Борисов извади кашон с документи за лъжите на Станишев

Премиерът намери нови данни за “Белене“, били скрити в МИЕТ
21 яну 2013 15:20,
305
Борисов извади кашон с документи за лъжите на Станишев
Снимка: архив Булфото

Проектът АЕЦ “Белене“ и предстоящият референдум за бъдещето на ядрената енергетика, който ще се състои на 27 януари, вкараха в пореден задочен спор БСП и премиера Бойко Борисов.

В историята с отказалия се германски инвеститор RWE, за когото левицата твърди, че е изогонен от ГЕРБ, изплува “кашон с документи“. Премиерът Борисов обясни, че министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев е намерил въпросния кашон във ведомството си. По думите на премиера социалистите са се надявали, че тези документи никога няма да излезе наяве.

Според него в намерените доклади “по безспорен начин“ е описано защо RWE си тръгват още през 2008 година. По думите на Борисов от документите става ясно, че инвеститорът не приема да подпише част от допълненията на договорите и конкретизиране на детайли по ОВОС, организация на проекта и най-вече необходимите за осигуряване от българска страна обезпечения.

Тези хора говорят гигантска лъжа, заяви Борисов. Според него експремиерът Сергей Станишев, ексминистърът на икономиката Петър Димитров и компания правят огромна манипулация в момента с говоренето си и референдума.

Спорът кой лъже за договорите за “Белене“ се води от години и “горещият картоф“ се прехвърля между опозиция и управляващи.

Министър-председателят лансира и тезата, че RWE са  разбрали, че българската страна няма как да финансира своето участие в проекта за втората ядрена централа.

"НЕК все още не е демонстрирала как ще финансира своята част от проекта, който е на стойност 5 милиарда евро", пише според премиера в документацията.

Според Борисов намереният кашон доказва, че левицата лъже за три неща - “че те са искали да подписват проекта, че са имали акционер, а те не са имали; че са имали пари, а те не са имали, изпукали са 500 - 600 милиона“.

Премиерът се върна и на темата с банковите заеми, които са теглени за АЕЦ “Белене“. Според Борисов предишното правителство е знаело, че Националната електрическа компания е във фалит след изтеглянето на 500 млн. евро. от БНП Париба.  През май всички български данъкоплатци ще плащаме още 400 млн.лв. по него, заяви Борисов и допълни, че вече сме платили 100 млн. лева.

"За какви 3,5 млрд. говори Станишев, защо лъже народа?", попита министър-председателят.

Спорът колко ще струва всъщност изграждането на централата се изостри с приближаването на референдума. Сметката варира между 5 и 23 милиарда евро в зависимост дали изчисленията се правят от левицата или мнозинството.

По думите на премиера 5 млрд. евро на НЕК и още 5 млрд. евро на RWE са 10 млрд.евро. Като към тях се прибави 1 млрд. за електропреносна система и още 1  млрд. за ядрени хранилища - общо близо 12 милиарда евро, което е над 23 млрд. лева общо, пресметна премиерът.

По думите на Борисов правителството може и да понесе отговорност за разгласяването на информацията от документа, защото е конфиденциален, но кабинетът е длъжен да покаже новооткритите данни заради референдума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До hagen,- Цената на АЕЦ-Белене ДО КЛЮЧ, е 4,45 милиарда евро (1,39 милиарда платени) и остават за доплащане 3,06 милиарда евро, които НЕК взема от ББР с лихва 2%, а БНБ от ЕЦБ с лихва 0,4%. Защо никой не сеща за най-евтиното финансиране - фондовата борса, а постоянно се говори за лихви. В населението има спестявания за около 30 млрд. лв.- Цената на Проекта Белене, за 60 г. експлоатация, ремонти, плюс извеждане от експлоатация до Зелена поляна е 10,3 милиарда евро
139
1
 
2
 
! Отговори
До 170 преди 11 години
До Анонимен Завод за тежко мажиностроене Радомир,Такъв във Русе,В Добрич завод за двигатели перкинс излязъл от производство 20год.преди това,и още куп такива безмислени проекти сключени от тогавашната номенклатура след яка почерпка с доста екстри.Във вихъра на купона са им предлагали договора за подпис.Така са ни работили западняците.
138
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бе вие си мислите че ще вземете пеюалба от централата ли :D Печалбата ще я прибират големите риби. За простия българин ще остане само радиацията при евентуална авария . Големите пари от аеца някой ще ги прибере. Ако се построи
137
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи от повечето коментари тук разбирам , че ВИЕ ВЯРВАТЕ НА РВЕ , но НЕ вярвате на нашето правителство , добре , ако има такова писмо какво правиме в неделя.
136
1
 
2
 
! Отговори
до 178 преди 11 години
Еми щом България ще плати само половината пари за строежа - значи ще прибира после само половината печалба :D . Като ни слагат бомбичка на територията поне ние да прибираме парите.
135
1
 
