Пет партии сигурни за следващото НС, ГЕРБ води с 4.2% на БСП

47.4% от българите не виждат алтернатива на изборите
Обновена: 12 апр 2013 12:32 | 2 апр 2013 12:17,
331
Пет партии сигурни за следващото НС, ГЕРБ води с 4.2% на БСП
Кой ще влезе в следващото НС? Снимка: архив, Булфото

Ако изборите бяха днес, пет партии влизат със сигурност в следващия парламент. Това показват данните от социологическо проучване на Института за модерна политика, проведено между 19 и 26 март.

ГЕРБ е първа политическа сила с 24,8%, следвана от БСП – с 20,6% одобрение.

Тенденцията за разлика от 4-5 на сто между водещите две партии се запазва и този месец. Техните избирателни ядра изглеждат доста мобилизирани – общо 92.3% от поддръжниците на ГЕРБ заявяват, че категорично и по-скоро ще дадат вот на 12 май. За столетницата делът е от 90.1 на сто твърдо гласуващи сред посочилите я като свой избор.

На трето място е  ДПС – с 5,6% подкрепа, и „Атака“ - с 4,9%. Възходящият тренд на „Атака”, посочен още през ноември от ИМП, продължава и през март най-вече заради съвпадението на някои радикални искания на улицата с партийната програма на партията.

Партията на Меглена Кунева прескача според данните 4-процентовата бариера за влизане в НС. Тя има подкрепата на 4,3 % от избирателите.

Още по темата
ДСБ с „Единство” на Надежда Михайлова са на ръба за влизане в НС с 3,6 % доверие. Вече обаче стана ясно, че двете формации няма да се явят заедно на изборите.

НФСБ на Валери Симеонов получава 1,9 %, РЗС на Яне Янев - 1,1 %, „Зелените” - 1,1 %, ВМРО - 1.0 %, СДС остава засега под 1.0 %.

От гражданските движения „Модерна България” получава 2,4 % подкрепа. Данните са за гласуващите в проценти като дял от всички избиратели. Социолозите отбелязват, че с големи шансове за влизане в парламента имат ДСБ и „Единство“ и „Модерна България“. Партията на Янев също имала потенциал за по-голяма мобилизация в условията на предизборна кампания поради наличието на изградена партийна структура.

Според социолозите „Да гласувам или не” ще бъде екзистенциалният въпрос за българските граждани поне до 12 май тази година. Ако изборите бяха днес, 6 от 10 интервюирани декларират, че биха упражнили правото си на вот. Твърдо „не” казват малко над една четвърт.

Социолозите прогнозират, че избирателната активност на парламентарния вот няма да надхвърли 60%.

Показателно е, че 47.4% от анкетираните не виждат алтернатива на предстоящите избори срещу 32 на сто на обратното мнение, посочват от ИМП.

 Проучването е проведено сред  987 души, а информацията е получена чрез стандартизирано интервю „лице в лице”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
9
 
7
 
! Отговори
гласуващ преди 11 години
ПЛАНЪТ СИДЕРОВ СРЕЩУ ПЛАНЪТ РАН-ЪТ
252
3
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИ... преди 11 години
ПРЕДЛАГАМ НА ВСИЧКИ НЕДОВОЛНИ И В НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА СИ ПЛАТЯТ ТОКА ---ДА СИ ИЗПРАТЯТ "СМЕТКИТЕ ЗА ТОК" , НА ПОЗИТАНО -20 , ДО ДЪЛГИЯ *** ИНКАСАТОР И ХЕРСОНСКИЯ!!!СМЕТКИТЕ ВИ ..И БЕЗ ТОВА СА ЗАЛОЖЕНИ ОТ БСП В АМЕРИКАНСКАТА БАНКА НА ФРОНТИЕРА!ТЪКМО ОВЧИЯ И СЪРГЕЙЧО --ЩЕ СИ НАПРАВЯТ СОЦИОЛОГИЧЕСКОТО ПРОУЧВАНЕ ЗА ИЗБОРИТЕ!
251
9
 
2
 
! Отговори
перо преди 11 години
Приятели,оставете глупавите спорове. Просто моля за съвет.За кого да гласува:БЪЛГАРИ ЗА ДПС или ГРАЖДАНИ ЗА БЪЛГАРИЯ.,не се майтапя , а ви питам серозно.24год. гласувам за тези, които ме докараха до там , където не искам да бъда.Е, според проучването , само ДПС и Кунева не са управлявали.Давайте мнение и ще основа движение или за ДПС или за Кунева.
250
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герб и Първанов-приятели.
249
2
 
