Борисов извади кашон с документи за лъжите на Станишев

Премиерът намери нови данни за “Белене“, били скрити в МИЕТ
21 яну 2013 15:20,
305
Борисов извади кашон с документи за лъжите на Станишев
Снимка: архив Булфото

Проектът АЕЦ “Белене“ и предстоящият референдум за бъдещето на ядрената енергетика, който ще се състои на 27 януари, вкараха в пореден задочен спор БСП и премиера Бойко Борисов.

В историята с отказалия се германски инвеститор RWE, за когото левицата твърди, че е изогонен от ГЕРБ, изплува “кашон с документи“. Премиерът Борисов обясни, че министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев е намерил въпросния кашон във ведомството си. По думите на премиера социалистите са се надявали, че тези документи никога няма да излезе наяве.

Според него в намерените доклади “по безспорен начин“ е описано защо RWE си тръгват още през 2008 година. По думите на Борисов от документите става ясно, че инвеститорът не приема да подпише част от допълненията на договорите и конкретизиране на детайли по ОВОС, организация на проекта и най-вече необходимите за осигуряване от българска страна обезпечения.

Тези хора говорят гигантска лъжа, заяви Борисов. Според него експремиерът Сергей Станишев, ексминистърът на икономиката Петър Димитров и компания правят огромна манипулация в момента с говоренето си и референдума.

Спорът кой лъже за договорите за “Белене“ се води от години и “горещият картоф“ се прехвърля между опозиция и управляващи.

Министър-председателят лансира и тезата, че RWE са  разбрали, че българската страна няма как да финансира своето участие в проекта за втората ядрена централа.

"НЕК все още не е демонстрирала как ще финансира своята част от проекта, който е на стойност 5 милиарда евро", пише според премиера в документацията.

Според Борисов намереният кашон доказва, че левицата лъже за три неща - “че те са искали да подписват проекта, че са имали акционер, а те не са имали; че са имали пари, а те не са имали, изпукали са 500 - 600 милиона“.

Премиерът се върна и на темата с банковите заеми, които са теглени за АЕЦ “Белене“. Според Борисов предишното правителство е знаело, че Националната електрическа компания е във фалит след изтеглянето на 500 млн. евро. от БНП Париба.  През май всички български данъкоплатци ще плащаме още 400 млн.лв. по него, заяви Борисов и допълни, че вече сме платили 100 млн. лева.

"За какви 3,5 млрд. говори Станишев, защо лъже народа?", попита министър-председателят.

Спорът колко ще струва всъщност изграждането на централата се изостри с приближаването на референдума. Сметката варира между 5 и 23 милиарда евро в зависимост дали изчисленията се правят от левицата или мнозинството.

По думите на премиера 5 млрд. евро на НЕК и още 5 млрд. евро на RWE са 10 млрд.евро. Като към тях се прибави 1 млрд. за електропреносна система и още 1  млрд. за ядрени хранилища - общо близо 12 милиарда евро, което е над 23 млрд. лева общо, пресметна премиерът.

По думите на Борисов правителството може и да понесе отговорност за разгласяването на информацията от документа, защото е конфиденциален, но кабинетът е длъжен да покаже новооткритите данни заради референдума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 11 години
Форумните *** пак са изпълзяли да защитават пробитата лодка на Станишко - а той се уплел в *** и калчища тръгнал реферндум да прави - колко мъка има на Позитано :)
39
1
 
3
 
! Отговори
Американците преди 11 години
пък държат 2 кашона документи за бандитското минало на *** и са го стиснали яко за топките. Нещо напоследък на фалцет го избива. Иде му края
38
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Борисов живее и "работи" с едничката цел да доказва колко лош е Станишев,колко "велик" е той.То не бяха "изгубени" "секретни" документи ,то не бяха "скрити" документи.Я стига бе. За "балъци" ли ни вземате. Само неграмотници може да манипулирате. В МИ могат да се намерят преписки и докладни на всички държавни предприятия за последните 10-15 години ,само да знаеш къде да ги търсиш.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз ще гласувам с НЕ на референдума. Всички нормални държави си затварят АЕЦ и се насочват към алтернативни източници на енергия, а ние тепърва да строим? Да не говорим, че е близо до земетръсна зона, а и се строи вече колко години, сигурно е доста поизгнила. С парите, които ще отидат за нея, по-добре да увеличат пенсиите. И ще гласувам с НЕ, за да не може следващото правителство пак да поиска да си построи АЕЦ и да пооткрадне още пари покрай това начинание.
36
2
 
