Борисов кани за „Набуко“: Елате сега, после ще ви продаваме скъпо!

България започва да строи своя участък в края на юни
Обновена: 10 яну 2013 15:23 | 10 яну 2013 14:01, Веселина Йорданова
203
Борисов кани за „Набуко“: Елате сега, после ще ви продаваме скъпо!
Бойко Борисов и Делян Добрев приветстват участниците в срещата. Снимка: БТА

Харчим пари за администрация и срещи, много говорим за напредък, но нищо не се случва, обобщи премиерът Бойко Борисов пред присъстващите на срещата на Комитет Набуко в София. В първата за годината среща  участваха правителствени делегации от Австрия, Румъния, Унгария и Турция, представители на компаниите – инвеститори, Генерална дирекция „Енергетика“ на ЕК, международни финансови институции, които изразиха подкрепа за проекта и се поздравиха за ползотворните разговори.

Борисов беше категоричен, че България започва да строи своя участък от газопровода, който трябва да доставя газ към Европа, заобикалайки Русия най-късно в края на юни.

Той директно покани желаещите да се включат и ги предупреди строго, че впоследствие „ще ви продаваме скъпо“.

„В Европа думичката напредък се използва много, колкото повече се използва, толкова повече практически не се случват нещата. Които искате, добре дошли сте да участвате във финансирането и в изграждането, които не искате, защото рано или късно „Набуко“ ще тръгне, тогава ще ви го продаваме скъпо", обясни пред присъстващите той.

Премиерът изтъкна, че това е сериозен подход и България настоява за срокове, които да се изпълняват „не на думи, а на дела“.

„2011 година президентът Барозу и президентът Алиев казаха – това е пътят, оттук ще върви газ. Ние какво да чакаме повече?! Да харчим само пари за администрация, за срещи? Много години се прави това“, заяви Борисов и допълни, че по тази причина големи компании са се разколебали в сериозността на проекта.

Премиерът напомни, че проектът беше изведен като основен приоритет на Европа и Европейската комисия като южен газов коридор, защото това е алтернативата за разнообразяване на газовите доставки и падането на монополите.

„България е един от моторите „Набуко“ да се случи. Ние сме готови с всичките си документи, в средата на тази година ще започнем строителството на 424 километра на територията на България“, заяви той.

Икономическият миинстър Делян Добрев каза, че като председателстваща политическия комитет на „Набуко“ през следващите шест месеца, България ще направи необходимото „всички политици от участващите шест държави да окажем натиск върху компаниите, за да се вземат решения навреме“.

Страната ни иска първа фаза на южния газов коридор да бъде строителството на интерконекторна газова връзка между България и Турция. Дължината на тръбата на българска територия е 75 км.

Ще се направи отделна дъщерна компания на „Набуко интернешънъл“, която да започне ранно развитие на този проект, за да има по-голяма гъвкавост. Ако има акционер в „Набуко интернешънъл“, който не желае да започне с ранно строителство на този газопровод, да можем тези, които го искаме, да започнем да го строим достатъчно рано, обясни Добрев. Водят се преговори, но България е сигурен участник в тази компания.

Категорична подкрепа за развитието на първа фаза на южния газов коридор е заявила Австрия, а Добрев очаква и подкрепа от Турция, защото, за такъв интерконектор трябва да се построи и 150-километрова отсечка в Турция, която да свърже българската граница с Мармара.

Добрев посочи, че почти е постигнато споразумение за продажбата на 50 % от акциите на „Набуко интернешънъл“ на международния консорциум "Шах Дениз II".

Малки детайли ще се уточняват в рамките на седмица и очакванията са на 18 януари във Виена  споразумението да бъде подписано. В останалите 50 % настоящите акционери ще запазят своя относителен дял. В момента това са Българският енергиен холдинг, турската компания БОТАШ, румънската "Трансгаз", унгарската МОЛ, австрийската OMV. Немската компания RWE прехвърля своя дял на OMV.

Консорциумът "Шах Дениз II" разработва едноименното каспийско находище на природен газ. С включването му в проекта на практика ще бъде гарантирано количеството газ за тръбата. До края на юни консорциумът ще реши дали ще доставя газ за „Набуко“.

