Логично е Дянков да бъде назначен за служебен премиер

Коментари за икономическите последствия от оставката на Борисов
20 фев 2013 16:38,
236
Логично е Дянков да бъде назначен за служебен премиер
Емил Хърсев. Снимка: Булфото

Най-логично е Симеон Дянков да бъде назначен за премиер в служебното правителство. Такова мнение изрази за Investor.bg финансистът Емил Хърсев.

Стеклите се политически събития през последните няколко дни, като започнем от оставката на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, както и днешната на кабинета „Борисов“, ще повлияят пряко върху финансовата стабилност на страната ни.

Ситуацията, в която се намира България, е трудна и издава разнопосочни сигнали.

Към момента никой не може да гарантира какво ще се случи в близките дни и месеци и по какъв начин икономиката на страната ни ще бъде балансирана. Най-умният ход, който би бил и най-вероятен, е държавният глава Росен Плевнелиев да назначи именно министъра в оставка Симеон Дянков за временно изпълняващ длъжността министър-председател.

Държавите в и извън Европа биха приели този ход като изключително адекватен. Няма логика да бъде назначен човек, който не е достатъчно запознат с финансовата обстановка навътре в държавата.

В тази връзка мисля, че ако Плевнелиев посочи Дянков за премиер във временното служебно правителство, това би било прието като много силен, положителен сигнал, който все пак временно ще "сложи ред" в обществената паника.

Всяка дестабилизация, включително и политическа, има негативен икономически ефект, както за страната, така и в международен план, заяви Георги Прохаски от Центръра за икономическо развитие.

Като цяло оставката на кабинета е един логичен ход, за да се свали напрежението и да се премине към по-бързи избори, към стабилно управление и икономическа стабилност. Това е важно за вътрешната стабилизация и за имиджа на страната ни пред чуждите инвеститори и въобще в международен план, обясни Прохаски.

„Смятам, че оставката на кабинета „Борисов” е добър ход с оглед ускоряване на изборите и оттам създаване на стабилно правителство, което да осигури стабилна икономическа среда“, категоричен е икономистът.

Страната е в хаос в последните дни, като надеждите на анализаторите е той да свърши по-бързо. „Така или иначе до изборите ще има напрежение, затова дано те са по-скоро. В момента нещата се влошават всеки ден и популизма се повиши“, смята Георги Ангелов, главен икономист в Институт Отворено общество.

„Всяко политическо сътресение създава усещане за повишен риск. Но той се променя минимално от оставката на правителството. Първо защото вече имахме протести, икономически популизъм и рискови идеи за икономиката. Второ защото се очакваше, че България влиза в предизборен период. Не мисля че оставката на правителството променя статуквото“, заяви Лъчезар Богданов, икономист от Industry Watch.

Според Богданов сега е нужен фокус върху най-спешните и важни действия до края на мандата, а именно бързо попълване на фискалния резерв, балансиране на консолидирания бюджет, като се запази целта за дефицит не по-голям от 1,1 млрд. лв. Също така продължаване и довършване на належащи мерки за стабилизиране и/или продажба на държавни предприятия в лошо финансово състояние, например ВМЗ Сопот и БДЖ – Товарни превози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВИЖТЕ ГО ТОЯ *** ЕМИЛ ХЪРСЕВ ТОЙ Е ЕДИН ОТ ХОРАТА ПОДПИСАЛИ УНИЩОЖИТЕЛНИЯТ АМЕРИКАНСКИ ПЛАН РАН-ЪТ.ТОЙ ТРЯБВА ДА ГОРИ НА КЛАДА А НЕ ДА ГО УХАЖВАТЕ МАЗНИТЕ МЕДИИ, КОИТО ЗА НЯКОЙ ЛЕВ И ДУПЕ ЩЕ ДАДЕТЕ.ВАШАТА МАМА СКОРО И ВАС НАРОДА ЩЕ ВИ ПОДПУКА ПРОДАЖНИ МЕДИИ, ВЕСТНИЦИ И РАЗНИ ДРУГИ МИЖИТУРКИ *** НА ЗАПАДА.ТАКИВА *** СЕ НАВЪДИХА ДНЕШНО ВРЕМЕ, ЧЕ ДА ИМ СЕ ЧУДИШ НА АНАЛНИЯ СЪРБЕШ.ТУЙ БИТИВИ, НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ, ТВИ7 И РАЗНИ ДРУГИ МЕДИЙНИ *** И ТУРСКИ СЕРИАЛИ Е ТОВА Е СИТУЦИЯТА В БГ -СРАМ МЕ Е!
174
6
 
