В края на мандата изтребителите все пак "излетяха" от МС

Кабинетът даде мандат на Ангелов да преговаря за закупуване на бойните машини
Обновена: 19 дек 2012 17:30 | 19 дек 2012 15:11,
293
В края на мандата изтребителите все пак "излетяха" от МС
Снимка: архив Булфото

Правителството даде мандат на министъра на отбраната Аню Ангелов да започне преговори за закупуване на многоцелеви бойни самолети, съобщи самият Ангелов след заседанието на Министерския съвет.

Правителството днес гласува доклада на министъра, който беше отлаган два пъти. На предишното заседание на кабинета точката беше отложена, защото не всички министерства бяха представили становищата си. Ангелов уточни, че ще бъдат купени поне 8 изтребителя, като в решението на МС от днес не е посочена цена. Причината е да се даде свобода на преговорите. По думите на военния министър няма ограничение дали многоцелевите изтребители да бъдат нови или втора ръка.

Няма да бъде обявяван конкурс за изтребителите, за да се запази възможността за закупуване на машини втора ръка, допълни министърът. В последните седмици срещу МО бяха отправени остри критики, че няма да има търг за придобиването на машините, а това ще стане чрез преговори.

Ангелов заяви, че ще се преговаря с Германия, САЩ, Португалия, Италия, Израел, Швеция и други. Министърът съобщи още, че до 1 март трябва да докладва на кабинета за резултатите от преговорите и тогава ще се гласува инвестиционният проект.

Ангелов допълни, че все пак финалното решение за закупуване на изтребителите ще бъде на Народното събрание, защото всички договори за над 100 милиона лева се одобряват от депутатите.

Още по темата

Министърът на отбраната обясни още, че не вижда нищо нередно в закупуването на изтребителите точно в края на мандата на това правителство и дори се пошегува, че предстои следващ.

Няма нищо нередно, това не е сделка, това е многогодишен договор, допълни Ангелов. Министърът определи закупуването на изтребителите като истинско стратегическо сътрудничество.

Ангелов посочи още, че и сегашното правителство доскоро е плащало за сделки на предишния кабинет. По негови думи казусът със закупуването е трябвало да се реши от предишните управници. Според министъра такива опити е правил и кабинетът на Иван Костов, и този на Симеон Сакскобургготски, и на тройната коалиция.

Левицата остро разкритикува плановете на правителство за многоцелевите самолети, защото се очаква правителствата до 2020 година да плащат за машините. По неофициална информация цената ще бъде между 600 и 700 млн. лева. По неофициална информация страната ни ще купува португалски F-16 на възраст над 30 години.

През септември стана ясно, че и Европейската комисия се противопоставя на сделката, защото тя ще бъде осъществена без обществена поръчка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
12
 
! Отговори
лАЛА преди 11 години
Самолетите ,са на промоция.послучай Колада.Защо ни са самолети ,хората измират от глад!Ще пазят на Гербаджиите замаците ."НА ГОЛ ТУМБАК ЧИФТЕ ПИЩОВИ"
128
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При толкова изсмукани от пръстите статии за лошите руски самолети , трябваше да се усетим че следва далаверка в авиацията . Но не очаквах ,че ще се случи в тази мизерия .Вероятно е заформена уговорка за нечии бракувани самолети .
127
1
 
9
 
! Отговори
до 137 преди 11 години
Тия 30 годишни ф -ки ще са всичко друго но не и ,,бойни самолети,,. Ако ще се взима нещо нека е европейско. За опърпана държава като нашата най-изгодни са ,,Грипен,,. Между другото Полша използва успешно доста броики МиГ 29, а тях никой не може да обвини в любов към Русия.
126
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Затова ги викаха господарите. Имат самолети за изхвърляне
125
0
 
11
 
! Отговори
браво преди 11 години
Аню, а после за да навъртят задължителните километри , ще возиш изгонените *** от Европа. Или Масларова ще вози пенсионерите на море през зимата, ако дойдат на власт.
124
0
 
15
 
! Отговори
войник преди 11 години
Ето това са тикварите - до последната секунда от мандата ще лапат комисионни, нищо , че за Фантоми от виетнамската война ще плащаме всички като за нови - нали ще прилапат комисионата, другото не е важно! Помнете ми думата - Боко и шайката му ще бъдат съдени за национално предателство!!
123
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората вече ползват Ф16 в селското стопанство,бухахахха
122
11
 
0
 
! Отговори
до 146 и 127 преди 11 години
Ами другарю Патриот купи СУ 37 вече има произведени цели 2 бройки. Предполагам, че като разберат руснаците какъв голям патриот си и колко много ги обичаш, та чак се подмокряш колчем се спомене нещо за тях ще ти ги подарят.
121
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Аню,ако купуваш 30 годишните Португалски Ф-16 направо вземи И се гръмни,ако си истински Български Генерал,а не Политическа ***,то Вземи и купи поне Свестни Самолети,а недей да мислиш колко ще бъде Комисионната
120
0
 
16
 
! Отговори
П преди 11 години
Най-доброто съотношение цена-качество, има при руската авиотехника. Така или иначе, рано или късно, дедо Иван пак ще дойде на Дунава.
119
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз имам 8 Антоновки ще ги продам на Аню за 700 000
118
0
 
13
 
! Отговори
kk преди 11 години
Аню, подлого хамериканска, малко ви остана
117
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
''Бойни самолети",...нали нямаше да водим война с никой ...?
116
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СТРАНДЖАТА момче, момче, бойна техника си виждал на снимка и на компа, на живо е доста по различно, СУ25 е птличен самолет за поддръжка на пехотата, на тоя етап това е армията която е позволена на България, танковете ги нарязаха и подариха, ръкетите също, така, че пехотика това е, а ако няма въздушна подръжка, копай гробища. А кому е необходим дърт Ф16 ???? истребител пилотите имат по 20часа на година в соца толкова имаха в ДОСО.
115
1
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
До 141: Ами да купят Eurofighter-a. 4 да вземат, ама да са нови и модерни...
114
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия самолети ,дали вървят ,на ГАЗ,по-евтино е?
113
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Странджата ще ходи да ги бута за да запалят :) Станахме държава втора употреба.
112
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САЩ ---заповяда ,.......Аню---ИЗПЪЛНЯВА !България е ---НЕЗАВИСИМА !Имаме и такъв празник ,...на НЕЗАВИСИМОСТТА !Сега сме НЕЗАВИСИМИ ,.....от Русия,а прди от ...САЩ !И така ,....винаги ---независими!
111
1
 
10
 
! Отговори
ДО 135 преди 11 години
Как ? ще купим от руснаците те сега ни са врагове Не виждаш ли че че искаме ПР щит и американски войници в България. Бази вече имат 4 на брой И против кого мислиш ще са тези неща Богатствата на русия са много апетитна хапка Не виждаш ли че янките всячески се стремят да настроят страните вътре от бившия СССР срещу Русия.
110
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...МАЛКО ЛИ Е,........"ИЗЛЕТЯХА"!Дали ще могат ,поне още 3-4 пъти ,....да ИЗЛЕТЯТ?