Жените - големият резерв на пазара на труда в България и Европа

Това обяви социалният министър Тотю Младенов
Обновена: 12 яну 2013 21:23 | 12 яну 2013 19:32, Петя Славова
101
Жените - големият резерв на пазара на труда в България и Европа
Тотю Младенов. Снимка: БТА

Както в България, така и в цяла Европа големият резерв на пазара на труда са жените. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на среща-дискусия в троянскотосело Чифлик. На нея
присъстваха и министърът на образованието и науката Сергей Игнатов, на здравеопазването Десислава Атанасова и председателятна Народната събрание Цецка Цачева, пише БТА.

По думите на Младенов в страната има голяма нужда от висококвалифицирани кадри в различни области. В тази връзка са създадени Центровете за обучение и квалификация, използват и средства по ОП "Човешки ресурси" за допълнителна квалификация и преквалификация на кадрите. Според министъра изключително важни са стажовете за младите хора в предприятията с наставници, които са прикрепени към тях, за да си намерят работа и да придобият квалификация на място в предприятието.

Друга мярка на министерството са трудовите борси в страните, където има компактна българска маса от работници и най-вече студенти. Такива борси са организирани в Германия, Испания, Португалия, Великобритания. На тях присъстват и български компании, които предлагат добри позиции в страната ни.

По думите на Тотю Младенов в България има нужда от технически специалисти - шлосери, заварчици, монтьори, монтажници.

През 2013 г. задача номер едно не само на министерството, но и на цялото правителство ще е пазарът на труда, заяви социалният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тотю е лъжец.
51
0
 
0
 
! Отговори
и как точно преди 11 години
ще работят,с членки ли,да не казвам другата дума.
50
0
 
2
 
! Отговори
И още една жена преди 11 години
Хаха, жените били "големият резерв на пазара на труда" - как бе, мамин златен, като жените и в момента в България бачкат каквото намерят (независимо от квалификацията си), в огромна част от случаите вземат по-малко от мъжете, да не говорим, че онези, които решат да си изпълнят патриотичния дълг и да родят дете, след това не могат да си намерят работа до навършване на 5-годишна възраст на това същото дете! ( Поне две от приятелките ми имат по няколко отказа на интервюта именно заради това!).
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОП не са оперативни програми, а Откраднати Пари от малък брой фирми и ***.Тотю да се поразрови в Бюрата по труда, за да види какви безобразия се вършат там.
48
0
 
0
 
! Отговори
квалифакацията преди 11 години
От незнам, колко време слушам за "нуждата от висококвалифицирани специалисти" - ами другите?Не -високите и не- до там квалифицирани ? Те какво да *** или да хващат пътя ?Еб..ти системата.Преди време мой познат , завършил енергетика (с клизма завършено) , го назначиха на позиция " системен администратор и поддръжка на мрежи" в държавно учреждение - нищо , че нямаша понятие какво е мак адрес . Ама родителите му , са близки до власта . Всъщност близки до всички власти от 70 година - насам .
47
0
 
0
 
! Отговори
gtf преди 11 години
Центровете за обучение и квалификация, използват и средства по ОП "Човешки ресурси" за допълнителна квалификация и преквалификация на кадрите" - поредната безмислена простотия наливаща пари във фирми близки до властта..нема кво да се коментира останалия бълвоч - плод на шизофренични фантазии
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
уж има глад за кадри, за възнагражденията все така мизерни... май все още няма чак такъв глад?
45
0
 
0
 
! Отговори
Тиква преди 11 години
още малко остава и няма да ни досаждаш Няма да имаш работа и ти като нас!!!
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този на глед нечистоплътен момък има ли идея че в агенцита МУ работят всички бивши безработни парашутисти?
43
0
 
0
 
! Отговори
А бре льольо! преди 11 години
По-голямата част от тези жени са *** или, казано с други думи, безнадеждна работа. Още докато управляваше Жан Виденов, беше направено едно проучване за малограмотността при младите жени, според резултатите на което, по онова време у нас е имало около 100 000 НЕГРАМОТНИ и МАЛОГРАМОТНИ (т.е., ходили на училище само 2-3 години) на възраст от 18 до 30 г. Почти всички били от малцинствата.Направи една сметка колко ли е нараснал броят им до днес и какъв резерв за пазара на труда могат да бъдат те?
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***, шивачки, санитарки и гледачки на европейски старци - това е бъдещето на БЪЛГАРКАТА. Гарантирано от ГЕРБ и БСП.
41
0
 