Целият интерконектор между България и Турция се очаква да струва около 300 млн. евро, съобщи шефът на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов. Съгласни сме да участваме и с 10 %, а другите с повече, въпросът е да построим интерконектора, коментира той.  Ако се започне в края на юни, до две години той може да е готов, а финансирането на строежа на тръбата освен от желаещи да се включат страни може да е и с европейски средства, и от финансови институции.

За да има диверсификация на доставките, на България са необходими между 3-5 млрд. куб. метра газ. Тогава ще сме независими от газови кризи като през 2009 година, обясни Андонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
259
 
6
 
Отговори
Дойн преди 11 години
За АЕЦ-а дето ще гарантира топло и светло и на внуците ми - пари няма, референдум ще правим, но за една празна тръба дето всички се отказаха от нея и пари има ( нашите , разбира се) и учудващо проектите се направиха скоротечно, явно и ОВОС-а е готов... ( спомнете си когато Борисов бе млада опозиция какъв Бургаски референдум спретна и как държеше на екологичната оценка за Бургас-Александропулис ). Дали Бойко ще каже след 6 месеца :"Е*ати държавата, щом й бях премиер"?
52
253
 
6
 
Отговори
коментар преди 11 години
Сериозен мъж е.И много ме впечатли "СТРОГО"И си опичайте акъла !!!Няма да ви влачиме вечно ,де.
51
285
 
3
 
Отговори
славянин преди 11 години
Ами да им купи билети и да ги води на операта!
50
281
 
7
 
Отговори
gosho преди 11 години
По темата е ясно... Но някой може ли да обясни минусите на всички коментари ? Това е цензура приятели . И до тук я докарахме... нищо чудно да почнат проследявания по ИП адреси и бой по най- дръзките коментатори. Не затвор за тези престъпници - БЕСИЛО !
49
282
 
8
 
Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Тоя за кво ли няма да се сети, хкво ли няма да каже, от колко ли кладенци вода няма да извади, само и само да избяга от Белене! Ама си е за там!
48
282
 
8
 
Отговори
Константин преди 11 години
То ест, Борисов иска да построи участък от турската граница до Дунава, но при това:1. Набуко нама да быде построен.2. Газът за запълване отсътства.На кой е нужен този участък? На Българският народ? На Съединените Щати?
47
225
 
10
 
Отговори
Близък Изток преди 11 години
Сега разбираме за какво са си говорили Бойко и Барак в Овалния, и защо Сирия е нападната от силите на злото, и защо Иран са под такава варварска блокада, но уви, Набуко до края на света бял ден няма да види?! Бойко направи ли тази услуга на САЩ ще е потупан от чичо Сам, ако не целият му мандат отива напразно,
46
223
 
8
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало, разузнаването, кажете му на Боко, че Газпром предвидливо е изкупил почти цялото количество газ, което Азерите мислят да извадят.Така, че тръбата няма да има с какво да се пълни.Не случайно другите се отказаха да го строят това Набуко.
45
243
 
2
 
Отговори
ЗБИГНЕВ БЖЕЖИНСКИ преди 11 години
ТОЗИ ''НАБУКО''----ЗА ДА СТАНЕ НАИСТИНА,ТРЯБВА ТУРЦИЯ ДА УБЕДИ СВОИТЕ БРАТЯ ОТ ТУРКМЕНИСТАН ДА СЕ ВКЛЮЧАТ.ВИЖТЕ КАРТАТА НА ЕВРАЗИА.....КАЗАХСТАН И ИРАН ЯВНО СА С РУСИЯ...ОСТАВАТ САМО АЗЕРБАИДЖАН,ТУРКМЕНИСТАН И УЗБЕКИСТАН----ВСЕ ТЮРКСКИ МЛАДИ ДЪРЖАВИ.ИРАК СЪЩО МОЖЕ ДА ПЪЛНЕ ТРЪБАТА...АКО КУРДИТЕ ПОЛУЧАТ ГЛАВНАТА РОЛЯ--ТЕ ЩЕ ПЪЛНЯТ ОТ СВОИТЕ ПОЛЕТА...А АРАБИТЕ-СУНИТИ НА ЮГ НЯМА ДА СЕ ВКЛЮЧАТ.САЩ ПОДКРЕПЯ ТУРЦИЯ,АЗЕРИТЕ И ТУРКМЕНИТЕ...БЪЛГАРИТЕ СА ПРИ НАС.
44
298
 
