В края на мандата изтребителите все пак "излетяха" от МС

Кабинетът даде мандат на Ангелов да преговаря за закупуване на бойните машини
Обновена: 19 дек 2012 17:30 | 19 дек 2012 15:11,
293
В края на мандата изтребителите все пак "излетяха" от МС
Снимка: архив Булфото

Правителството даде мандат на министъра на отбраната Аню Ангелов да започне преговори за закупуване на многоцелеви бойни самолети, съобщи самият Ангелов след заседанието на Министерския съвет.

Правителството днес гласува доклада на министъра, който беше отлаган два пъти. На предишното заседание на кабинета точката беше отложена, защото не всички министерства бяха представили становищата си. Ангелов уточни, че ще бъдат купени поне 8 изтребителя, като в решението на МС от днес не е посочена цена. Причината е да се даде свобода на преговорите. По думите на военния министър няма ограничение дали многоцелевите изтребители да бъдат нови или втора ръка.

Няма да бъде обявяван конкурс за изтребителите, за да се запази възможността за закупуване на машини втора ръка, допълни министърът. В последните седмици срещу МО бяха отправени остри критики, че няма да има търг за придобиването на машините, а това ще стане чрез преговори.

Ангелов заяви, че ще се преговаря с Германия, САЩ, Португалия, Италия, Израел, Швеция и други. Министърът съобщи още, че до 1 март трябва да докладва на кабинета за резултатите от преговорите и тогава ще се гласува инвестиционният проект.

Ангелов допълни, че все пак финалното решение за закупуване на изтребителите ще бъде на Народното събрание, защото всички договори за над 100 милиона лева се одобряват от депутатите.

Още по темата

Министърът на отбраната обясни още, че не вижда нищо нередно в закупуването на изтребителите точно в края на мандата на това правителство и дори се пошегува, че предстои следващ.

Няма нищо нередно, това не е сделка, това е многогодишен договор, допълни Ангелов. Министърът определи закупуването на изтребителите като истинско стратегическо сътрудничество.

Ангелов посочи още, че и сегашното правителство доскоро е плащало за сделки на предишния кабинет. По негови думи казусът със закупуването е трябвало да се реши от предишните управници. Според министъра такива опити е правил и кабинетът на Иван Костов, и този на Симеон Сакскобургготски, и на тройната коалиция.

Левицата остро разкритикува плановете на правителство за многоцелевите самолети, защото се очаква правителствата до 2020 година да плащат за машините. По неофициална информация цената ще бъде между 600 и 700 млн. лева. По неофициална информация страната ни ще купува португалски F-16 на възраст над 30 години.

През септември стана ясно, че и Европейската комисия се противопоставя на сделката, защото тя ще бъде осъществена без обществена поръчка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
6
 
! Отговори
!!! преди 11 години
И от кого ще се браним, бре Аню?Та на нас открита война никой няма да ни обяви.Ние сами доброволно си ги пускаме да ни завладяват.
108
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам дали сте наясно, че този самолет е по-стар от настоящите ни МиГ-29. "Нов многоцелеви изтребител" ? Това е **авка. Ако стане такава сделка, проклети да са всички, които не са отишли да го смажат от бой тоя ***.
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Странджа, малко работиш. С тия мизерни данъци дето вкарваш в хазната гледай какво става. Така няма да го постройм капитализма.
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Просперираща България не може да купи 8 чисто нови изтребителя. С тия 30 годишните ще стане като с Дръжки -без военно значение.
105
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Важното е да купим старото желязо на закъсалите португалци и да го дадем веднага за ремонт на турците, така ще помогнем на двата братски народа и купуващите за наша сметка посредници да си оправят финансите.
104
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Продавам телевизор "Мургаш" от 1979 година за 7 000 лв. Изгоно е, възползвайте се ;)
103
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕГАТИ Бе-ГЕТО,....НЕЗАВИСИМА...Каквото ни наредят от САЩ ,...това е !"С *** /***/,ПО ДИВИЯТ ЗАПАД"!
102
3
 
22
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Ф-16 е вече дядо... Да не говорим, че МиГ-29 е много по-добър самолет! Защо не купим Су-30, 34 или 37 от руснаците?
101
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен не продали а подарил;и. а ще купим машини на нивото на МИГ 21, само дето по стари. пари са това комисионни.
100
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
------Бг-РЕКЛАМА -----ИЗКУПУВАМЕ СТАРО ЖЕЛЯЗО ,МОЖЕ И САМОЛЕТИ ,ЗА НОВО ЖЕЛЯЗО...
99
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре, де, преди месец излезе новина, че сме продали 6 изтребители на Грузия. Сега си купуваме нови, понеже сме цъфнали и вързали. С чии пари се прави всичко това?
98
0
 
11
 
! Отговори
Че преди 11 години
Какво значи съвместими с натовските Това е че имат устройство което разпознава чужд-свой Това устройство може да се сложи на всеки МИГ както сложиха на нашите МИГ и СУ Германците също сложиха на руските самолети които наследиха от бившата ГДР
97
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** Аню ,*** *** Боко Тикваров и сие гробари да вземат еднопосочен билет за Орландовци!
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 125Обади се на Аню Ангелов ,...той е по вторичните суровини!
95
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите ,нали си станахме *** ,сърчицето ни не трае ,...за старо желязо !*** поне ---Роми станаха ,използват си ПРАВАТА ,на 100% ---има възход в етноса !
94
0
 
30
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
F-16 Уикипедияbg.wikipedia.org/wiki/F-16Единична цена, US$14.6 милиона (F-16A/B) ... F-16 Боен сокол (наанглийски: F-16 Fighting Falcon)=========================Ако слухът за осемте 30- годишни бракми Ф-16 излезе верен, значи ГЕРБ купуват самолет на сътаро в ПЪТИ ПО-СКЪП от чисто нов такъв! О гении от ГЕРБ :)))))) Пълни *** сте :))))
93
0
 
2
 
! Отговори
Medenkov преди 11 години
bravo,dragi dnes.bg !!!!!- gledate tochno v pravilnata posoka za narushenoto elektrosnabdyavane na 85 bg naseleni mesta s bg grajdani ot bg narod v republika BG mesta sled padnalia hubav zimen byal puhkav snyag!
92
0
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 11 години
БОКО, ЦЕЦООЛУ И АНЮ-НЬОЙСКИ ЗАТОВА ЛИ КИБИЦАХА ПРИ ОБАМАТА СУМАРНО ЕДИН МЕСЕЦ ВРЕМЕ? ДА КУПИМ НА ЦЕНАТА НА НОВИ НЯКАКВИ 30-ГОДИШНИ ВЕХТОРИИ. С ТЯХ ПО БАШАР АСАД ЛИ ЩЕ СТРЕЛЯМЕ? И ЗАТОВА ЛИ НИКУЛИНКЪ МЛЪДЕНУВИЦЪ СЕ ПРЕГРЪЩА С ИСЛЯМИСТИТЕ ПРЕЗ ДЕН?
91
9
 
3
 
! Отговори
TPE3BEH преди 11 години
Каквито са възможностите на повечето хора в България, такива са и на държавата ни.Всички масово купуват коли втора употреба, нали? Защото за нов автомобил нямат възможност. Та така и нашите ВВС с изтребителите.Само за справка - 8 броя нови Ф-16 с цялата им прилежаща инфраструктура за употреба, оръжие и обучение на пилотите струва $1,3 милярда.Същата оферта за стари машини, пак 8 броя е $400 милиона.Бая разлика нали?
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като дойде лятото Аню ще изтребва комарите с тези самолети.