Екоминистърът пита Турция за АЕЦ-а до Резово

Караджова прави всичко да не се строи енергийна централа
Обновена: 30 ное 2012 17:44 | 30 ное 2012 17:20, Веселина Йорданова
62
Екоминистърът пита Турция за АЕЦ-а до Резово
Нона Караджова направи символична първа копка на воден проект в Козлодуй. Снимка: БТА

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова обеща да използва всички законови и дипломатически средства да не се реализира проект за ТЕЦ или АЕЦ на турска територия в близост до Резово.

Веднага след информацията за планове на турската страна да изгражда нова енергийна мощност на брега на Черно море, тя е отправила официално запитване чрез Министерството на външните работи. В него се настоява за отговор в кратки срокове  дали Турция има проект за изграждане на ТЕЦ или АЕЦ в района, обясни Караджова в Козлодуй, където  даде символично начало на строителството на проект за воден цикъл.

Поискано е от турската страна, ако има такъв проект, да бъдат предоставени на екоминистерството всички документи за него, докладът за оценка на въздействието върху околната среда, а ако не е изготвен - да бъде дадена възможност на българската страна за участие в неговото изготвяне на най-ранен етап, като заинтересована страна, допълни Караджова.

Отговор се очаква в рамките на следващата седмица.

"Като министър на околната среда ще използвам всички възможни законови и дипломатически средства за първо - този проект да не се реализира, ако го има, и второ, ако все пак стартира такъв - да сме най-взискателни към него и да не започва осъществяването на проект, който би нарушил екоравновесието в нашето море, на нашите защитени територии и нашето биоразнообразие", бе категорична министър Нона Караджова, цитирана от БТА.

След срещата на президента Росен Плевнелиев с турския му колега Абдулах Гюл в Анкара вчера стана ясно, че Турция не се е отказала да  строи ТЕЦ или АЕЦ  до Резово.

Още по темата

От разговора с премиера Реджеп Ердоган не се е изяснило каква енергийна мощност ще се строи. Според Плевнелиев ще е ТЕЦ, за който има инвестиционни намерения от частник.

Президентът Гюл посочи, че се обсъждат няколко сериозни проекта в енергетиката, защото Турция в известна степен е енергийно зависима страна.  Той не потвърди, но и не отрече информацията за строеж на атомна централа на Черно море близо до Резово.

Днес министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз заяви, че вече е в ход  работата по избор на място за строежа на трета турска АЕЦ.

Мястото ще бъде определено след геоложки проучвания, които ще продължат две години. Сред възможните варианти е и Игнеада, каза министърът, цитиран от информационния сайт Хаберлер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Gospodinov преди 11 години
ekoministerkata samo imitira rabota! - nema 124 fabriki za prerabotvane na buklutzi, nema filtri, nema parno otoplenie i topla voda ot izgorelite buklutzi...i nie ste imitirame zaplastaneto na neinoto ministerstvo ili ste go zakriem. genialnite nesta sa tolkova prosti.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да да прави всичко,другите нека строят а ние не,щото не било не знам си какво щото това и онова,на ви сега скъп ток,плащайте на руснаците неустойки,щото ония *** лапнаха някой и друг рушвет от руснаците,а тези лапнаха от запада рушвет да не строят,и кой ще плаща............
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"прави всичко" :DАко пуска и отзад сигурно ще постигне напредък с турците :D
50
0
 
2
 
! Отговори
има ли преди 11 години
има ли в България по -грозна и отвратителна жена от нона има ли
49
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
Siriiskite buntovnici 4e u4astvat li v Nabuko?
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблемът наистина е важен, но тоя сайт някак си все премълчава истинските важни новини. Само вижте:ИПИ: България се смъква в международните класацииСтраната ни вече е в долната третина по икономическа свобода и условията за бизнес, докато през 2011 г. е била близо до средата.Публикуваните през последните години международни индекси показват, че България бележи влошаване на позицията си във всички класации, показва изследване на Института за пазарна икономика.И къде остават хвалбите на някои другари, че магистралите ще доведат инвеститори? КОЙ ЩЕ ИНВЕСТИРА В БЪЛГАРИЯ ???
47
0
 
