Борисов кани за „Набуко“: Елате сега, после ще ви продаваме скъпо!

България започва да строи своя участък в края на юни
Обновена: 10 яну 2013 15:23 | 10 яну 2013 14:01, Веселина Йорданова
203
Борисов кани за „Набуко“: Елате сега, после ще ви продаваме скъпо!
Бойко Борисов и Делян Добрев приветстват участниците в срещата. Снимка: БТА

Харчим пари за администрация и срещи, много говорим за напредък, но нищо не се случва, обобщи премиерът Бойко Борисов пред присъстващите на срещата на Комитет Набуко в София. В първата за годината среща  участваха правителствени делегации от Австрия, Румъния, Унгария и Турция, представители на компаниите – инвеститори, Генерална дирекция „Енергетика“ на ЕК, международни финансови институции, които изразиха подкрепа за проекта и се поздравиха за ползотворните разговори.

Борисов беше категоричен, че България започва да строи своя участък от газопровода, който трябва да доставя газ към Европа, заобикалайки Русия най-късно в края на юни.

Той директно покани желаещите да се включат и ги предупреди строго, че впоследствие „ще ви продаваме скъпо“.

„В Европа думичката напредък се използва много, колкото повече се използва, толкова повече практически не се случват нещата. Които искате, добре дошли сте да участвате във финансирането и в изграждането, които не искате, защото рано или късно „Набуко“ ще тръгне, тогава ще ви го продаваме скъпо", обясни пред присъстващите той.

Премиерът изтъкна, че това е сериозен подход и България настоява за срокове, които да се изпълняват „не на думи, а на дела“.

„2011 година президентът Барозу и президентът Алиев казаха – това е пътят, оттук ще върви газ. Ние какво да чакаме повече?! Да харчим само пари за администрация, за срещи? Много години се прави това“, заяви Борисов и допълни, че по тази причина големи компании са се разколебали в сериозността на проекта.

Премиерът напомни, че проектът беше изведен като основен приоритет на Европа и Европейската комисия като южен газов коридор, защото това е алтернативата за разнообразяване на газовите доставки и падането на монополите.

„България е един от моторите „Набуко“ да се случи. Ние сме готови с всичките си документи, в средата на тази година ще започнем строителството на 424 километра на територията на България“, заяви той.

Икономическият миинстър Делян Добрев каза, че като председателстваща политическия комитет на „Набуко“ през следващите шест месеца, България ще направи необходимото „всички политици от участващите шест държави да окажем натиск върху компаниите, за да се вземат решения навреме“.

Страната ни иска първа фаза на южния газов коридор да бъде строителството на интерконекторна газова връзка между България и Турция. Дължината на тръбата на българска територия е 75 км.

Ще се направи отделна дъщерна компания на „Набуко интернешънъл“, която да започне ранно развитие на този проект, за да има по-голяма гъвкавост. Ако има акционер в „Набуко интернешънъл“, който не желае да започне с ранно строителство на този газопровод, да можем тези, които го искаме, да започнем да го строим достатъчно рано, обясни Добрев. Водят се преговори, но България е сигурен участник в тази компания.

Категорична подкрепа за развитието на първа фаза на южния газов коридор е заявила Австрия, а Добрев очаква и подкрепа от Турция, защото, за такъв интерконектор трябва да се построи и 150-километрова отсечка в Турция, която да свърже българската граница с Мармара.

Добрев посочи, че почти е постигнато споразумение за продажбата на 50 % от акциите на „Набуко интернешънъл“ на международния консорциум "Шах Дениз II".

Малки детайли ще се уточняват в рамките на седмица и очакванията са на 18 януари във Виена  споразумението да бъде подписано. В останалите 50 % настоящите акционери ще запазят своя относителен дял. В момента това са Българският енергиен холдинг, турската компания БОТАШ, румънската "Трансгаз", унгарската МОЛ, австрийската OMV. Немската компания RWE прехвърля своя дял на OMV.

Консорциумът "Шах Дениз II" разработва едноименното каспийско находище на природен газ. С включването му в проекта на практика ще бъде гарантирано количеството газ за тръбата. До края на юни консорциумът ще реши дали ще доставя газ за „Набуко“.

Целият интерконектор между България и Турция се очаква да струва около 300 млн. евро, съобщи шефът на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов. Съгласни сме да участваме и с 10 %, а другите с повече, въпросът е да построим интерконектора, коментира той.  Ако се започне в края на юни, до две години той може да е готов, а финансирането на строежа на тръбата освен от желаещи да се включат страни може да е и с европейски средства, и от финансови институции.