3
 
! Отговори
asen.nikolov.775 преди 11 години
Вицовете продължават ::::))))
134
1
 
3
 
! Отговори
владетеля преди 11 години
БОЙКО БОРИСОВ ЗАЕДНО СЪС ДОБРЕВ ЛЪЖАТ НАЙ-МНОГО,ТЕ СЕ СТАРАЯТ КОЛКОТО СИ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ДА ЛЪЖАТ ЗА АЕЦ "БЕЛЕНЕ"САМО И САМО ДА НЕ СЕ СТРОИ.ЗА МЕН ТЕЗИ ДВАМАТА СА ПЪЛНИ ПРОСТАЦИ И *** И ТРЯБВА НА ВСЯКА ЦЕНА ДА СИ ВЪРВЯТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА,ЗАЩОТО ТЕ РАБОТЯТ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ И НАРОДА И.
133
2
 
2
 
! Отговори
Баба Илийца преди 11 години
Станишев ще има много здраве. Ще стана в почивен ден рано сутрин , за да ида да му гласувам на фалшивия, обречен референдум...
132
2
 
2
 
! Отговори
пппп преди 11 години
всички комунисти са предатели на българският народ
131
1
 
3
 
! Отговори
hagen преди 11 години
Ето простата сметка в евро:Всичко разходи ЕРС- 6.131млрд.Разходи по подготвителни работи-2.017млрд.Лихви и такси по време на строежа-1.809млрд.Разходни сметки за предварително финансиране и обслужване на дълга-225 милиона.Разходи/раб.капитал такси и др/-169 милионаОбщо-10.352.964 милиарда евро.
130
2
 
3
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
БОКО,- Цената на АЕЦ-Белене ДО КЛЮЧ, е 4,45 милиарда евро (1,39 милиарда платени) и остават за доплащане 3,06 милиарда евро, които НЕК взема от ББР с лихва 2%, а БНБ от ЕЦБ с лихва 0,4%.- Цената на Проекта Белене, за 60 г. експлоатация, ремонти, плюс извеждане от експроатация до Зелена поляна е 10,3 милиарда евро- СЕБЕСТОЙНОСТТА НА ТОКА, СРЕДНО ЗА 60 ГОДИНИ, е 2,42 стотинки - Начална продажна цена е 7 ст. а средна за 60 г. е 14,6 ст.
129
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кви са тия отворковци.Аз и семейството ми сме на лук и извара а те ми говорят за някакви милиарди.На гол тумбак чифте пищови.Като си имат милиардите да си строят АЕЦ но не в БГ.Не искам да умра от лефтемия.
128
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оф бах*и цирка - вземете я закривайте вече тази държава! Трябва да опре ножа до кокал, за да спрат да се правят на клоуни тия *** в парламента!!!
127
2
 
2
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ГЕРБ обогати преди година науката с нова мерна единица за ЛЪЖАСлед мега и гига следва ГЕРБА ЛЪЖА! министър обясни, че не могъл да се свърже с компания RWE, защото днес те имат празник- ГОРКИТЕ ГЕРМАНЦИ, ОЩЕ НЯМАТ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ!!!
126
2
 
3
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
Приятели,За герберската постановка с писмото на RWE, Изкопани вамрири -2, давам оценки:- За сценарий Слаб 2- За постановка Среден 3 (все пак строго се спазва сценария)- За главна роля Среден 3- (все пак Боко е пред пенсия)- За масовката Слаб 2 (намерени в кашон)ОБЩА ОЦЕНКА: 2,5 с минусИзводи:- Посредствен милиционерски сценарий- Посредствена старшинска постановка- Лоша игра на артиститеПравя номинация за ЗЛАТЕН ЗАБЕЛЕН БАНАН
125
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Българин Ако пък ти си българин то черното е бяло.
124
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1989 България има 9.5 млрд външен дълг , пита се в задачата доколко в тях има участие и строежа на АЕЦ КОЗЛОДУЙ и завършването на последните 5 и 6 БЛОК , може да не е директно , тъй като тогава със СССР в рамките на СИВ се разплащахме по други начини, но така или иначе нещо някой е плащал и ако това нещо е плащал в преводни рубли то те не падат от небето , значи е нямал други средства за закупуване на валута.
123
2
 
4
 
! Отговори
да преди 11 години
Борисов да не ми вади разни забравени кашончета със стари преписки,ами да излезе да обясни на народа как така за две седмици две четиричленни семейства се самоубиха .Сигурно от възхищение от разцвета и благоденствието на държавата която управлява.
122
3
 
3
 
! Отговори
Аз преди 11 години
който иде да гласува на този референдум е *** марионетка на конци
121
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До всички червени олиго*рени , явно сте за освидетелстване , щом смятате че такова исмо няма . Интересно дали от РВЕ ще ви подкрепят.