Малка държава ли? Забранете този израз, смъмри ни дипломат

Сложете България в центъра, препоръча британският посланик
Обновена: 12 апр 2013 11:28 | 11 апр 2013 18:37,
243
Малка държава ли? Забранете този израз, смъмри ни дипломат
Джонатан Алън Снимка: БТА

Забранете думите "малка държава", ни препоръча британският посланик у нас Джонатан Алън в публична лекция  на тема: "Да бъда оптимист или песимист за България - наблюдения след една година от встъпването ми в  длъжност".

Поставете България в центъра на географската карта, посъветва още дипломатът. Ако сте част от управленческите структури, представители на правителството, на парламента, трябва да ви се забрани да описвате държавата си като малка, защото България не е малка и се боя, че заради тази нагласа България губи, отбеляза Алън.

По думите на посланик Алън така ще се осъзнае геостратегическият потенциал на страната. Или се схваща България като периферия, или като държава - център на всичко, добави посланикът.  

По думите му изразът "Ние сме малка държава" позволява да се задълбочи схващането, че за България нещата се случват отвън, че при преговори не трябва да очаква да получи това, което иска.  Преуспелите държави съгласуват стратегиите си в столиците, оставят тактиката на дипломатите в Брюксел и не очакват да им се дава разрешение за всяка точка от преговорите, е на мнение той.

Алън обърна внимание върху потенциала на съседна Турция като бързо развиваща се страна и огромен пазар, към който се стремят всички европейски държави.

България е съсед на този пазар, припомни предимствата на страната ни посланик Алън и добави, че трудно открива в речи, документи или разговори свидетелства за това, че България възнамерява да използва тези свои предимства.

Джонатан Алън говори за икономическия аспект на образованието на ромските деца. Ако България иска да стане богата държава с по-високи заплати и по-висок стандарт на живота, това изключва стратегия, основана на използване на евтина работна ръка, смята дипломатът.

Според него съдебната реформа е икономически императив. България има много предимства в надпреварата за привличане на инвестиции - най-ниска данъчна ставка, ниска стойност на труда, добре образована работна сила, усъвършенства се националната инфраструктура, но един от най-големите недостатъци е невъзможността да се действа в съзвучие със закона бързо и последователно.

Делата се протакат прекомерно, няма гаранция, че съдиите ще вземат логични, съгласувани решения, дори когато казусите са ясни. Процедурите са прекалено сложни и носят риск да възпрепятстват правосъдието.

Това положение лишава страната от инвестиции, прави фирмите по-малко ефективни, намалява БВП и покупателната способност, каза Алън. Според него и административната реформа е като съдебната - пречи на бизнеса и на замогването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: лекцияДжонатан Алън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европейската приказка завършва с тъжен край ---YOUTUBE youtu.be/IqEj6VBBuII
153
1
 
2
 
! Отговори
трак преди 11 години
До Махмуд СербезТракия е била БЪЛГАРСКА и ще бъде турски ***.
152
0
 
2
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 11 години
До трак - Сигурен съм че този *** е чист Българин,нито Турчин нито *** може да говори по този олигофренски начин,човека е болен.
151
0
 
5
 
! Отговори
България преди 11 години
е пребивала Константинопол 9 войни пребивала е турция пребивала е кръстоносците пребивала е Арабите . никой не иска да воюва с Българи даже и германските кръстоносци от мюнхен
150
0
 
1
 
! Отговори
Хектор преди 11 години
Това е края на интервюто----Новината, която оповести Джонатан Алан в края на своята лекция бе, че през месец юни, страната ни ще бъде посетена от принц Едуард, който е третият син на британската кралица Елизабет.Той заключи, че твърдо вярва в правилния път, по който страната ни е тръгнала, но само с обединение от страна на всички български граждани е възможен истинският просперитет
149
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Взеха Путин за член на банда рокери от Русия и БългарияЗа няколко часа руският президент Владимир Путин бе обявен за рокер с контакти с подземния свят и бе вкаран в списък с бандити на финландското вътрешно министерство.Списъкът бил разпратен до граничните пунктове на Финландия и теоретично руският президент можеше да бъде арестуван, ако в този момент бе решил да се разходи до Хелзинки.Грешката обаче била открита бързо, името на Путин - заличено от списъка, а Финландия му се извини. Путин прие това с чувство за хумор. Извинението е достатъчно, съобщи говорител на Кремъл. В за
148
1
 