4
 
! Отговори
bg преди 11 години
Razbrahme.Zna4i Turcia i USA sa nai-mnogo protiv stroeja na AEC Belene.Razbira se,i angliiskite varvari.
46
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
USA li 4e stroi AEC-a v Turcia?
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз лично министър Караджова я уважавам ! Правя паралела между баба Илийца и министър Нона.Както едната е преплувала Дунав, защо другата да не може да преплува Черно море, за да види какво, що става по турско.Президентчето не можа да се опъне на г-н Гюл, белки тя ни отсрами, та да не ни разваля рахата някаква си турска АЕЦ . Пък да има и срамата да тръгне към турско без лопата.Все пак те още помнят българския вик ,,По пет на лопата а а а а а а а а ,, !!!
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в тоя "сайт" за турция или добро или нищо
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
az da pitam, koi shte slusha tazi karadjova ? izobshto zashto njakoi si misli 4e turzia shte se saobrazjava s bg ?
42
2
 
1
 
! Отговори
do44 преди 11 години
sashtoto shte ti kaja i na teb ako niamashe takiva *** kato teb niamashe da sashtestvuva DPS razbrali
41
1
 
1
 
! Отговори
TR преди 11 години
vmesto da visite tuka i da rasite gluposti izlezste vidiahte desatavi v kakvi toaletni hodiat na u4ili6e bezsramnisi takiva moite desa ako hodiat na u4ili6e v takava toaletna neznam kvo .....................
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
42, КАТО СЕ ПРАВИШ НА ТУРЧИН, ПОНЕ ПРИЗОВАВАЙ АЛЛАХ, А НЕ БОГ!БЪЛГАРСКО *** СИ, ИЗДАДЕ ТЕ ПРОСТОТИЯТА ТИ.
39
3
 
5
 
! Отговори
до 42 преди 11 години
от АТАКАЗаради такива като тебе съм от Атака. То бива простотия, но някои "къртят мивки". Да не би 32 да те е изгонил? Ей заради такива като тебе не трябваше да има двойно гражданство. Що не си стоя в Турция? Нали е хубаво, получавай си пенсията и си живей там.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
резюме на ситуацията. Наите продажници продадоха народа, за да си построят хотелите, а сега турция ще им го сложи като унищожи черноморския ни туризъм.
37
6
 
1
 
! Отговори
DO 32 преди 11 години
SHTE VIDISH KOY SHE DISHA I TO SKORO EEEEEEY IZGONIHTE ME OT TAZI DARJAVA OTNEHTEH MI VSI4KO PENSINIRAH ISE VARNAH NEDAY DI BOJE AZ DA VLASVAM SHTE VI RAZKATAYA DOLNO EVROPEYSKO PLEME
36
1
 
15
 
! Отговори
АТАКА преди 11 години
Браво на турците, умеят да правят политика. Но политика и държавна и икономическа, се прави от политици, не от демагози. Я си спомнете още преди колко години питаха дали ще правим Белене, след като спираме блокове в Козлодуй. Накрая разбраха, че от нашите фурнаджийски лопати нищо сериозно не може да се очаква. И СА ПРАВИ! Ще си построят трите АЕЦ-а и от нас ток няма да искат. А ние ще духаме супата и ще внасяме от тях. Тия, дето са против Белене, да не мислят, че ще внасяме американски ток.
35
0
 
7
 
! Отговори
дядо преди 11 години
като си избирате *** да ви управляват не само че няма да имате аецами ще купувате от чужд на вашата границатъп *** народ
34
0
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
Напълно поддържам коментара Ви. ЗА ТЕЗИ НЕЩА НЕ МОЖЕ ДА ИМА "ШИКАЛКАВЕНЕ".