ЧЕЗ скочи на Борисов: Нарушава законите на ЕС

Компанията не е уведомена за намерения за отнемане на лиценза
Обновена: 19 фев 2013 15:59 | 19 фев 2013 15:16, Елка Василева
306
ЧЕЗ скочи на Борисов: Нарушава законите на ЕС
Борисов нарушава законите, заявиха от ЧЕЗ. Снимка: архив, Булфото

Изказването на премиера на България Бойко Борисов за възможно анулиране на лиценза на чешкия концерн ЧЕЗ е нарушение на законите на ЕС, съобщи ЧЕЗ в комюнике, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Изказването на българския премиер и на прокуратурата пред средствата за масова информация според нас е грубо нарушение на юридическите задължения на България като държава член на Европейския съюз", се казва в съобщението.

"Единствената организация, която може да взима решения за начало на процедура за анулиране на лиценза, това е изключително независимото енергийно управление. От него не сме получавали никакви уведомления за намерения да бъде започната такава процедура (анулиране на лиценза)", посочва ЧЕЗ в комюникето, разпространено от говорителката Барбора Пулпанова.

Още по темата

В момента чешкият концерн е едно от трите големи електроразпределителни дружества в България, след като през 2004 година придоби 67 процента от акциите на три български енергийни компании за 9 милиарда крони (около 450 милиона долара), припомня ИТАР-ТАСС.

Агенцията посочва също така, че през януари албанските власти анулираха лиценза на ЧЕЗ, където концернът притежаваше 76 процента от националната енергийна мрежа. Като причина за отмяната на лиценза бяха посочени завишените цени на електроенергията и несъобразяване с местното законодателство.

В момента ръководството на чешкия концерн подготвя прибягване до международен арбитраж с жалба за "неправомерни действия на албанските власти", изтъква агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
2
 
19
 
! Отговори
Дидо преди 11 години
Компанията не била уведомена, а ние уведомявани ли сме, че ще ни сменяте електромерите и вдигате цената на тока. Хайде стига толкова - мандалото лопна вече.
214
0
 
7
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
До до 243...Само че си забравил това, че ГЕРБ отказаха да приемат проектозакона за монополите на Синята коалиция...По сегашните закони т'ва ЧЕЗ не могат го барна...
213
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А на чез аз мога да им скоча на тиквата с кубинките. Като не им харесва да се махат!
212
0
 
14
 
! Отговори
коко преди 11 години
ще ви уведомят споко.но народа от улиците няма да ви кажат кога ще ви счупят главите с камани.бегайте дорде е време.
211
0
 
2
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
До Анонимен 242...и какъв си ти, та ще преценяваш клаузи в договори???Договора на ЧЕЗ е на сайта им от 2005 година.Ако си имал мозък, поне да си потърсил...
210
3
 
5
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
До Анонимен 239...много си елементарен...същий гербер.Кой съд ги осъди, че нарушават закона? Я ни просветли...
209
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде най-после кажете по силата на какви закони повишавате цените на тока!! Не ми ходете в ЕС,ами изкарайте на светло документацията си и ние народа ще преценим кой е бръкнал,бърка в кацата с меда!!! Обещавам ви,че ще се справим по-добре от ЕС!!!
208
1
 
1
 
! Отговори
ъъъъъъъ преди 11 години
До дзвервършили са ,ама "тяхната" си работа
207
3
 
2
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
До колю...да ти подскажа за ЕРП-тата...те купуват тока от ВЕИ за тяхна сметка.За това пак Боко е виновен.Не можел да промени закона и да се регулира темпа на включване на ВЕИ в системата...Дрън- дрън...Боко нЕма акъл- доказва го и тази му изцепка за лиценза.Това не е негова работа , а на ДКЕВР.Но нищо- след време ЧЕЗ може да го съди за уронване на престижа...
206
1
 
6
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
До EE...ще започнат да се досещат хората, че ДКЕВР и правителството не са си вършили работата.Едно на ръка, че изчакаха цяла година преди да намалят цените на ВЕИ, не контролираха ЕРП-тата.Боко се изфука, че 8 години по- рано е изпълнил програмата 2020 за ВЕИ...ама кой да се сети, че колкото по- равномерно се въвеждат ВЕИ-та, толкова по- плавно ще поскъпва тока...Е нали повечето са на Цвети...Да го ду*ат бедните...
205
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аре стига ни плашете с тоя ЕС.Щото ние от ЕС ще се окаже ,че повече вреда имаме,отколкото полза.Все ни плашат разни държави от ЕС ,че не ни искат,че не им трябваме.Но в същото време ни пробутват техните ***,идват в страната ни да се напият като прасета.Вижте Турция-вече не иска да влиза в ЕС,щото в Турция криза няма!Айде ЕС да ни остави на мира-ние сами ще си оправим икономиката.Няма да внасяме португалски ябълки,полски картофи и т.н.Но няма и да допуснем прости германци у нас да се напиват,
204
0
 
0
 
! Отговори
колю преди 11 години
до Дзвер:не не съм доволен,но ако погледмеш внимателно проблема,ще видиш,че той не е там където сочат..цената е висока за стандартите ни..това е истина..но ЕРП тата купуват тока на по-висока цена от колкото го продават..по официални данни печалбата на годишна база е 5.9%горе долу колкото в банките..държавата печели от тези цени най-много..дълга и щекотлива тема..и..по-спокойно.това е само мнение..
203
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
причината за временната недостъпност на Портала cez.bg е масивна хакерска атака.За възстановяването на работа на сайта и достъпа до услугите в него се работи усилено.Благодарим за разбирането.
202
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еиии *** ви доведоха срещу главозамайващи подкупи! Да се омитате и да си вземете протежетата с вас!
201
0
 
10
 
! Отговори
EE преди 11 години
Абе май ще излезе, че не ЕРП са виновни, а държавата! Дружествата почнаха да си публикуват договорите, като по-голяма част от парите се връща в държавата! Какво става с тези пари? Да отговорят от регулатора! Какво регулират, какво ценообразуват! ГЕРБ да не ми се оправдават с предишните, ами да кажат колко пъти вдигнаха тока и колко реда добавиха на фактурите
200
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е уведомена, защото няма такива намерения - всичко е пясък в очите на народа.
199
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
224 не знам той дали е сляп или по скоро ти но газта я плащаме по 440 долара /1000м3 или 3 млрд м3 са 1.2 млд. , за ядрено гориво даваме 200 млн годишно + части и услуги 200 млн +петрола за Лукоил , това малко ли е бе руска подлого.
198
0
 
3
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
До колю...що бе ***, ти доволен ли си от сметката за тока?Доволен ли си от заплатата...Ама съм и аз:)...к'во ли те бъркат тези работи...живееш на гърба на родителите си и харчиш надницата от ГЕРБ за кеф...***...
197
0
 
3
 
! Отговори
Чичката преди 11 години
Значи може да пищите като искат да ви скастрят от дупетатите ... но като народа реве и неможе да плаща можело разсрочено плащане и т.н. Дано фалирате като компания и децата ви лекарства да не видят като са болни тумори на обществото сте нищо повече а туморите се премахват !
196
3
 
13
 
! Отговори
Потърпевша преди 11 години
Не Борисов ,а вие от ЧЕЗ нарушавате всички закони ! Миналото лято,когато заради грешка на ваш служител трябваше да платим около 2 200 лв стари сметки,и трябваше да съберем парите за няколко дни,чия беше вината ? И си платихме,щото нямаме пари за дела и адвокати ! Още тогава съм казала -изЧЕЗвайте !!!! /