Райков роден във Вашингтон, но нямал US гражданство

Тъй като е дете на дипломат, законът не го лови
Обновена: 18 мар 2013 16:05 | 18 мар 2013 16:05,
203
Райков роден във Вашингтон, но нямал US гражданство
Марин Райков. Снимка: БТА

Премиерът на служебното правителство Марин Райков никога не е бил гражданин на САЩ, макар че е роден във Вашингтон, заяви днес в Министерския съвет новият шеф на пресцентъра Ивет Добромирова.

По думите й законът в САЩ, според който всеки роден в Съединените щати става техен гражданин, не важи за деца на дипломати.

Марин Райков е роден на 17 декември 1960 г. във Вашингтон, САЩ, където дипломат е баща му - Райко Николов.

Според чл. 110 от Конституцията членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители. Тъй като служебният премиер е роден във Вашингтон, се появиха коментари дали той легитимно е избран от президента за поста.

Два пъти Марин Райков отказа да отговори на въпрос на журналисти дали има чуждо гражданство. Първият път той запази мълчание след срещата си лидера на БСП, а вторият път днес – след среща с лидера на ДПС. Вместо него разясненията направи Ивет Добромирова. Съмнения за гражданството се появиха и за министъра на околната среда и водите Юлиян Попов.

Още по темата
Служебният екоминистър заяви в неделя, че е започнал процедура по отказ от британското си гражданство още когато са го поканили за министър в служебния кабинет.

„Не е чак такава жертва да се откажеш от британското гражданство, след като така или иначе си гражданин на ЕС, така че според мен си струваше”, каза Попов.

В това правителство, след три проверки, не сме установили някой от министрите да има двойно гражданство - включително и министър-председателя. Това, че съм роден в Съединените щати, не ме прави с двойно гражданство, коментира в събота пред БНР Марин Райков.
Първата си пресконференция в Министерския съвет Райков ще даде в сряда след заседанието на кабинета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
1
 
! Отговори
do 86 преди 11 години
Aбе методите на ДС, от отдел "ШЕФ И Кройка" А сега да попитам това не бяха ли методите и на Сатаната? Цялата система е такава, а ние сме в нея!
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен camo DPS te shte upravqt BALGARIQ
68
2
 
2
 
! Отговори
ЦРУ преди 11 години
Статус на КОМПРАДОРЕЦА; превербуван БОЛШЕВИК.
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали искахте друг Премиер ,какво искате от човека !на българина и *** все друг му е виновен !АЙДЕ У ЛЕВО !МРЪН,МРЪН,......щом и на този човек намирате кусури ,...ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ОТНОВО бат ви БОЙКО !
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мисля че трябва да се занимава с дпс,...на изборите референдум за закриване на дпс.
65
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименТова значи че е способен и педантичен, но лошото е че не ни мисли доброто, нещо като зъл гений.
64
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
официалната си биография Райко Николов не казва и дума за това, че като млад офицер от ДС и е изпълнявал тайни мисии в тясно сътрудничество с КГБ на Сталин и Берия в Париж през 50-те За широката публика той е дипломат от кариерата, започнал дипломатическа работа през 1960 г., работил в дипломатическите ни мисии в Париж, Вашингтон и Прага. Заради тази история с вербовката Марин Райков дълго време чака агреман за първия си пост на посланик в Париж през 2001 г.
63
2
 
3
 
! Отговори
Баце преди 11 години
Гошо Пирински е американски гражданин ! Дълбоко се съмнявам че този агент за влияние М. Райков не са скрили документите му . След като мине време ще видите че тоя е и американски гражданин . Доколкото си спомням Пирински нямаше българско гражданство . ХОРА ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТАКИВА ПРОДАЖНИЦИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ?
62
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Райко Николов - агент "Виноградов", който през 53 г. е шпионин на ДС и КГБ под дипломатическо прикритие е таткото на Марин Райков, спряган за служебен премиер в правителството, което днес ще бъде назначено от Росен Плевнелиев. Забележете, че за да се появи името на Ерню в папка от 13 март 1953 г., шпионинът Виноградов го е вербувал преживе на Сталин, който умира на 5 март 1953 г. и го е разработвал по времето на не по-малко зловещия Лаврентий Берия
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чужди граждани ли ни управляват?!
60
2
 
1
 
! Отговори
герберска шизофрения преди 11 години
Кой не скача е червен, кой не скача е червен!
59
1
 
3
 
! Отговори
tp преди 11 години
Жалко дълбоко се надявах , че този не е българин, за да разгони майката на бг скотовете и панелните криви образи ама не...
58
1
 
7
 
! Отговори
american boy преди 11 години
Всъщност закона ограничава единствено президента да няма друго гражданство. Това, че е роден в Америка, от двама родители българи, не го прави по-малко българин от всеки друг. По-важното в случая е той да има твърдост и воля да изрине това безбразно бунище в което след неуспешния референдум за АЕЦ Белене ни забъркаха другарите активисти ЗКПЧ-та с помощта на другарите си от СССР. В техните методи за организиране на метежи обикновените хора по протестите за пореден път бяха използвани като маша!
57
3
 
0
 
! Отговори
СССР,БКП,ДС преди 11 години
Нас червеното знаме роди ни,нас не ще ни уплаши смъртта.Ние сме на всеки километър,ние сме на всеки километър -и така до края на света.
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На мен вече нищо не ми става ясно.БСП вият, че премиера бил човек на ГЕРБ.ГЕРБ реват, бил червен.Останалите партии вият перманентно.
55
0
 
0
 
! Отговори
Varbanov преди 11 години
И кво ся. Като имам 2 гражданства, не мога да стана депутат заради това. Хм! Тва, че съм кадърен, умен, и родолюбив няма значение. Ми хубаво. Отървахте се от мен и от още едно зло.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разни герберчета тука се опитват да запълнят вакуума от предишното управление с агитации да гласуваме за... предишното управление...
53
2
 
7
 
! Отговори
sos преди 11 години
Вече е факт обединението - Сергей Станишев, Ахмед Доган, Цар Киро !!! БСП пазарува роми на кило Четири ромски партии ще наливат мощ на соцпартията на парламентарните избори. Това са пловдивската партия Национално движение единство и регистрираната в София Солидарност. Председател на първата е Никола Иванов. Тя е свързана с Цар Киро. На последните местните избори през 2011 г. неговият син Принц Ангел бе водач на партийна листа. Шеф на втория нов ромски партньор - Солидарност, е Христо
52
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В служебния кабинет има няколко изключително скандални фигури. Новият транспортен министър е брат на скандалната бивша областна управителка на Ямбол от ГЕРБ, сега посланик в Хърватия - Таня Димитрова. Министърът на земеделието е бил допреди две години общински съветник от БСП в Стара Загора. Вицепремиерът Екатерина Захариева е била дясна ръка на скандалния министър от тройната коалиция Джевдет Чакъров, като директор на дирекция "Правна" в МОСВ
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Политологът Антон Тодоров: Марин Райков е бил секретен сътрудник (агент) на РУМНО - тоталитарното военно разузнаване на комунистическа България преди 10 ноември. Това е абсолютен скандал и доказателство, че инструкторът от отдел "Военно-административен" на ЦК на БКП Стоимен Стоименов, който е съветник по националната сигурност на Росен Плевнелиев е сивият кардинал, който кадрува на върха на държавата!