За да има диверсификация на доставките, на България са необходими между 3-5 млрд. куб. метра газ. Тогава ще сме независими от газови кризи като през 2009 година, обясни Андонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
8
 
0
 
Отговори
акуд преди 11 години
6++++
92
9
 
1
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Четете между редовете!!!Искал е да каже: "ЕЛАТЕ ДОКАТО НАРОДА НЕ МЕ ИЗРИТАЛ, ЗА ДА ВЗЕМА АЗ КОМИСИОННАТА.ОСТАНАХА МИ САМО ШЕСТ МЕСЕЦА, ПОСЛЕ ЩЕ МЕ ТЪРСИТЕ ЩОТО ТРЯБВА ДЪЛГО ДА СЕ КРИЯ ОТ ПРОКУРАТУРАТА."
91
8
 
1
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ- ***
90
8
 
0
 
Отговори
бсп преди 11 години
да живеят и доган
89
8
 
1
 
Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
парите, които ще бъдат изхарчени са грешни и на вятъра, защото хората, които преди три години бяха за Белене обърнаха палачинката/или тиквата/. Така,че,виновни има, но не тези, за които си мислиш а тези, които чрез незнанието си и ината си ни докараха до тук. И щом ни вързаха на хорото- ще го играем докрай! Щото, като се изпотим, да може да си пуснем топла вода от бойлера и да се изкъпем.
88
9
 
0
 
Отговори
аххаха преди 11 години
Колко много енергийни експерти са се събрали тука и постват ли постват?хахахаххаха много сте ми забавни, особено платените червени писарушки...:))))
87
8
 
1
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
е добре крадете си спокойно .
86
8
 
5
 
Отговори
UDO преди 11 години
Егати колко са заблудени тези двамата, че НАБУКО ще се строи. Ама наистина са много ***.
85
8
 
3
 
Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
"Мълчете", скочиха от ГЕРБ. "Добре, крадете си спокойно".
84
8
 
1
 
Отговори
Kreti преди 11 години
Не мога да разбера тези толкова ли са *** или това е някаква нова предизборна стратегия на ГРОБ която не разбирам.1. Метала свършва да направим тръба на ***.2. С какъв газ ще се пълни тръбата САЩ оюще не е поробил Сирия и Иран 3. Дайте да сваим тия че от тук нататк само ще карадът
83
37
 
1
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
абе той Бойко сумати пари строши за асфалт, вие сега за една тръба проблем ли ще правите ? имал пари Бойко дал .
82
36
 
0
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
СТРОЙ СЕЕЕЕ - ПРЕБРОЙ СЕЕЕЕЕЕ - АКО НЕ ИНВЕСТИРАТЕ ЩЕ ВИ ПЛЯСКАМЕ ЩЕ СТУДУВАТЕ И МИЗЕРУВАТЕ
81
38
 
4
 
Отговори
Orda преди 11 години
Само Тиквата и калинката до него неразбраха че Набуко ще стане на куков ден. ***, прости и алчни герберасти.
80
37
 
0
 
Отговори
Стършел преди 11 години
Значи пари за южен поток нямаше и паради тази причина няма и да получаваме транзитни такси и ако добием собствен газ в северната част на Черно море няма да го използваме. За Набуко - 424 км. - 1 млрд евро има. Газът ще го купуваме от Турция. Друг е въпроса как за по малко от 600 км. за южен поток цената беше над 3,1 млрд евро ? И стига сте ни плашили с кризата от 2009 г. - тя беше предизвикана от Украйна.
79
37
 
0
 
Отговори
Каква е връзката ? преди 11 години
Пожарникарят пак нещо не е включил. Interconnector е един газопровод между Великобритания и европейския континент. Собственикът е фирмата Interconnector във Великобритания. Каква е връзката с интерконекторната връзка за диверсификация с Турция? Газопроводът от Турция за България през Англия ли ще преминава?
78
37
 
0
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
"За да има диверсификация на доставките, на България са необходими между 3-5 млрд. куб. метра газ"Че то това ни е цялото потребление за една година, каква диверцификация, това е заробване към друг!
77
37
 
0
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
руснаците му показаха на Бойко с кой не трябва да се крадливо . нали нямаше да има южен поток ве Бойко дойдоха руснаците и те принудиха и те пляскаха . и си заминаха и ти подписа южен поток . щото щяха да те обезкостят . това не са Българи а победители от втората световна война .
76
47
 
0
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко струва българският участак на "Набуко"? Интерконекта с Турция, ще се плати от ЕС, а останалото? Когато се построи с газ от къде ще се захранва, а за къде ще е този газ? Кои ще са акционерите и с какъв дял? Прости въпроси, надявам се и да имат отговори, а ако нямат това е по-голям балон и от "Белене". Само за справка, участака на "Южен поток" се оценява вече на 3 млрд., предполагам, че и "Набуко" ще е в този порядък. За колко време се изплащат тези пари, след като няма да работи?
75
47
 
0
 
Отговори
газовата независимос преди 11 години
През 2006 година другарите от италианския концерн ЕНИ подписват договор с другарите от ГАЗПРОМ, в който ГАЗПРОМ гарантира доставки на руски газ за братска Италия до 2035 година! ЕНИ и ГАЗПРОМ са и собственици на нефтопровода Blue Stream. Южен поток не е конкурент на газопровода Набуко и ГАЗПРОМ в бъдеще ще доставя газ за Набуко" чрез Blue Stream. Самият Обама каза, че "Набуко" ще се захранва и с руски газ! Къде тук е газовата независимост? Както и да увърта пожарникарят, все ще купуваме руски газ!
74
47
 
0
 
Отговори
коментар преди 11 години
То от вас зависи. Не го четете и не коментирате.