20
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Кой е измислил това заглавие? Дянков е за съд и поправителен труд, а не за министър-председател.
173
4
 
4
 
! Отговори
bh преди 11 години
А българите бидейки меркантилни зомби отдават изключително значение на матерялното богатство ... а куриоза е че точно това е начина по които то не идва , с постияно лашкане от една крайност в друга ( уточнение за *** - вървенето към богатия свят е необратим процес дори с комунистите на власт...) И доброто е че точно това заслужава тоя откажен , злобен, зависилив и глупав народ... моите 5 стотинки
172
2
 
5
 
! Отговори
bh преди 11 години
Честито на спечелилите ! Лошото? Лошото е че описания омагиосан кръг води до военна дикатура рано или късно , но България бидейки част от НАТО и ЕС никой няма да го позволи ... Инак тогава българите биха си седнали на посраните *** ако дойде бълагрскя Пиночет . Доброто? Доброто е че няма да има диктатура но пък ще вървим по бавно към богатия свят почти незабележимо. А българите бидейки меркантилни зомби отдават изключително значение на матерялното богатство ... а куриоза е че точно това е начина по които то не идва , с постияно лашкане от една крайност в друга ( уточнение за *** -
171
11
 
4
 
! Отговори
bh преди 11 години
При бойковото правитеслтво се виждаше неистово желание да се работи 24 часа и това да бъде разпознато от народа и това да преобърне сценария и да бъде преизбрана власт за пръв път в нашата най-нова история. Това беше пъкления план на Бойко.... Жалко българите откачиха и не разпознаваха по никакъв повод знаците на нещо ново. За българите тия са същите маскари като предните и като по- предните и като по-предните .... опа ама те предните не ги ли гонихме и тях с камъни!? Черно-бяла визия за живота на типични ***!
170
1
 
5
 
! Отговори
bh преди 11 години
а виновни са тия дето казват че всички са маскари... Трагикомичното е че Бойковото правитеслтво се виждаше решено да прекрати тоя кръг. Проблемите в обществото имаха чуваемост , до там че да бъде обвинен в популизъм. Проблемите и се решаваха , нима липсата на магистрали не беше проблем , нима установяване на финансова дисциплина не беше проблем след два съвсем скорошни фалита, нима митниците не бяха проблем ( вече решен по същество), нима софийското метро , нима детските градини, нима ....
169
3
 
3
 
! Отговори
bh преди 11 години
Нека обясня. В латинска Америка всяка нова власт идва с нагласата че след 4 години ще бъде изметена от политическта сцена и още с първия си ден се заема с крадене ... Краде яко защото дори да не краде след 4 години е пътник така или иначе ... Ако не краде е глупава и неадекватна власт.... И това е така защото го показва политическия опит , всяка нова власт да идва с бунт срещу предната и да си отива с бунт защо да очакваш че съдбата на тая власт каквато и да е тя ще е друга!? Така разсъждава всяка нова власт ... това не е демокрация и не са виновни политиците , а виновни са тия дето казват
168
2
 
6
 
! Отговори
bh преди 11 години
Българската политика навлезе окончателно в порочния кръг на латиноамериканския политически сценарии... И това стана въпреки че това правителство имаше желанието и намерението да го прекрати омагиосания круг...
167
5
 
6
 
! Отговори
bh преди 11 години
Толкова е откачен българския народ че си заслужава съдбата. Сметки за ток не са повод за революция , особенно когато правителството е адекватно и има желание да работи за решаване на проблемите (както в много други случаи) и запретне ли ръкави да ти решава проблема не му искай оставката а го подкрепи ... толкова е откачен българския народ и си заслужава съдбата а тя е след 4 години отново пак най-беден в Европа и отново бунт ...
166
4
 