16
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Единственият изпит с глава, който е държал вицепремиерът Цветан Цветанов, е челна стойка, доказва разследване. Днешният силов министър е влязъл по втория начин в бившия ВИФ Георги Димитров, носещ днес името Национална спортна академия.Роденият през 1965 година студент се е уредил да следва, без да се явява на кандидатстудентски изпити като своите набори. Бившите служби са дали рамо на сина на един от шофьорите в МВР да попадне в академията с бележка-искане от община Кирково, Кърджалийско. Чрез тази бележка Цветан Цветанов влиза без изпит във ВИФ, но се задължава впоследствие да отиде на работа в общината като учител по физическо.По старите социалистически закони подобна гимнастика беше законна и тя даваше предимство на деца с по-скромни възможности, но с желание да учат и после да работят в слаборазвитите региони. По този параграф висше образование получава и Цветанов. Бъдещият втори човек в правителството на ГЕРБ още от онова време е тарикат момче и ловко се измъква от примката на община Кирково, като започва работа в МВР. Така задължението да преподава физическо в Кърджалийско отпада, а родната милиция се сдобива с ценен кадър.След падането на стария режим амбициозният Цецо подава документи и записва 2-годишен курс към Института за следдипломна квалификация към УНСС.След края на периода му е издаден сертификат за завършен курс по право, в който пише, че е юрист с ограничена правоспособност. Това обаче не попречи на Цветанов да се самопредставя като магистър по право. Този фалшив образ се допълва и от медийните му натегачи, които са негови интелектуални събратя.Като възпитаник на школата Чавдар, Цветанов не е учил в детайли следните предмети: география, история, биология, химия, физика, етика, морал и психология. Всички тези специалности са минали през главата му факултативно, защото такава е програмата в спортната школа. Освен гимнастика, плуване, бягане и скачане Цветанов е учил само български и математика, припомнят запознати с учебните планове през онези години.Всички тези неща днес сериозно се отразяват върху поведението, речника и общата култура на вицепремиера, ужасени са граждани, които отблизо наблюдават изявите на Цветанов.
43
283
 
4
 
Отговори
REDvayler преди 11 години
Къде да сигнализирам, че съм сигнализиран против правилата на сайта, само защото мисля, че референдума е по-съдържателно от писането във форумите
42
291
 
3
 
Отговори
Дядо Праз преди 11 години
Проверка. Да, така трябва, трябва да се строи в тая страна, и само сегашното правителство го прави, ако може те да ни управляват вечно, само за тях ще гласувам.
41
278
 
2
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
vsichkite komentari sa pochti verni.
40
262
 
9
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
НЯКОЙ ПОМНИ ЛИ ЛЕВЧЕТО С ШИПКА НА НЕГО ЕХ КАКВО ЛЕВЧЕ БЕШЕ ОБЕЗПЕЧЕНО СЪС ЗЛАТО А СЕГА КАДЕ Е ЕЕЕ СПОМЕНИ
39
274
 
6
 
Отговори
СРС преди 11 години
... тоа...Набуко Тръбата ми се обадИ сега пак...
38
255
 
7
 
Отговори
??? преди 11 години
Абе къв е тоя проект Набоко?За пръв път чувам за него!
37
258
 
8
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Делян защо гледа като натровен?
36
291
 
15
 
Отговори
Яко преди 11 години
Ако не достига газ, Искрето Ф. ще съдейства...
35
294
 
9
 
Отговори
AHA преди 11 години
Набуко е замразен европеиски проект,поради липса на достачно количество газ.Освен ако борисов не мисли да влезе в Иран,малко вероятно защото имат АЕЦ и дори чичо сам не смее
34
271
 
5
 
Отговори
Дядо Мраз преди 11 години
Продължение - Защо най-късно до юни, защо не през септември или октомври да речем, или гледаме да претупаме нещата, да сключим договорите за да мое да се вземат от нашите хора и после пак да додаме от данъкоплатеца? Ето, няколко простички въпроса, на които обаче няма да има отговор. Долу герб, некомпетентният министър-председател, смешните вътрешен министър, финансов и земеделски министър.