Трайна корупция в енергетиката видя Янев

Четирима ексминистри ощетили държавата в големи размери
Обновена: 11 фев 2013 15:09 | 11 фев 2013 11:15, Веселина Йорданова
121
Трайна корупция в енергетиката видя Янев
Яне Янев. Снимка: РЗС

Има трайни корупционни практики в електроразпределителните дружества, заяви лидерът на „Ред, законност, справедливост“ Яне Янев пред Нова телевизия.

Янев ще включи в дневния ред на председателстваната от него антикорупционна комисия тази седмица изслушване „на собствениците и на централните ръководства на монополистите в електроразпределителните дружества“.

Още по темата

Според него потребителите трябва да са наясно какво се случва с тези електроразпределителни предприятия през последните пет години, какви са печалбите им, колко от тези пари са инвестирали за тяхната инфраструктура.

Днес ще бъдат занесени 35 тома документи на главния прокурор. По думите му от тази документация се вижда по недвусмислен начин, че НЕК, въпреки че е имала лиценз за търговия на електрическа енергия, в крайна сметка не се е възползвала, а е преотстъпила това право на швейцарска фирма, която е ощетила държавата в особено големи размери  – над 90 милиона лева само за периода 2004-2007 година. Тази практика е продължила и следващи периоди – 2007 г,. 2008 г., 2009 г.

И е повече от ясно, че има няколко изключително тежки корупционни схеми. Първата е свързана с това, че на практика тази фирма е получавала електроенергия в пъти по-евтино, отколкото би следвало да е пазарната цена. Освен това се вижда, че са правени по настояване на Европейската комисия тръжни процедури, които са фиктивни или по-скоро фалшиви. Към тръжните документи са прилагани факсове на фирми с добра репутация в Европа, които изобщо не са знаели, че са участници във въпросния търг, даде пример той.

По думите му има и други крупни нарушения, които са свързани с продажбата на 8 милиарда киловатчаса електроенергия на обща стойност над 380 милиона евро. И това е установено от експертиза от трима от най-добрите вещи лица, преподаватели, двама от тях в Техническия университет, каза Янев и допълни, че тази експертиза е хвърлена на трупчета в някой склад в прокуратурата.

Янев напомни, че Националната електрическа компания е 100 % държавно дружество. Всичко се контролира от съответния министър, тъй като той е принципал. И Милко Ковачев, и Миро Севлиевски, и Румен Овчаров, и Трайчо Трайков са действали по една и съща схема. Тоест са ощетявали държавата в особено големи размери. И няма как те да не са замесени във всичко това, смята Яне Янев.

Според Младен Червеняков от БСП проблемът, който стои пред страната, е може ли да се преразглеждат вече приключили прокурорски дела, да се дава оценка на дейността на съдебната власт от страна на другите власти.

"Това е може би 30-та парламентарна временна комисия, която се създава в рамките на този парламент. И още първата беше създадена за проверка на държавата. Видяхме какви са резултатите от действията на тези комисии", коментира той.

Червеняков призова в тази предизборна кампания да се говори за сериозните неща – как по-бързо да излезем от кризата, да решим проблема на хората, които днес са по улиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 11 години
"Към тръжните документи са прилагани факсове на фирми с добра репутация в Европа, които изобщо не са знаели, че са участници във въпросния търг, даде пример той.".Е как ще докажеш, че не си знаел? В правото отрицателен факт не се доказва. Можеш да твърдиш само, че представеният факс е фалшив и човекът Х го е фалшифицирал. Но Яне на твърди това.За пример, факсът за разрешаване вноса на ирландската "***" бе пуснат от кабинета на Миро М, но той не знаел кой го е пуснал и му се размина!
56
8
 
10
 
! Отговори
Ха ха хааааа преди 11 години
Комунистите разчитаха на тези пари за изборите.Яне е по мъж и от Костов и от Сидеров които пристанаха на Доган и Станишев.
55
7
 