1
 
! Отговори
жена преди 11 години
Искам да разбера точно от какви кадри има държавата, защото смятам, че съм квалифицирана/достатъчно/. Абе докарахте хората до там да лъжат и да крадат. Аз имах приятелка, която продаде нещо мое и сега се прави, че не ме познава, за да не ми връща пари! До там я докарахте! Хората изперкаха напълно! Ако си мислите, че от луди и кекави ще събирате данъци сте напълно изкукали и вие!
40
0
 
0
 
! Отговори
жена преди 11 години
Аз съм с висока квалификация и точно заради това не съм нужна на никой. Какви са тези *** статии? Всички знаят как се започва работа в бг. Може дори диплома да нямаш, но щом си човек на някой няма пробрем. Това е горчивата истина! И вместо да хвърляте пари на вятъра за "преквалификация" на разни.... има много като мен, които са квалифицирани и си стоят в къщи.. Имам и фирма, но понеже променихте условията вече не внасям осигуровки и данък печалба. Смятам да я закрия! Новата фирма ще е в чужбина
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До колкото знам, в момента има огромен недостиг на работни места.Интересно този на снимката жените като работни места ли ги приема, че с тях ще си решава проблема.
38
0
 
0
 
! Отговори
abroad преди 11 години
....вярно, търсят се особенно като ***
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kvalificiranite kadri zaminaha na gurbet
36
0
 
0
 
! Отговори
AZ SI ZNAM преди 11 години
TOTIO TOTIO ABE TVA DA NE E REZERVNA GUMA BE. TBA SA HORA BILO TO I JENI. UTRE 6TESE MOLI6 ZA TEHNIAT GLAS. 4UKUNDURI
35
0
 
0
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Гнусен и отвратителен коч - как не те хванаха работниците във ВМЗ, когато отиде да ги лъжеш, не ти завряха отзад един от снарядите, които произвеждат и не те взривиха !!! Никога няма да им простив, че те пуснаха жив !!!
34
0
 
0
 
! Отговори
NO !!! NO!!! NO!!! преди 11 години
Този на снимката мирише лошо ...
33
0
 
1
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
Ще Ви разкажа една НАРОДНА ПРИКАЗКА Настрадин Ходжа, казал на Хитър Петър:- Петре, научих магарето си да не яде- И какво ще го правиш сега? рекъл Петър- Ще го правя на кюфтета- Защо? - Очудил се Хитър Петър- Защото ТЪКМО ГО НАУЧИХ ДА НЕ ЯДЕ И ТО ВЗЕ ЧЕ УМРЕ БОКО, ВТОРИ МАНДАТ НЯМА ДА ИМА, ЗАЩОТО:1. В ДЕМОКРАТИЧНИТЕ разпределителни системи, за разлика от вашата свръх-либерална има ПРАГОВЕ НА ЧОВЕЧНОСТ:- Цената на живота ни (като на животни), се нарича - "Жизненен минимум" и днес е 241лв. При по-малки доходи ни умъртвяват, чрез глад това се нарича- ФИЗИЧЕСКИ ГЕНОЦИД и е престъпление срещу човечеството, за което няма давност!!!2. Минималната цена на труда ни, като на социални животни, се нарича - "Социалнен минимум" и е 582лв. При по-малка заплата, НА ЧОВЕК НЕ МУ ПЛАЩАТ ЗА РАБОТАТА, А ТОЙ ПЛАЩА ЗА ДА РАБОТИ!!! При по-малка минимална заплата от 582лв., това еСОЦИАЛЕН ГЕНОЦИД!!!3. "Издръжката на едно дете" е средно 370лв. При по-малко средства се извършва НАЦИОНАЧЕН ГЕНОЦИД...!!!4. СПОРЕД НАШЕТО И МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО, ГЕНОЦИДА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪМ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗА КОЕТО НЯМА ДАВНОСТ,БОКО!!!