Всички по веригата натискат за скок на цената на тока, Райков не дава

Защо енергията от скъпите централи е приоритетна пред евтините, пита премиерът
Обновена: 10 апр 2013 14:06 | 10 апр 2013 14:06, Веселина Йорданова
173
Всички по веригата натискат за скок на цената на тока, Райков не дава
Премиерът Марин Райков. Снимка: архив, БТА

Кабинетът не е съгласен с хипотезите за увеличение на цената на тока. С уговорката, че крайното решение за цените от 1 юли е на енергийния регулатор, и премиерът Марин Райков, и енергийният министър Асен Василев дадоха да се разбере, че има резерви да не се стигне до увеличение.

Василев съобщи, че всички участници по веригата искат ръст и това не е учудващо. Регулаторът обаче трябва да прецени доколко разходите, на база на които той се иска, са реални. Министърът увери, че за това ще бъде впрегнат целият потенциал на министерството и на външни партньори, включително за да се види трябва ли да се повишава цената на въглищата, която се отразява на цената на тока. Има доста външни разходи, които според мен могат да бъдат оптимизирани, коментира Василев.

Сигурен съм, че има резерви и че трябва да се направи внимателен анализ дали въобще има основание да се мисли, че това е разумно и възможно. Естествено, че ДКЕВР ще реши, но нашата нагласа не е никак позитивна по отношение на такава хипотеза за увеличение, заяви Марин Райков.

Той се противопостави и на евентуална стачка в мините. Райков заяви, че в този дъждовен сезон последиците ще са много тежки, защото за отводняване биха били необходими милиони. Подобни авантюристични форми на безпредметен натиск дори да не се обмислят, предупреди премиерът.

Поредна проверка в енергетиката, този път в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) иска Райков. Ще се проверява предимно диспечерското управление. Целта е да се отговори на въпроса защо енергията от редица условно наречени скъпи централи се въвежда в системата приоритетно от тези, които са условно евтини централи, обясни министър-председателят.

Енергийният министър Асен Василев потвърди, че до момента проверката в едно от ЕРП-тата е показала, че има немалко възобновяеми енергийни източници, които работят над 20 часа в денонощието, тоест „има слънцегреене повече, отколкото часове в деня“.

Още по темата
По отношение на предстоящата проверка от ЕК в енергийния сектор, Райков заяви, че „нашите партньори идват по наша молба, за да ни помогнат да видим къде са късите съединения в системата, къде са резервите“. Резултатът от това може да бъде само един – по-малък натиск върху разходите на гражданите, беше категоричен той.

Райков заяви, че по отношение на ЧЕЗ очевидно има основание за притеснения и те следва да бъдат доказани. Не се месим в работата на прокуратурата, каза премиерът и посъветва за същото чешкия си колега в коментар на упреци от чешка страна, че върху енергийната компания има натиск. Важно е ние, източноевропейците да разберем, че вече сме част от Европа. Няма начин както в „доброто старо време“ някой да се меси в работата на прокуратурата, каза той.

Райков уточни, че иска нов анализ, свързан с проекта за газопровод „Южен поток, защото трябва да сме сигурни до каква степен това инвестиционно решение е съвместимо с третия енергиен пакет на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
7
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Този човек ще излезе свестен. Борисов и Станишев нямаха задръжки да увеличават цените на тока.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отговорът на въпроса на премиера просто и ясно е: защото системата е така направена, че клиентите с парите си да са принудени да осигурят огромни сигурни печалби на: 1)чуждите фирми-колонизатори и крадци, които с рушвети си осигуряват добра позиция на нашия пазар и изнудват потребителите както си искат 2) призводителите на ВЕИ- роднините и приятелите на политиците във и около властта. Какво всички се преструват че не знаят за какво става въпрос не ми е ясно, целия народ разбра.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧЕЗ са вдигнали цената защото ES gi zadylgava да купуват зелената енергия,а кой лобист ги пусна.Захто не изнасяте зелена енергия а евтин ток от АЕЦ?Значи на българите зелена скъпа енергия а на съедите евтина от Козлодуй...
18
1
 
7
 
! Отговори
и аз да си кажа преди 11 години
Ще въртят и ще сучат още много по тази тема до изборите. А после, когато скочи тока пак някой друг ще им е виновен...... каквото и да ви говорят сега цената на тока ще се покачи с 4-7% след 1 юли. За съжаление такава е голата истина, колкото и да не ни се иска. Стягай се народе, дупе да ти е яко.
17
0
 