10
 
! Отговори
asd преди 11 години
Ааааахаха, пак ви спретнаха схемата. Боко направи Яне шеф на някаква измислена антикорупционна комисия (страшно неефективна още в замисъла си), с цел втория да набира популярност за парламентарните избори. На Премиера му е ясно, че няма да вземе достатъчно гласове за да има мнозинство в следващия парламент, но с Яне ще вържат 121 депутата. Как? С този популизъм който започна да се сервира регулярно няколко месеца преди изборите. Превръщаме се във вечно излъганите ***.
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
яне е принцеса
53
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало, Янев... а как е от 2009г. до сега?Колко комисионни вземат сегашните, че не само не искат нищо да променят ами дори уредиха американците да си направят собствена АЕЦ у нас?ЕРП с всяка изминала година стават все по-нагли. Явно получават все по-яка подкрепа за все повече дадени комисионни
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тая политическа фея на кого му требва ще уволнява Б.Б. ще спре корупцията кой се опитва да лъже да си подаде уставка като мъж но тоя даже и това не е
51
3
 
7
 
! Отговори
психолог преди 11 години
на яне му трябва един здрав надарен *** и ще се успокои !
50
5
 
10
 
! Отговори
Факт преди 11 години
Има ли замесени комунисти или турци, значи кражбите са огромни...
49
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЯНЕ ЯНЕВ - ПРЕМИЕР !ВЛАДИМИР КАРОЛЕВ - ФИНАНСОВ МИНИСТЪР !
48
5
 
10
 
! Отговори
коки преди 11 години
Хау хау Яни стига си лаел бе.Не ти омръзна вече?Така и ли иначе парламент няма да видиш.Тогава ще мяукаш като коте.
47
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До мъжката янка със женските хормони.Вкусен ли е *** на бойко тиквана.Добре ли му го олиза и осладилити се
46
2
 
13
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ВНИМАНИЕ - КРАДЦИ...!!!М.Никоблов - "Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" може да се строи със средства на централата"- САМО ТАКА УЕСТИНГХАУС МОЖЕ ДА ОТКРАДНЕ АЕЦ-КОЗЛОДУЙ... И СМЕСВАЙКИ СКЪПИЯ "АМЕРИКАНСКИ ТОК" С ЕВТИНИЯ КОЗЛОДУЙСКИ..., ДА НИ ГО ПРОДАВАТ НА ЦЕНА...- СЪВСЕМ МАЛКО ПО-ВИСОКА ОТ ТАЗИ НА "ФОТО" ТОКА (по 75 ст. за 20 години)...!!!БЕЗОЧЛИВИ РАЗБОЙНИЦИ...!АБЕ - ПРОСТО ГЕРБАДЖИИ...!!!
45
4
 
4
 
! Отговори
Do 47 преди 11 години
И тези 300 млн. лева в крайна сметка от нашите данъци ли са ги дали или да, а? Боли ме *** дали ги е дала БСП или НЕК!!!
44
3
 
8
 
! Отговори
Янье преди 11 години
Абе Янев нали щеше да спира Бойко и корупцията ..какво стана? АНли трактора му плщаше и бяха на една страна.. Голем дупедавец е !
43
9
 
12
 
! Отговори
bold преди 11 години
Червените крадци реват на умряло-опитват се да търсят странични нивини за да отклонят вниманието от кражбите си-затова плащаме скъп ток.
42
5
 
12
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
Този не само е *** и човек без морал, но и е адски некомпетентен. Гледах директните предавания на парламентарната комисия за АЕЦ - Белене и трябва да ви кажа, че никой, никого не може да осъди... Всички харчове, обществени поръчки и т.н. са правени с подписите на шефовете на НЕК, а те не са политици от бсп. Отгоре на всичко дори "дадените на руснаците" според *** Буда 300 млн. от правителството станишев е ЛЪЖА! парите са дадени на НЕК и отново НЕК ги е харчила! Хвърлят ни прах в очите
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква е тази швейцарска фирма , която ще взема парите от държавното ни предприятие , което трябва да ни продава евтин ток . Какво е това невиждано чудо ? И всеки министър на енергртиката какво е правил ?Този депутат *** за какво е там , да ни каже че предизборно , да не търсим сметка на Министерството ?- ами това е най сериозното - ЦЕНАТА. на тока !
40
1
 
11
 
! Отговори
Дичо преди 11 години
Аз така и го помня, от 4 години все размахва нещо а ние ставаме по-зле!
39
3
 
7
 
! Отговори
asen.nikolov.775 преди 11 години
ДО 35 коментарТи къде видя оригинални документи? И последно Яне кой ще вкарва в пандиза,Бойко или Станишев?
38
3
 
12
 
! Отговори
офф преди 11 години
Абе махнете тоя . Ако тоя политик, значи аз съм кралица на Англия!