4
 
! Отговори
драгомир преди 11 години
За да е България икономически и енергийно независима гласувам с "ДА"
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав беше Бойко Бочаров когато преди ппвече от 20 години нарече комунистите " БЕТОННИ ГЛАВИ " каквото и да им кажеш шопа вика вика " ОНО СИ РУПА ЛИ РУПА " пълни гламавляци , фалираха държавата на 2 ПЪТИ 1990 година и 1996 , като в първия път дейно уатие е взела и инвестицията в АЕЦ КОЗЛОДУЙ чийто 5 6 реактора са пуснатив екплоатация съответни 1987 и 1991 година , а дълга ни към 1990 година е бил 9.5 млрд долара.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кашончето с документите беше в мазата,дакато Добрев не ми тараши мазето за 2 компота,когато се върна гладен бакалавар от Юнайтед Стайтс
33
1
 
3
 
! Отговори
Канарчето преди 11 години
Ама номерът с договори забравени в чекмедже и сега- с поверителни документи от кашон- мисля да го знаем много добре....
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чета коментарите и се чудя-в тая България всеки е икономист и инженер от висока класа.Както се казва всеки пипа материята отвътре.И се чудя защо сме си най-бедната икономически страна в ЕС при наличието на толкова висококвалифицирани специалисти.А по темата с кашона от статията,как стават тея фокуси-досега точно тоя кашон все го заобикаляли и точно преди референдума министъра се спънал в тоя кашон и опаа кво имало в него.И как уж секретни документи за атомно строителство се пазят в кашон.
31
1
 
2
 
! Отговори
Росатом преди 11 години
И на нас ни писна от вашите циркове. Явно ще пращаме някой при Луканов.
30
2
 
6
 
! Отговори
?? преди 11 години
Намерили документите във ведомството си.Къде спите 4 години бе калпазани?Кой трябва да работи във ведомството ви?Каква Америка откривате като документите чакат под носа ви.Кой е виновен Бойко.Станишев ли или вие?
29
4
 
3
 
! Отговори
1_българин преди 11 години
Б.Б. ме кефи все повече и повече. Той уби Белене само с една дума - "гьол".Сега го доказа и с документи.За какво ни е този референдум.
28
3
 
2
 
! Отговори
до РУМЕН221 преди 11 години
Приятели наричай аналноподатливите ти колеги на *** 20. Тук приятели нямаш.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много сте прости бе другари. Значи всичко което ви каже крадеца гей с голи приказки го приемате като 100%-ва истина, а когато ви показват черно на бяло документи мислете, че ГЕРБ ви лъжат. Няма такива промити мозъци като вашите чугунени тикви, заклевам се...
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази седмица се очаква да дойде и бившия руски министър на енергетиката по покана на комите СРЕЩУ АЕЦ БЕЛЯНЕ.
25
3
 
3
 
! Отговори
EXTREMIST преди 11 години
Лицето Б.Борисов трябва да бъде публично линчувано
24
3
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 11 години
На кумонистите отново им лъснаха насраните ***.
23
2
 
3
 
! Отговори
Недоучил преди 11 години
Джуката няма ли да намери и друг кашон в онова министерство. Пълни ***, на които им се дава да ръководят системи, а те намират кашони. Ама борисов тоя не е за там бе. Махни го.САМО ИРОНИЯ И СМЯХ МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА МОМЧЕНЦЕТО, КАМО ЛИ ДА УПРАВЛЯВА МЕГАМИНИСТЕРСТВО. айде на Хасково, сезонът на дините скоро настъпва и трябват продавачи с хамерикански акцент.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ = смърт
21
1
 
4
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
АМИ ДРУГАРЮ ПРЕМИЕР, ОТИДИ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА И ГО ОТМЕНЕТЕ С УКАЗ РЕФЕРЕНДУМА, А ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПЕС И ДОКУМЕНТИТЕ В СТРАСБУРГ. ИМА ОЩЕ 3 -4 ДНИ ДА СПЕСТИТЕ НЯКОЛКО МИЛИОНА