Трайна корупция в енергетиката видя Янев

Четирима ексминистри ощетили държавата в големи размери
Обновена: 11 фев 2013 15:09 | 11 фев 2013 11:15, Веселина Йорданова
121
Трайна корупция в енергетиката видя Янев
Яне Янев. Снимка: РЗС

Има трайни корупционни практики в електроразпределителните дружества, заяви лидерът на „Ред, законност, справедливост“ Яне Янев пред Нова телевизия.

Янев ще включи в дневния ред на председателстваната от него антикорупционна комисия тази седмица изслушване „на собствениците и на централните ръководства на монополистите в електроразпределителните дружества“.

Още по темата

Според него потребителите трябва да са наясно какво се случва с тези електроразпределителни предприятия през последните пет години, какви са печалбите им, колко от тези пари са инвестирали за тяхната инфраструктура.

Днес ще бъдат занесени 35 тома документи на главния прокурор. По думите му от тази документация се вижда по недвусмислен начин, че НЕК, въпреки че е имала лиценз за търговия на електрическа енергия, в крайна сметка не се е възползвала, а е преотстъпила това право на швейцарска фирма, която е ощетила държавата в особено големи размери  – над 90 милиона лева само за периода 2004-2007 година. Тази практика е продължила и следващи периоди – 2007 г,. 2008 г., 2009 г.

И е повече от ясно, че има няколко изключително тежки корупционни схеми. Първата е свързана с това, че на практика тази фирма е получавала електроенергия в пъти по-евтино, отколкото би следвало да е пазарната цена. Освен това се вижда, че са правени по настояване на Европейската комисия тръжни процедури, които са фиктивни или по-скоро фалшиви. Към тръжните документи са прилагани факсове на фирми с добра репутация в Европа, които изобщо не са знаели, че са участници във въпросния търг, даде пример той.

По думите му има и други крупни нарушения, които са свързани с продажбата на 8 милиарда киловатчаса електроенергия на обща стойност над 380 милиона евро. И това е установено от експертиза от трима от най-добрите вещи лица, преподаватели, двама от тях в Техническия университет, каза Янев и допълни, че тази експертиза е хвърлена на трупчета в някой склад в прокуратурата.

Янев напомни, че Националната електрическа компания е 100 % държавно дружество. Всичко се контролира от съответния министър, тъй като той е принципал. И Милко Ковачев, и Миро Севлиевски, и Румен Овчаров, и Трайчо Трайков са действали по една и съща схема. Тоест са ощетявали държавата в особено големи размери. И няма как те да не са замесени във всичко това, смята Яне Янев.

Според Младен Червеняков от БСП проблемът, който стои пред страната, е може ли да се преразглеждат вече приключили прокурорски дела, да се дава оценка на дейността на съдебната власт от страна на другите власти.

"Това е може би 30-та парламентарна временна комисия, която се създава в рамките на този парламент. И още първата беше създадена за проверка на държавата. Видяхме какви са резултатите от действията на тези комисии", коментира той.

Червеняков призова в тази предизборна кампания да се говори за сериозните неща – как по-бързо да излезем от кризата, да решим проблема на хората, които днес са по улиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това момче е много по-хитро от самия Буда.
36
1
 
11
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Червеняков призова в тази предизборна кампания да се говори за сериозните неща как по-бързо да излезем от кризата, да решим проблема на хората, които днес са по улиците.Ахаааа - виж ти какви съвети ни дават - един вид не мислете за нашите милиони - мислете какво ще ядете довечера.Мизерници мръсни.Вън от парламента !
35
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая гнусна, мазна, продажна и безсрамна фурнаджийска лопата трябва да я забранят със закон. Всеки който даде ефир на тоя нещастен мазник трябва да подлежи на наказателна отговорност и да бъде заключван за поне 5 години.
34
0
 
13
 
! Отговори
Хипопотам преди 11 години
35 тома документи-с темповете на родното ни правосъдие,ако започне процес ще е някъде към 2036 година...
33
0
 
14
 
! Отговори
Хипопотам преди 11 години
НЕК, въпреки че е имала лиценз за търговия на електрическа енергия, в крайна сметка не се е възползвала, а е преотстъпила това право на фирмата на ...-----------Жената на оня депутат,мъжа на оная депутатка,на тоя и на оня...Ето за какво протестираме!!!Защото държавните пари не остават в държавата,а влизат в частни фирми!!!Затова и токът ни е скъп,затова и сме бедни!!!И да си спомним как Бойко постоянно повтаря "ние затова управляваме сами,за да носим отговорност!"...Не сме забравили!!!
32
2
 
14
 
! Отговори
77 преди 11 години
КУЧЕТО НА БОЙКО
31
5
 
15
 
! Отговори
AZ преди 11 години
Този път Янев работи с оригинални документи и никой не ги оспорва. Няма го Р. Овч. няма я Корнелия .........няма никой на амбразурата.Всички се изпокриха и излизат някакви политически динозаври да подчертаят лоялност към партията "по принцип" без да казват нищо конкретно по темата. На всички става ясно че кражби е имало и трябва да се накажат виновните и да се спрат за в бъдеще.
30
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Половин година стана , откакто Янето е председстел на тази комисия и до сега нищичко не е свършено. Само изявления и празни приказки.
29
2
 
8
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Е как защо?Трайчо вече е при Кунева, стяга се новата коалиция.
28
2
 
12
 
! Отговори
????????? преди 11 години
Абе защо ли няма статии за стачките??? Нима Буда е заповядал нещо???
27
1
 
7
 
! Отговори
пловдив преди 11 години
Не само той я видя, всички я видяхме.
26
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Червеняков ще ми дава предложения как да излезем от кризата.Това е потомствен червен в червата си комунист, който освен за себе си и за партията за друго не мисли.ОТ къде в тази държава не се намериха поне шепа искащи да направят нещо хора.Червеняков!
25
5
 
11
 
! Отговори
Куку преди 11 години
Заедно с Волен да посетят Психиатъра!
24
1
 
9
 
! Отговори
тя преди 11 години
Какво ще правим с тая "трайна корупция "? Да спрем да плащаме! Айде стига вече 23 години!
23
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Просто иска да вкара РЗС в Парламента ,затова реве по телевизиите.Не може да мине 4%-товата бариера.
22
4
 
15
 
! Отговори
Ах Яне,Яне преди 11 години
Тоя е като фурнаджийска лопата, накъдето има изгода.
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Яне-солоташака на Буда
20
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо ми е толкова противен Яне?! Голям натегач е, нали?!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А БЕ , ЕДНО Е ДА СИ СЪТРУДНИК НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ , СЪВСЕМ ДРУГО НА СЕГАШНАТА
18
0
 
12
 
! Отговори
уффф преди 11 години
Яне, стига си давал изявления и си размахвал папки за това, което всички знаем.Избрали сме ви за да върште работа и да наказвате виновните, а не само да ни хвърляте прах в очите.Кажи ги на Цацаров тези неща, дай му папките и да действа.