4
 
! Отговори
do 193 преди 11 години
Не знаеш за икономиката, ами откъде ще знаеш, като не ти изнася да знаеш. Само че Костов не епо-богат нито от оня дон Карлеоне, нито от оня Станишк0, но изведе българската икономика, докато тези двамата съсипаха всичко. Ако Костов бе богат щеше да черпи с кебапчета. Абе слепи ли сте та не виждате, че целта на ком олигарсите бе техни хора срещу техни. Защо сега не доведат някоя алтернатива, както доведоха царя, а? Тази държава властва простотията и беззаконията, но те дойдоха след Иванчо Костов
248
5
 
9
 
! Отговори
Трандафор преди 11 години
Ще гласувам. Нещо, че за БСП. Няма за кой. ГЕРБ трябва да не съществуват. Само червените могат да ги телепортират извън политиката.
247
5
 
2
 
! Отговори
ДА , ДА БЕ...ХА,ХА. преди 11 години
..НЕМА ПРОБЛЕМИ ...НАЛИ ДНЕС СИ ПОЛУЧИХ СМЕТКАТА ЗА ТОКА ....??!!!ЩЕ ВИДИТЕ НА ИЗБОРИТЕ ,КОЙ ...И НА КОГО ВОДИ И С КОЛКО ПРОЦЕНТА...!!!!!СЕГА МОЖЕ ДА СИ СЕ ПЛЮНЧИТЕ И РАЗТЕГАТЕ ЧЕРВЕНИ ЛОКУМИ И ЛАСТИЦИ ОТ ЧЕРВЕНИ ПРАШКИ ...!НА ИЗБОРИТЕ , ТАКЪВ ШЕ МУ ГО ЗАБОДЕМ НА ХЕРСОНСКИЯ ПЕНЕЛ И ДЪЛГИЯ *** *** , ЧЕ ШЕ ВИЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ....ЧААААК , ДО ЦЕНТРАЛАТА НА "ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПЕСОВЕ"!!!!!.ОБЯСНИЛ СЪМ НА ЦЕЛАТА МАХАЛА ...ЗА КОМУНИСТИЧИСКИТЕ ДАЛАВЕРИ С ТОК НА СЪРГЕЙ , ОВЧИЯ И *** КОСТОВ ...!
246
1
 
7
 
! Отговори
Коко преди 11 години
Анонимно герберко, умствена изостаналост има при калинките от ГЕРБ и това е неспасяемо.
245
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чаках 23 години и нищо положително не се случи , унижене , кражби мошеничества ! Престъпление е да даря остатъка от живота си на тези престъпници , затова гласувах за бъдещето си - терминал 2 ! Съжалявам че не се реших по-рано да избера свободата !
244
1
 
14
 
! Отговори
Коко преди 11 години
Без ГЕРБ България ще е много по-добре!
243
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунистическo ченгесарската проказа така яко е заседнала в някои мозъци, че само посмъртно може да бъде сразена...*)))
242
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По същество умствената недостатъчност на членската маса на БСП(БКП) представлява оръжие за масово поразяване. Причислява се към биологичните оръжия, защото е силно заразно и с продължителен ефект. При по-напреднал стадий на заразата изходът е летален. Пускането на 5 социалиста в населено място се равнява на 100 плъха заразени с чума.
241
4
 
2
 
! Отговори
марга преди 11 години
на 12 май вечерта ще гледаме старите муцуни какви ще ги бръщолеваткой е бил виновен за провала им няма да гласувам
240
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Иван Костов е ВЕЛИК ПОЛИТИК И ДЪРЖАВНИК!
239
4
 
5
 
! Отговори
do #263 преди 11 години
Да, точно така ще гласуваме с/у ГЕРБ/дс,БСП/дс и останалите гангстерски мюрета на столетницата БКП/дс!
238
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБО ПОТЪНА КАТО ТИТАНИК. КРАДЦИ МЪРШАВИ ДЕТО ЗА НОВ МОРАЛ ГОВОРЕХА. СЪЩАТА НЕКАДЪРНА ПАСМИНА КАТО ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ СЕ ОКАЗАХА.
237
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не вярвайте на социолозите в момента герб се опитва с пари да манипулира гражданите на бьлгария!!!!! гласувайте против бандитската партия герб
236
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единствения политик който МОЖЕ да възстанови България от червената хунта е ИВАН КОСТОВ!
235
2
 
5
 
! Отговори
Пурко преди 11 години
Те и маите казали, че идвал края на света. От маите да днес, социологията няма прогрес.
234
1
 
7
 
! Отговори
Халтурко преди 11 години
Три стъпки от аферата "БГ Уотъргейт"1. Прокуратурата разпитва Цветанов - той отрича.2. Прокуратурата доказва подслушването - Цветанов почва да топи Борисов.3. Бойко прилага на Цветанов "Карате в бъбреците" а влюбената годзилка Лили Павлова им носи контрабандни цигари в затвора.