСТ,СЛЕПИ ЛИ СТЕ?
63
0
 
12
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
Аз предлагам Бат Бойко да го изберат и за конституционен съдияТо си е ясно че друг по-свестен няма и той да бъде и Премиер и Патриарх и футболист, и художник на годината и конституционен съдия и всичко . А бе с една дума всичко.Рахат локум. Така,че да си жив и здрав бате Бойко, че без тебе за никъде не сме. Те на , вчера жената искаше секс. Аз и отказах. Викам и не съм питал шефа.Кой бе ,ме пита тя?Отвръщам и : ами , главния -министър и продължих да си гледам Шампионска лига.
62
1
 
11
 
! Отговори
Nina преди 11 години
До Глашатая"Страхотен" не бих го нарекла,но е сигурно,че друг такъв *** няма да се роди.Да,съгласна съм!
61
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Искам да съм футболист във 'В" група,искам да играя срещу Бистришките тигри на пост защитник,искам да счупя поне едното краче на премиера"Не може така. Имам две възражения. Първо, много хора имат това желание и според мен трябва в демократична процедура да се избере най-подходящия човек. Второ, ти не ставаш за тази работа, защото искаш да му счупиш едното краче, т.е. много си жалостив.
60
11
 
5
 
! Отговори
ГРАДСКИЯ ГЛАШАТАЙ преди 11 години
СТРАХОТЕН Е БАТ БОЙКО ,ДРУГ СКОРО ТАКЪВ НЯМА Д А СЕ РОДИ
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И отде ще намерят честен съдия, а може би пак ще има доноси, а държавата тоест ние ще плащаме или може би Плевнята пак ще си бие самоотлъчка от решението на парламента без да е наложил вето и дебати таааа без конституционен съдия ли ще стоим. Забъркахте голяма каша гробави.
58
0
 
12
 
! Отговори
ДУШКО ДОБРОДУШКО преди 11 години
Нощем, щом заспи, мъчителният призрак на тиквата пак иде. Присънва му се едно поле, ама какво поле! Дълго, широко, края му се не вижда!....Там някъде се явява голяма тиква и почва да се търкаля към него и се расте, расте, става колкото къща, колкото черкова, колкото планина, по-голяма и почва по-бързо и по-силно да се търкаля към него. Душко трепери от страх и бяга, бяга, а краката му се скъсяват, скъсяват. Чудовищната тиква го настига и се хвърля върху него.
57
2
 
17
 
! Отговори
666 преди 11 години
Проста мутра.За да избере нов съдия трябва стария да си е подал оставката, или НС да посочи ОСНОВОТЕЛНИ причини налагащи отвода на вече избрания съдия.КЪМ МОМЕНТА НИТО ЕДНА ОТ ТЕЗИ ДВЕ ХИПОТЕЗИ НЕ СЕ Е СЪСТОЯЛА.Марковска не си е подала оставката. Липсват факти и аргументи даващи основание НС да започне процедура по искане за нейния отвод.ГЕРБЕРИТЕ ИЗПАДНАХА В СЪСТОЯНИЕ ПРИ КОЕТО ПОРАДИ СЛАБОУМИЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА СИ БЪЛГАРИЯ СЕ ЛИШИ ОТ ЕДИН КОЛЕКТИВЕН ОРГАН КАКЪВТО Е КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД
56
0
 
7
 
! Отговори
Професора преди 11 години
НЕ е просто въпрос да си ходи,а да отиде в затвора.
55
2
 
14
 
! Отговори
Гошко преди 11 години
В.Марковска сама ли се предложи и и после сама ли се избра или с гласовете на ГЕРБ и техните сателити - независимите депутати плюс агаларите! После онзи правен гений от Монтанско не я ли крепеше с всички сили (а у Искра сили бол)! Сетне ,когато усетихте дебелия от ЕК, вие завихте обратно и оставихте президентът сам да се оправя с вашето протеже! Защото Марковска е ваша кандидатура и престанете да лъжете, че онези четиримата отцепници от РЗС са я предложили! Та те са ваши ***! Цецо , Цецоо, разбра ли,че от атлет министър на ВР не става: на гимнастика мозъка му е в краката, не в главата! Г-н премиер, научихте се на много лош занаят: вие определяте кой да стане КСъдия , а после вашите маши го отнасят! И разберете: комбинацията пожарникар гимнастик е лоша: единият пали пожара, а другият вместо да го гаси бяга!
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ПрофесораПроблема е че 'докосванията"са му много пошли--всичките са с цел финансово облагодетелствани на него и ближните му
53
2
 
24
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Абе какво става в тази държава бе? Бойко нарежда на Парламента! Че кой е той бе! Че той е подчинен на този орган или още не го е разбрал! Стана време да си ходи и още не е разбрал, че не е собственик на държавата!