Нелегитимно ще е решението на България за „Бургас - Александруполис“

Предупреждението дойде от руската компания Транснефт
6 фев 2013 17:54, Елка Василева
55
Нелегитимно ще е решението на България за „Бургас - Александруполис“
Снимка: архив, Reuters

Решението на парламента на България за възможността страната да излезе от проекта "Бургас-Александруполис" във всички случаи ще бъде нелегитимно, заяви днес Игор Демин, говорител на компанията Транснефт, която представлява руските интереси в проекта, предаде ИТАР-ТАСС.

Днес правителството на България внесе за одобрение в парламента документ, позволяващ на българската страната да излезе от проекта. Той предвижда денонсиране на споразумението между правителствата на България, Гърция и Русия за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода „Бургас – Александруполис“. Това става, след като изтече направеното от страната ни преди година предложение за прекратяване действието на документа по взаимно съгласие.  Решението е взето, тъй като съгласно анализите петролопроводът не може да бъде реализиран при условията, уговорени в сключеното през 2007 г. споразумение.

Според Демин излизането на която и да е страна от проекта се регламентира от два документа. Договорът на консорциума по строителството на петролопровода предполага, че излизането на която и да е страна от проекта е възможно само след приключването на периода на проучване или след началото на експлоатацията. Друг документ, регулиращ взаимоотношенията на страните, е Виенската конвенция, но тя влиза в сила, ако няма други регламентиращи документи, а такъв е договорът, отбелязва ИТАР-ТАСС.

През 2008 година бе подписано междуправителствено споразумение за изпълнението на проекта, в който Русия получи 51 на сто, а България и Гърция - по 24,5 на сто. Общата дължина на трасето на петролопровода "Бургас-Александруполис" е 300 километра. Целта му бе да намали натоварването на турските проливи, през които се транспортира петролът от Русия и Казахстан към световните пазари, припомня руската агенция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
6
 
! Отговори
защо сме бедни преди 11 години
Тиквениците отвориха пътя на турския проект за претролопровод Самсун Джейхан".Сега стана ли ви ясно кого обслужват тъпанарите от ГРОБ и разните там коалиция.А сме бедни защото ни управляват по-*** от нас.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Батето лека му пръст казваше така "Закривам държавата!".Така и стана.
46
0
 
3
 
! Отговори
До "Товарищ Мау преди 11 години
"Товарищ Маузер!"/ по Маяковски/, правите огромна услуга на комунистите и русофилите с непрекъснатите тъпотии, които щедро ръсите! Всеки си казва: щом антируските цапачи са на такова ниво, я по-далеч! "Кто там шагает право? Лево! Лево! Лево!"
45
0
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
До до 25...Друже, ти май забрави защо руснаците се държат така?...Че имахме един външен министър, който се изцепи, че ще съди Съветския Съюз!!! Тогава в отговор Русия сложи защитни мита на всички български стоки /двойно по големи от нормалните за другите страни/. А дотогава повечето български стоки бяха привилегировани и се внасяха без мито / 0% /...Така за години направиха търговията с тях невъзможна и на наше място се настаниха стоките на други държави.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Маузер дано ти се наложи да спи6 на улицата с руснаци и украинци или със 6иптари или мароканци .Тогава друга песен 6те истреля6 ! П.п Те са си Те ние сме си НИЕ !
43
0
 
3
 
! Отговори
33 до 34 преди 11 години
"капиш" на идиш ли е? Май не е на иврит. Учи български! И заедно с това, учи се да мислиш с главата си!
42
1
 
8
 
! Отговори
Аз съм №33 преди 11 години
Пич, не съм глупав и не се правя на такъв, най-малкото, защото не ми харесва. Нали ако не получаваме нефт от Русия, Бургас и регионът ще загине - с гол туризъм не става! Нали някой трябва да зарежда с бензин или нафта колите и камионите, а те возят храни и питиета! И дебели чуждоземски ***. Значи за Нефтохим - може, за нефтопровода - не! Ама едното се получавало еди как си, а другото... Ай сиктир! Ами получавайте нефт от саудитите или от норвежците, кой ви пречи!
41
0
 
11
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
Вече не добиваме стомана, не се коси! А златото и цветните ни метали ги изнасят без пари- за нас отровите от производството, за тях готовия продукт и печалбите!!! Наред за "концесия" са товарни превози, пристанище Бургас, златната мина в Трън!!! Ние сме много ларж когато трябва да разпродаваме бащинията си! После ще стоим с паничка в ръка за подаяния!
40
4
 
10
 
! Отговори
До 44 преди 11 години
Най-големите злини са такива като теб. *** гербери.
39
15
 
5
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До До 30;Какво добро сме видяли от Русия бе неук ***.Това че ви сложи на власт след ДЕВТИ не значи че ни е направила добро. Сложи на власт криминални престъпници и терористи.Ограбихте държавата.Русия ни построи заводи с технологии от преди ВСВ.Белите страни добиват 1 т. стомана с 600кв. ание с2300кв. Дей Киро на кирия.Всички злини които са сполетяли Б-я са дошли от Русия.Мога да ти ги изброя .
38
4
 
16
 
! Отговори
Коко преди 11 години
Тъпите гербери не могат да вземат нито едно правилно решение. Освен грешки и глупости нищо друго не им раждат тъпите глави. Единственото което са научили е да слушат като послушковци американците. Какво общо имаме с американците? А те с нас? НИЩО! България има нужда от Русия, не от Америка.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбирам Русия за какво сме им ние.Правете си нефтопроводи и газопроводи през Турция и толкова.Наште тиквеници като не си знаят интересите да духат супата.Искаме евтин бензин но не го купуваме от Америка и защо ,защото от Америка нищо не идва насам освен развалена царевица.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това значи ли да очакваме скоро нови цени на бенза ?
35
7
 
25
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
От 23 години сме контра на Русия по всичко и за всичко. Въртим петролни номера на държава от която внасяме на 100% бензина и нафтата си. Много яко и хипер умно решение!
34
24
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Нелегитимно е руското присъствие в България...
33
0
 
1
 
! Отговори
Kirov преди 11 години
До 33: значи гърците знаят какво правят.в близост до Крит откриха залежи на природен газ за около 600 милиарда евро(рапорт на Дойче банк го определя на 450 милиарда,но явно имат предвид чистата сума която ще вземе Гърция) и на всичко това,на убииствената криза в страната,никой не бърза да прави каквото и да е било.Първо ще се види какви последствия ще има върху туризма(въпреки стотиците пъти по малко приходи които носи той на страната) и тогава ще се види дали ще се експлоатира находището.?..
32
10
 
5
 
! Отговори
До 34 Съвет от добро преди 11 години
Пич, ти глупав ли си или се правиш на такъв? Нека от добро сърце аз те ограмотя малко. Бургаският залив е затворен залив в затворено море. Прехвърлянето на нефта ще става не на док, а по средата на залива с плаващи маркучи. Ако стане теч, от 10 до 150 хиляди тона нефт стигат брега за 3 часа. Умира рибата, умира туризма. Място, където ще се товари нефта в Гърция, не е важна туристическа дестинация и се намира в отвореното средиземно море, т.е. нефтът няма опасност да ги замърси. Загря ли вече?
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко заводи построи Герб . Но с лекота фалират , не споменават за разтящата безработица ..Толкова са прости ,че незнаят защо са там , сега ще строят пътища и на Албанците ?
30
0
 
1
 
! Отговори
..... преди 11 години
34 до 32
29
5
 
5
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
Обличай ги с каквито имена си искаш.Фактите са си факти.Време е България да прави това което е в нейн интерес.Капиш?