Логично е Дянков да бъде назначен за служебен премиер

Коментари за икономическите последствия от оставката на Борисов
20 фев 2013 16:38,
236
Логично е Дянков да бъде назначен за служебен премиер
Емил Хърсев. Снимка: Булфото

Най-логично е Симеон Дянков да бъде назначен за премиер в служебното правителство. Такова мнение изрази за Investor.bg финансистът Емил Хърсев.

Стеклите се политически събития през последните няколко дни, като започнем от оставката на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, както и днешната на кабинета „Борисов“, ще повлияят пряко върху финансовата стабилност на страната ни.

Ситуацията, в която се намира България, е трудна и издава разнопосочни сигнали.

Към момента никой не може да гарантира какво ще се случи в близките дни и месеци и по какъв начин икономиката на страната ни ще бъде балансирана. Най-умният ход, който би бил и най-вероятен, е държавният глава Росен Плевнелиев да назначи именно министъра в оставка Симеон Дянков за временно изпълняващ длъжността министър-председател.

Държавите в и извън Европа биха приели този ход като изключително адекватен. Няма логика да бъде назначен човек, който не е достатъчно запознат с финансовата обстановка навътре в държавата.

В тази връзка мисля, че ако Плевнелиев посочи Дянков за премиер във временното служебно правителство, това би било прието като много силен, положителен сигнал, който все пак временно ще "сложи ред" в обществената паника.

Всяка дестабилизация, включително и политическа, има негативен икономически ефект, както за страната, така и в международен план, заяви Георги Прохаски от Центръра за икономическо развитие.

Като цяло оставката на кабинета е един логичен ход, за да се свали напрежението и да се премине към по-бързи избори, към стабилно управление и икономическа стабилност. Това е важно за вътрешната стабилизация и за имиджа на страната ни пред чуждите инвеститори и въобще в международен план, обясни Прохаски.

„Смятам, че оставката на кабинета „Борисов” е добър ход с оглед ускоряване на изборите и оттам създаване на стабилно правителство, което да осигури стабилна икономическа среда“, категоричен е икономистът.

Страната е в хаос в последните дни, като надеждите на анализаторите е той да свърши по-бързо. „Така или иначе до изборите ще има напрежение, затова дано те са по-скоро. В момента нещата се влошават всеки ден и популизма се повиши“, смята Георги Ангелов, главен икономист в Институт Отворено общество.

„Всяко политическо сътресение създава усещане за повишен риск. Но той се променя минимално от оставката на правителството. Първо защото вече имахме протести, икономически популизъм и рискови идеи за икономиката. Второ защото се очакваше, че България влиза в предизборен период. Не мисля че оставката на правителството променя статуквото“, заяви Лъчезар Богданов, икономист от Industry Watch.

Според Богданов сега е нужен фокус върху най-спешните и важни действия до края на мандата, а именно бързо попълване на фискалния резерв, балансиране на консолидирания бюджет, като се запази целта за дефицит не по-голям от 1,1 млрд. лв. Също така продължаване и довършване на належащи мерки за стабилизиране и/или продажба на държавни предприятия в лошо финансово състояние, например ВМЗ Сопот и БДЖ – Товарни превози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-н Хърсев да обясни на депутатите от какво зависи паричната маса на държавата и към момента колко чомека работят за издръжката на един депутат.
154
2
 
2
 
! Отговори
neli преди 11 години
kak moje da iska otstavka i pak se vryshta.tova da ne bi da e nqkakva detska igra.neka si igrae igrata v amerika
153
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хърсев,ти си се сбъркал напълно и окончателно.Язък!
152
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много "компетентни" мнения от много "учени" икономисти :D :D
151
7
 
10
 
! Отговори
Коко преди 11 години
Бърз съд и затвор за мършата Дянков!!!
150
23
 
15
 
! Отговори
Христо преди 11 години
Подкрепъм напълно Симеон Дянков да бъде назначен за премиер в служебното правителство.Не съм привърженик на ГЕРБ, но като гледам алтернативите направо ми се гади...
149
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя мошеник докога ще се разхожда свободнов българия мошениците ги наричат икономисти
148
4
 
1
 
! Отговори
кичко преди 11 години
хърсев е прав в смисъл, ако ще отива зян дянков, поне ад осъществи прехода към следващото правителство. мисля си, че никой няма да иска да се занимава с това правителство, понеже последното е обречено на провал и забвение.. моите два цента : )
147
2
 
14
 
! Отговори
Психиатър преди 11 години
Доносник Хърсев, в никакъв случай не прекратявай лечението и не спирай хапчетата които съм ти предписал!
146
0
 
10
 
! Отговори
dark elite преди 11 години
165 komentara, sa6to pak nikoi ne kasa ne6to hubavo sa toq.
145
3
 
7
 
! Отговори
AllTimes преди 11 години
На някои това изказване им се струва като поредната гавра и подигравка с народа,но не е точно така.За да разберете какво казва хамстера Хърсев трябва да се направят уточненията,че той не визира българския народ и Държавата България като цяло.Думата България в неговото изказване трябва да се разбира като името на Финансова Пирамида България.От там всичко си идва на мястото. Имиджът на ФП България пред Европа и останалия свят е застрашен,икономическия растеж също -но какво общо има това с народа?
144
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Г-н Хърсев, като си толкова компетентен, защо ти не оглавиш служебен кабинет?! Само акъл даваш,! Ха да те видим що за българин си, жертвайсе!!!
143
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хърсев , съветнико на Жоро Илиев и на други мутри , ти имаш ли мозък???
142
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този май е *** предлагайки Дянков за премиер !!!
141
2
 
3
 
! Отговори
dark elite преди 11 години
abe ,,WEISS; ti be6e edno leke v nemskata gimnasia i takav si ostana. sram me e 4e sam u4il s teb.
140
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
dobar den na vsiki : ne znam kak sce izlezem ot obstanovkata 1 stanisev se prismiva i opluva borisov ;ot druga stana sina koalizia nama ; namai opozizia 2vsiki amamvsiki tezi liza ot segasniat parlament i pravitelstvo van :NARODAT BALGASKITA SE GLASUVA ZA NOVI MLADI XORA KOITO NE SA MUTRI NE SA MAFIOZI DA MI KAZE NEKOI KAK I KOGA DEPUTATIE SI PUBLIKUVAXA IMOTNOTO SASTOINIE ; KOI POTASI OTGOVORNOSTS NA MILEN VALCEV ZA OGROMNI KRAZBI AZA CEZ DA OTMENAT DOGOVORNITE OTNOSCENI ZADA NANMA LAZI
139
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези глупости, че повишаването на доходите щяло да завърти икономиката за България са НЕВАЛИДНИ. Може да се завърти икономика, която ПРОИЗВЕЖДА. А вие не произвеждате. Парите, които ви се дадат, ще изтекат навънка. Дянков беше много прав, никви пари, границите са отворени - кеф ви да бачкате в чужбина, кеф ви тука.
138
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПАК ЛИ ЩЕ ПРОДАВАТЕ *** ГАДНИ !!!!!!!!!!!! ????????????????????????????????? НЯМА НИЩО ДА ПРОДАВАТЕ ВАШТА *** !!!!
137
6
 
18
 
! Отговори
Геле преди 11 години
Ама прав си е човека... разбира се че е логично, нали трябва гаврата да е пълна :D
136
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви са тези финансисти? Мошеници и национални предатели.