6
 
! Отговори
bh преди 11 години
Не е само лошото в случващото се има и добро. Доброто е че проблема на тия които имат проблем с тока няма да бъде решен това е доброто... Както казва Алиса в страната на чудеста ако не знаеш къде искаш да отидеш стигаш до място което най-малко си очаквал.... Толкова е откачен българския народ че си заслужава съдбата. Сметки за ток не са повод за революция , особенно когато правителството е адекватно и има желание да работи за решаване на проблемите (както в много други случаи) и запретне ли ръкави да ти решава проблема не му искай оставката а го подкрепи ... толкова е откачен българския народ
165
2
 
7
 
! Отговори
Ник преди 11 години
Тоя ***,още ли дава акъл?Та той освен да го стъпчеш внимателно,за да не се подхлъзнеш,за нищо не става!Като предател и *** на *** е перфектен!
164
4
 
8
 
! Отговори
Бацил преди 11 години
Емко (да извинява героя от сериала) баце, ако Симо го спуснат за премиер, ще се лее истинска кръв, банкерска, финансистка и т.н. Всички парцалки в куфарчето и дим да ви няма грешки природни!
163
9
 
4
 
! Отговори
До 183 преди 11 години
Простотия е да коментираш и да даваш оценки на нещо от което не разбираш нищо! Ти прочете ли, разбра ли каква е обосновката на Хърсев? Очевадно не и за това коментара ти е олицетворение на глупостта! Учи се от по-умните от теб, а не налагай агресивно, без аргументи своето така наречено мнение.
162
5
 
13
 
! Отговори
do 180 преди 11 години
Най - важното е България и Хърсев е прав. Дестабилизация ще доведе до икономически последици за всички ни. Понякога трябва да гледаме по - надалеч от носа си. И да не забравяме, че все ние си избираме политиците ( за 20 лв.) и им позволяваме да крадат.
161
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До 180Някой с висше образование и с не малки постижения в живота. Някой, който милее за страната си, и някой на който му е писнало от такива като вас. Кой е дегенерата само не знам??? И да не забравяме, че живеем в демократична държава и всеки има право на мнение! А за простотията...е то се вижда от изказването ви!
160
4
 
5
 
! Отговори
аз преди 11 години
Бърсо една делегация при Иван Костов да го помолят в името на България да оглави служебния кабинет преди всичко да се е разпаднало както 1997г,че ще загубите париците дето ги взехте от нивиците на деда си и баба си.
159
10
 
4
 
! Отговори
До 180 преди 11 години
И кой си ти? Някой специалист по всичко със средно образование, чието най-голямо постижение в живота е че се е научил сам да си бърше ***! Прекалено ти малък умствения капацитет за да коментираш хора като Хърсев и Дянков. Лошото е че в България такива *** като теб вдигат много шум и издигат собствената си простотия в култ.
158
7
 
20
 
! Отговори
tea преди 11 години
Г-н Хърсев, вие на чия страна сте?И къде живеете? Вие не милеете ли за страната си???? А може би ви платиха за това изказване?....бяс ме хваща като ви чета глупостите
157
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВСИЧКО е ЛЪЖА , Дянкофф не е УВОЛНЕН ,сам каза ,че са му отеглили ОСТАВКАТА по нова-TV .НАРОДЕ ГЕРБ пак ЛЪЖЕ и ПРАВИ ДЕМАГОГИИ.
156
8
 
11
 
! Отговори
bh преди 11 години
Самия Хърсев е също много добър избор за служебен премиер , най-малкото защото през цялата криза се опитваше да ги опази българите от опустошителните им саморазрушителни идеи че тая криза едва ли не ние в България сме я предизвикали и за това най-серизоно нас ще засегне ... Но няма начин един Хърсев да победи народ от *** ... *** побеждават дори когато искат да си направят криза ... До толкова е глупав българския народ и до толкова не заслужава ни Бойко ни Хърсев ни Дянков ами си заслужава най паче Стнишев и след 4 години отново спрени всички плащания от Европа и магистрала Тракия