Борисов извади кашон с документи за лъжите на Станишев

Премиерът намери нови данни за “Белене“, били скрити в МИЕТ
21 яну 2013 15:20,
305
Борисов извади кашон с документи за лъжите на Станишев
Снимка: архив Булфото

Проектът АЕЦ “Белене“ и предстоящият референдум за бъдещето на ядрената енергетика, който ще се състои на 27 януари, вкараха в пореден задочен спор БСП и премиера Бойко Борисов.

В историята с отказалия се германски инвеститор RWE, за когото левицата твърди, че е изогонен от ГЕРБ, изплува “кашон с документи“. Премиерът Борисов обясни, че министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев е намерил въпросния кашон във ведомството си. По думите на премиера социалистите са се надявали, че тези документи никога няма да излезе наяве.

Според него в намерените доклади “по безспорен начин“ е описано защо RWE си тръгват още през 2008 година. По думите на Борисов от документите става ясно, че инвеститорът не приема да подпише част от допълненията на договорите и конкретизиране на детайли по ОВОС, организация на проекта и най-вече необходимите за осигуряване от българска страна обезпечения.

Тези хора говорят гигантска лъжа, заяви Борисов. Според него експремиерът Сергей Станишев, ексминистърът на икономиката Петър Димитров и компания правят огромна манипулация в момента с говоренето си и референдума.

Спорът кой лъже за договорите за “Белене“ се води от години и “горещият картоф“ се прехвърля между опозиция и управляващи.

Министър-председателят лансира и тезата, че RWE са  разбрали, че българската страна няма как да финансира своето участие в проекта за втората ядрена централа.

"НЕК все още не е демонстрирала как ще финансира своята част от проекта, който е на стойност 5 милиарда евро", пише според премиера в документацията.

Според Борисов намереният кашон доказва, че левицата лъже за три неща - “че те са искали да подписват проекта, че са имали акционер, а те не са имали; че са имали пари, а те не са имали, изпукали са 500 - 600 милиона“.

Премиерът се върна и на темата с банковите заеми, които са теглени за АЕЦ “Белене“. Според Борисов предишното правителство е знаело, че Националната електрическа компания е във фалит след изтеглянето на 500 млн. евро. от БНП Париба.  През май всички български данъкоплатци ще плащаме още 400 млн.лв. по него, заяви Борисов и допълни, че вече сме платили 100 млн. лева.

"За какви 3,5 млрд. говори Станишев, защо лъже народа?", попита министър-председателят.

Спорът колко ще струва всъщност изграждането на централата се изостри с приближаването на референдума. Сметката варира между 5 и 23 милиарда евро в зависимост дали изчисленията се правят от левицата или мнозинството.

По думите на премиера 5 млрд. евро на НЕК и още 5 млрд. евро на RWE са 10 млрд.евро. Като към тях се прибави 1 млрд. за електропреносна система и още 1  млрд. за ядрени хранилища - общо близо 12 милиарда евро, което е над 23 млрд. лева общо, пресметна премиерът.

По думите на Борисов правителството може и да понесе отговорност за разгласяването на информацията от документа, защото е конфиденциален, но кабинетът е длъжен да покаже новооткритите данни заради референдума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
4
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
Приятели,За герберската постановка с писмото на RWE, Изкопани вамрири -2, давам оценки:- За сценарий Слаб 2- За постановка Среден 3 (все пак строго се спазва сценария)- За главна роля Среден 3- (все пак Боко е пред пенсия)- За масовката Слаб 2 (намерири в кашон)ОБЩА ОЦЕНКА: 2,5 с минусИзводи:- Посредствен милиционерски сценарий- Посредствена старшинска постановка- Лоша игра на артиститеПравя номинация за ЗЛАТЕН ЗАБЕЛЕН БАНАН
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На референдума твърдо ДА! *** гербери да си търсят друга държава! Само днес вече има 6 трупа! Геноцида трябва да спре!
18
4
 
5
 
! Отговори
д-р преди 11 години
Станишев е прочут лъжец! Сергейчо си има норма - вески ден трябва да излъже поне три милиона души три пъти на ден. Иначе се поболява.
17
2
 
2
 
! Отговори
Признание преди 11 години
Борисов призна, че централата струва 5 милярда от които 1,6 вече са платени и застроени и остават да се платят още 3,4. Централата трябваше да заработи през 2013 година.
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На референдума гласувам с ДА. Да видим как ще банкрутираме държавата. Хора, помислете за бъдещето, за децата и внуците ни. Когато държавата дойде до състояние да си светим с кандило или да купуваме скъпия ток на съседите ни, тези политици ще си вдигнат чукалата и ще идат в някоя резиденция на спокойно място. *** с ***.
15
3
 
