България губи едно евродепутатско място

Промяната се налага заради предстоящото влизане на Хърватия в ЕС
19 фев 2013 22:05, Елка Василева
17
България губи едно евродепутатско място
България вече ще има 17, а не както досега 18 евродепутати. Снимка: архив, Reuters

България ще загуби едно евродепутатско място и след 2014 г. представителите й в Европарламента ще бъдат не 18, както в момента, а 17, предаде БНР. Това е заложено в одобрен от конституционната комисия проект, който предстои да бъде гласуван в пленарната зала идния месец.

Той предвижда броят на евродепутатите от 12 страни да бъде намален с по един, а Германия да загуби 3 места. Промените се налагат заради предстоящото присъединяване на Хърватия и изискването в Лисабонския договор, според което общият брой на евродепутатите не може да надхвърля 751.

В сегашния Европейски парламент, който беше избран по стария договор от Ница, има 754-има представители на 27-те страни-членки и 12 наблюдатели от Хърватия, с които общият брой достига 766 - затова се налага да бъдат „съкратени” 15 .

След месеци на консултации между отделните страни и политически групи беше решено Германия, която има най-много представители, да загуби 3 места, а други 12 средни по население страни – по 1. Освен България в тази група са и Румъния, Гърция, Австрия, и Белгия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
АНТИ ЕС преди 11 години
Европейският съюз,извинете Еврейският ционистки съюз,трябва да се разпадне,той не отговаря на исканията на европейските народи за нормален живот!!!ДОЛУ ЕС!!!
12
7
 
4
 
! Отговори
mano преди 11 години
Хърватите заслужават много повече да са в ЕС от нас Българите.
11
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
европейците трябвата да изгонят ориенталските ***, и на тяхно място да влязат в съюза хърватите
10
2
 
15
 
! Отговори
aab преди 11 години
този парламент да загуби всичките места!!!!..на никой не е нужен!!!....още едни пиявици в света.
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
751 хрантутници на които всички ние плащаме дебели заплати, самолетни билети, луксозни коли и наеми за престижни жилища или хотели.И какво правят те за нас?Очевидно нищо! Европа затъва със всеки изминал ден защото тия 751 освен да гласуват закони,които обслужват интересите на мултинационалните компании и да пълнят джобовете си с комисиони не ги интересува кой как живее! Корупцията е навсякъде,не само у нас ! Европейския съюз е малко като Комунизма- една Утопия!!!Добра идея,но неосъществима!
8
1
 
8
 
! Отговори
куцко преди 11 години
Въх стана тя, пак са рязали с голямата ножица. Един ден да не се упрекват, че са били непрозорливи. Ние Бразилия превзехме - Дилма- наш човек, сега сме с толкова смесени бракове в Европата и толкова много рома емигранти, че скоро очаквайте поне 99% от евро парламента да е наш, Тогава ша видиме бате, кон боб яде ли.
7
2
 
13
 
! Отговори
Младеж преди 11 години
Стана ми "гадно"- защо само един?!?!? Да се приберат всички, така ли иначе не правят нищо там. С какво могат да се похвалят, че са направили и успели ...
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да си приберем всички ВЕРСИИ от Европийския ПАРЛАМЕНТ!!! Нека пратим хора които разбират и знаят за какво иде РЕЧ!!!
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дано да е на Архонта ....... Бог да го прости . ......!
4
2
 
13
 
! Отговори
Веска преди 11 години
България трябва не с едно, а с още трима евродепутати по-малко да има, ако се гледа действителния брой на населението ни.
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България губи едно евродепутатско място ....Ама направо не мога да заспя от мъка тая нощ ...и постоянно си го местя от левия в десния крачол.
2
4
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
много важно..тъкмо ще се спестят средства за издържането на едно търтейче,,ще ми се да отзоват Нейска ..Надежда Михайлова де..то какво ли значение има вече фамилията и..утре може и да скочи на нова п...а и пак да си я смени-:)) това си е нейн проблем..пък и какво ли зависи от нас и да сме там..
1
2
 
47
 
! Отговори
ЯСЕН преди 11 години
НЕ ЕДИН А МНОГО МОГАТ ДА СИ ХОДЯТ !! АРХОНТА - БИНЕВ , ДЕТЕТО ДИМИТЪР СТОЯНОВ . ПЪРВАНОВА И ТЯ!!!