Централи вземат по 25 000 евро на час, за да не работят!

Цената за пренос може да бъде намалена за тока за износ, каза Добрев
Обновена: 5 апр 2013 22:01 | 5 апр 2013 18:45, Веселина Йорданова
255
Централи вземат по 25 000 евро на час, за да не работят!
Делян Добрев Снимка: Impact Press Group

Цената за пренос може да бъде намалена за количествата ток, които се изнасят, заяви ексенергийният министър Делян Добрев. По думите му новият министър има възможност да издаде извънредна заповед по член 70 от Закона за енергетиката, с която да намали таксата, защото това не може да е решение на регулатора.

Той споделил вече това с приемника си Асен Василев, когато напуснал министерството. Макар индиректно да се съгласи със социалистите за тази мярка срещу проблемната ситуация в енергетиката, Добрев обори тезите им за срив вследствие управлението на ГЕРБ и заяви, че от БСП са използвали брифинга да хвърлят „малко кал“ по опонентите си в предизборната компания.

Още по темата

Но основната им цел беше превантивно да обяснят как сега не ни е необходимо, но всъщност много ни трябва АЕЦ „Белене“. Държавата можеше да санира безплатно всички многомафилни жилищни сгради с парите, изхарчени за проекта – за хартии и за една дупка, заяви Добрев. По думите му въпросът, който хората задават, е какъв беше смисълът от „Белене“, и посочи, че при това производство на ток и свито потребление, ако има още една ядрена централа, тя може би никога няма да заработи.

Хората се питат защо похарчихме 30 млн. лева за референдум и 1,5 млрд. лева за „Белене“, който очевидно е проект, който не е необходим на България, и си дават сметка, че правителството е било право, като е спряло този проект, беше категоричен той.

Добрев заяви, че държавата винаги е гласувала за разпределяне на печалба, но не може да определя решенията в дружества, в които има едва 33% дял. Той изрази учудване, че името му е посочено от социалистите, като заяви, че е станал министър четири месеца след като министерството вече не е било собственик в трите ЕРП-та. По думите му правителството на ГЕРБ е първото, взело дивидент, който не е реинвестиран от дружествата през 2010 г.

Те не питат своите министри Петър Димитров и Румен Овчаров, сега се опитват да лансират едно ново лице – Явор Куюмджиев, което още с първите си изказвания показва тотална некомпетентност по икономическите теми, заяви бившият енергиен министър.

25 000 евро на час получава „Марица Изток 1“, за да не работи. Подобна калкулация можем да направим и за „Марица Изток 3“, така са подписани дългосрочните договори за централи, които нямаше да ги има, ако 2007 година не бяха подписани особени залози с личния подпис и санкция на министъра тогава Румен Овчаров, каза Добрев. Той се усъмни, че направените особени залози от Овчаров са противоконституционни и смята да провери съмнението си.

Заложени са вземанията на държавната компания НЕК в полза на частните централи. Заложени са нашите сметки. Не съм сигурен дали това не противоречи на Конституцията, посочи той.

Ние сме хората, които разсекретиха всички договори в енергетиката. Подписахме две неща – новия договор за газа, с 22% по-ниска цена без посредници, което доведе и до по-ниски цени на парното, и договора за проучване на дълбоко Черно море за собствен газ, заяви бившият енергиен министър.

Според него със сигурност енергийният баланс ще подлежи на оценка в следващата една година, за да се преценят нуждите. На въпрос за необходимостта от 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" при тази ситуация, той отговори, че има проектна компания, която в момента извършва проучвателни дейности, но не е взето решение на Министерски съвет по същество за изграждане. В момента такова решение няма, заяви Добрев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
7
 
12
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Как веднъж не поеха политическата отговорност тия герберчета, бе? Как не им писна да се оправдават с всеки и по всяко време..
176
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде и още нещо по-темата, срещата на Банката(Морган), Корпорацията(Едисон) и Свободната Енергия(Тесла) ;-))))).youtube/watch?v=um6bxoFUSO8 Тук целия филм:youtube/watch?v=FcvaeUwz7eU За съжаление без субтитри ;-).
175
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
30 млн. за референдума! нали бяха 14 млн.? кога лъжат? като затворят аец козлодуй колко ще струва тази много ел енергия която се произвеждала? и да им плащат куп пари за да не работят! чудно ли е че с такива управляващи живеем толкова зле - та те 23г. са работили против народа си! и това не е само в енергетиката!
174
5
 