2
 
! Отговори
shumaher преди 11 години
to 1 ka6on e dobre.....6toto lajite i izmamite na milicionero-mytrenskoto pravitelstvo i vlak ne moje da gi pobere
14
2
 
2
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
Samuilov,- Цената на АЕЦ-Белене ДО КЛЮЧ, е 4,45 милиарда евро (1,39 милиарда платени) и остават за доплащане 3,06 милиарда евро, които НЕК взема от ББР с лихва 2%, а БНБ от ЕЦБ с лихва 0,4%.- Цената на Проекта Белене, за 60 г. експлоатация, ремонти, плюс извеждане от експроатация до Зелена поляна е 10,3 милиарда евро- СЕБЕСТОЙНОСТТА НА ТОКА, СРЕДНО ЗА 60 ГОДИНИ, е 2,42 стотинки - Начална продажна цена е 7 ст. а средна за 60 г. е 14,6 ст.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко удобно! Пет дни преди референдума започнаха да намират документи:) Няма такива смешници другаде! Веднага орден "Стара планина" за принос в театралното развитие да им се даде!
12
1
 
2
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
8-ми,. В доклада на HSBC: mi.government.bg/bg/news/Ikonomicheski+model+na+HSBC+za+Belene+i+doklad+za+finansova+inspekciya+na+NEK-642.html
11
2
 
3
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
8-ми,Ето ти докумевтите...:. Преди доклада СЛЕД ТЪРГ ПОД КОНТРОЛА НА АМЕРКИАСКА ФИРМА - НЕК ЕАД (Доклад ДИ1СФ 0014/11.04.2012 г.).: - Класира на -во място Атомстойекспорт с вариант А92 (2 блока всеки от тях 1000 MWe V-466) при цена не по-висока от 3 997 260 000 евро. - В писмо от 01.08.2006 г. Атомстройекспорт потвърждава ескалация на цената в евро съгласно EUROSTAT. (Станишев и Борисов да не лъжат, че няма договореност)
10
2
 
2
 
! Отговори
Samuilov преди 11 години
Руменчо221,Що не се прегледаш?
9
2
 
3
 
! Отговори
Експерт преди 11 години
А бе кашона беше в склада с вината и ракиите и случайно на бат бойко му се припи шардоне та,като ровеше из кашоните чистачката попадна на тоя кашон прилежно скрит от серГей...
8
3
 
4
 
! Отговори
Е"а си хаоса преди 11 години
След 4 год. на власт намерили едни документи!!! Че и се хвалят!!! А знаят ли къде работят? То на всички е ясно, че не знаят какво работят ама поне да не се губят по коридорите....
7
2
 
3
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
Другарю Кутев... пишем, че е виц, ама да ни подкрепите малко с аргументи, че ще ни изядат по форумите...
6
2
 
3
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
БОКО,- Цената на АЕЦ-Белене ДО КЛЮЧ, е 4,45 милиарда евро (1,39 милиарда платени) и остават за доплащане 3,06 милиарда евро, които НЕК взема от ББР с лихва 2%, а БНБ от ЕЦБ с лихва 0,4%.- Цената на Проекта Белене, за 60 г. експлоатация, ремонти, плюс извеждане от експроатация до Зелена поляна е 10,3 милиарда евро- СЕБЕСТОЙНОСТТА НА ТОКА, СРЕДНО ЗА 60 ГОДИНИ, е 2,42 стотинки - Начална продажна цена е 7 ст. а средна за 60 г. е 14,6 ст.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вади Боко всичко , за да лъснат още повече за.ниците на червената крадлива партия.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
възмутен, кого лъжеш
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
E, то всеки знае, че през 2008 RWE отказа да плаща на Р. Овч и сие комисионните...
2
3
 
4
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ВИЦА НА ДЕНЯ..."...Този документ е бил намерен в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма в кашон и е от 2008 година. Документацията е свързана със заема на Националната електрическа компания (НЕК) от френската банка Paribas, който е в размер на 250 млн. евро..."
1
4
 
8
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
За какви документи в кашон ми говори този! Той съвсем ни взе за мезе! Такъв проект без да е изчел цялата документация - кредити, споразумения, оборудване.... Кой лъже? Жалко, ако този не е видял като приема държавата за какво става въпрос! Това означава, че говори "залудо", както казват хората! Този проект трябваше да бъде изяден с парцалите, преди да се вземат важни решения! Не вярвам и дума на този!