1
 
! Отговори
do 10 преди 11 години
naistina e stranno,drugite darjavi izpolzvat prirodnite si resursi za ikonomikata si a nie tok za otoplenie,ami ako bqxme v Afrika ko 6tqxa da praqt,ama nali ima bolesti,4e da si prodavat lekarstvata tva e genocid be 4ovek,ama nqkoi ne razbirat
16
0
 
20
 
! Отговори
Killuminati преди 11 години
Защо енергията от скъпите централи е приоритетна пред евтините, пита премиерът - е а де и аз това питам да го е.а?!?
15
1
 
15
 
! Отговори
do 2 преди 11 години
Има излишък на скъп ток от вей и слънчеви пъна които никoй не иска да купува освен българите.Кой ги пусна в България?Защо изнасят евтин ток от Козлодуй а на нас продават скъпата зелена енргия?Да си вдигат гълъбите вей и паната
14
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
abe Raikov ko mi sa prai6 nali znae6 4e u nas nqma pazar ima na6i i va6i ,slu4aini xora nqma,pazarnata ikonomika u nas e postroena taka 4e golemite ribi izqjdat malkite,ama mnogo golemi ribi se navadixa naposledak zatova stana tova s energetikata
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дай му власт и ще видиш колко бързо сам ще иска да се вдигат цените... този е мошеник
12
0
 
4
 
! Отговори
nepokista преди 11 години
До Анонимен 4e te bsp izsraha tiq *** we !!!!!!!!
11
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е вярно! Токът поевтиня с 8 %! Тиквата го обеща и го изпълни както много други обещания за магистрали, спортни зали, детски градини и борба с комунизма.
10
1
 
24
 
! Отговори
офца преди 11 години
Райков е експерт; а подхода му е правилен; многокрратно през годините монополи вдигат цени на ток; горива; сравнявайки ги с нейде си. А цената трябва да се формира по себестойност и с процент надценка да се продава. Петрола газта са в 90-100 $ диапазон и заплатите не са повишени; транспорта е същия; кое налага новия рекет? Ако се докаже необосновано висока цена; а тя смазва предприемачеството; пратете 10-ина килъри за шефовете на тия рекетьорски групировки и ще се пооправим!
9
6
 
26
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
А бе *** как ел.енергията от АЕЦ-вете ще е скъпа?От АЕЦ Козлодуй се изкупува ел.енергията на 4,8 стотинки от ВЕЦ-вете на 27 стотинки а от фотоволтаничните централи над 52 стотинки.Я ми кажи ако ползваме само от АЕЦ-ве ел.енергия дали няма да сме на далавера и да ни е евтин тока,а те какво направиха Костов и компания ни нашиха с договори които ни задължават да изкупуваме скъпата ел.енергия от ВЕЦ-ве,фотоволтанични централи,ТЕЦ-ве и тем подобни.Така че си наври твоята логика от зад.
8
1
 
37
 
! Отговори
хавата преди 11 години
От какво се богатее в България- от ток, вода, отопление, лекарства, горива. Защо се богатее от това- защото това са неща от първа необхдимост- хората винаги ще купуват, независимо от цените. Резултатът- шепа хора, държащи пазара си пишат такива цени каквито им дойде. Защо правителствата търпят това? Защото шепата хора назначават и свалят правителствата с парите си. Извод: България е управлявана като бедна латиноамериканска страна: с корумпирана власт- за парлама, на практика- от олигарси.
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
незабавно отнемане на лиценза на мошенниците! това е начинът да се отървем от заробващите договори!
6
6
 
25
 
! Отговори
митов преди 11 години
Браво на Райков!Досега прави впечатление на разумен държавник и не се поддава на манипулативните искания за увеличение цената на тока.Това е пример,че когато липсват политически пристрастия и популизъм ,важни въпроси касаещи хората могат да се решават адекватно.
5
1
 
14
 
! Отговори
123 преди 11 години
ми то и аз натискам за по-висока заплата, ама шефа не се връзва - било криза
4
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаиде ДРУГАРИ отговорете .Какво ще правите с енергията която е излишна гогато построите Белене при положение че и сега е в повече , ще я подарявате ли. Минуси видях че можете да слагате ,да плюете също ви се отдава ,но когото ви хванат в измама се правите на глухи
3
33
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП щЕ ОРПАВИ НЕщАТА, ЗАТОВА щЕ ГЛАСУВАМ ЗА ТЯХ, БСП ПОБЕДА!
2
9
 
29
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
*** си ти. Белене ще ни зароби за поколения напред! А тока който някога ще произвежда няма да е изобщо евтин. Виж, че и в момента имаме излишък на Енергия бе ***! Намаляват се мощности. Червен фес!