10
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Как има наглостта това *** да излиза и да бълва толкова много лъжи и оправдания?! Нали беше зам. министър бе, палячооо?! Защо нищо не направи по въпроса с ЕРП-тата или поне за някоя от далаверите, които се въртят в енергийният сектор?
173
6
 
11
 
! Отговори
Че преди 11 години
На теб кой ти пречеше бе алонколу да издадеш същата заповед ? АААА Само другите трябва да свършат нещо, и другите Ви виновни. НЕКАДЪРНИЦИ
172
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ще построим белене,после ще товарим тока на вагони и ще го изнасяме за африка,от там ще си внасяме банани
171
1
 
7
 
! Отговори
! преди 11 години
До АнонименСамо дето държавата им го плаща, и после НЕК чрез разни такси взима парите от потребителите. Затова трябва да се внимава с новите мощности, още повече големи като Белене.
170
0
 
6
 
! Отговори
арес преди 11 години
сметките казват
169
6
 
16
 
! Отговори
66 преди 11 години
Миналата година са дадени най-много разрешителни за фотоволтачни инсталации.От там дойде скъпия ток и проблемите до ограничаваме най-евтиния ток от атомната електроцентрала.НЯМА ЛИ ДА ПУБЛИКУВАТ КОИ СА БЛАГОПОМАЗАНИТЕ ОТ ВЛАСТА...А ТОЗИ СЕ ПРАВИ НА НЕВИНЕН ...СЪД
168
10
 
8
 
! Отговори
до №201 преди 11 години
не знам защо се криеш под това име а не си кажеш че си един от тези дето управляваха държавата тези 4 години .Знам че мафията герб няма свян и морал Това на всички ни е ясно Мисля че само преди няколко дни прокуратурата излезе с едни разкрития в енергетиката за периода именно на това управление Сумите са огромни за 2013 година злоупотреби за 200 милиона а за целият период 1 милиард и 100 милиона Това май е кражба в много големи размери и питам къде беше бойко и компания Кражби кражби това е
167
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ТОЗИ ПАК СЕ ПЕРЧИ .... Що не беше токова наперен през февруари.Ходеше като смачкана салфетка...а сега пак надава КОМПЕТЕНТЕН ГЛАС. НЕ МИ КАЗВАЙ КОЛКО ГУБЯТ ДРУЖЕСТВАТА, А КАКВО СЛЕДВА ОТ ТУК НАТАТЪК ЗА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК, СЛЕД КАТО СЕ ДОКАЗА ЧЕ ИМА НАРУШЕНИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА. ЩЕ ВЪРНАТ ЛИ ОГРАБЕНИТЕ МИ ПАРИ.или ОТЧЕТОХМЕ САМО НЯКАКВА ПРЕДИЗБОРНА ДЕЙНОСТ
166
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
:)
165
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
24 часа Х 25,000 евро = 600 хиляди евро на ден да НЕ РАБОТЯТ.18 МИЛИОНА евро на месец да НЕ РАБОТЯТ.216 МИЛИОНА евро на година да НЕ РАБОТЯТ.Значи това е ГАРАНТИРАНА от държавата минимална ПЕЧАЛБА!Какво крадене е там бате ,не е истина.
164
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
24 часа Х 25,000 евро = 600 хиляди евро на ден да НЕ РАБОТЯТ.Представете си какво ШЛЯВЕНЕ е като ЗАРАБОТЯТ.
163
7
 
19
 
! Отговори
до 189 преди 11 години
Не герберите са магьосници, а бай ти Костов и Офчия енергетик воглаве с *** Станишко.
162
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо не разбирам - плащаме им да не работят а народа го дерът със скъп ток? По добре да намалят цената а хорат да си светят и се топлят на воля - явно няма да е по скъпо?Тия Гербери са направо магьосници!
161
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе тоя овчаров още ли е на свобода
160
0
 
8
 
! Отговори
Народ преди 11 години
Ни да имаш,ни да нямаш-казал народа! В България все е зле???
159
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БРАВО, ДОБРЕВ!ДОБРЕ ИМ ГО КАЗА НА СОЦКОМУНДЕТАТА!
158
12
 
13
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Това нагло гербаво комуненце Добрев, макар и келешче, с демагогията си показва, че е синковец на опитни номенклатурни кадри от БКП. Но те всички в ГЕРБ са такива - милиционери и БКП апаратчици, както и техни изчадия.