5
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 11 години
До Махмуд Сербез - Oтивай си при майка си в Турция,фанатик.В най скоро време няма да сте толкова отворени когато Кюрдите ви видят сметката.
147
0
 
2
 
! Отговори
трак преди 11 години
До Анонимен номер 148на много правилен БЪЛГАРСКИ си изливаш *** друже.Надявам се да си в Брюксел и да си останеш там,за да бъде родината ми с една капка по-чиста от мръсната ти *** кръв
146
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е сама,никой не не ни помага ,всеки иска да ограбва от нас ,а на Турция кой им помага в икономиката -Англия
145
0
 
4
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
Турската инвазия е била спряна, с обединените сили на Европа, при Виена. ЗАЩО обединените сили на Европа, не спряха турската инвазия, ПРИ КОНСТАНТИНОПОЛ?М?Елементарно, Уотсън...
144
0
 
6
 
! Отговори
трак преди 11 години
До Анонимен номер 29на много правилен БЪЛГАРСКИ си исливаш *** друже.Надявам се да си в Брюксел и да си останеш там,за да бъде родината ми с една капка по-чиста от мръсната ти *** кръв
143
0
 
4
 
! Отговори
До 148 преди 11 години
България ще пребъде, а ти си едно нищожество. Мри животно!
142
0
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
За финална черта, искам да спомена, защо Западна Европа не ни обича, по принцип. Много е елементарно, но много фундаментално. След разделянето на Християнския свят, в 5-и век, на "Източноправославен" и "католически", ние взаимно се наричаме "ЕРЕТИЦИ" За нашия Патриарх, Папата е "ЕРЕТИК", и обратно. Е, след като почти целия източноправославен свят е паднал под турско робство, мислите ли, че това не е станало под благосклонния поглед на Рим?М?;-)
141
0
 
6
 
! Отговори
Средно голяма европе преди 11 години
Малка държава просто не е вярно. България е средно голяма европейска държава. Чехия е по-малка, но показа как се защитават национални интереси, с проточване на подписването на Лисабонския договор, докато не се убедят,че не противоречи на нац. им интереси,заради което нашенският слуга на чужди господари Б.Борисов, порица Вацлав Клаус, като се изказа за него:"Тоя докога ще разиграва Брюксел", защото Б.Б. заяви:"Аз изпълнявам каквото ми наредят от Вашингтон и Брюксел" Значи не е до размера, а друго
140
10
 
2
 
! Отговори
Махмуд Сербез преди 11 години
ГРАЖАНИНО---ЗА САЩ И ЕВРОПА НЕ ИЗТОКА Е ЗАПЛАХАТА, А РУСИЯ Е--И ВИНАГИ ще е.Нашата роля в новите междинародно договорености е ---ВСЕ ПО БЛИЗО И ПО БЛИЗО ДО ТУРЦИЯ,ГОРБАЧОВ ДОГОВОРИ РУСКА НЕНАМЕСА...ПОВЕЧЕ РУСКА АРМИЯ ИЛИ ЕДИН РУСНАК НИКОГА НЯМА ДА СЕ БИЕ НА БАЛКАНСКИЯ ВОЕНЕН ТЕАТЪР.ВСИЧКО СИ ТЕЧЕ ЕСТЕСТВЕНО СЕГА..ПРЕДИ 89-А БЕШЕ НЕЕСТЕТВЕНО,ЗАЩОТО ТУК ЦЕНТЪРЪТ Е ТУРЦИЯ..РУСИЯ СЕ ПРЕНАЯДЕ С ТЕРИТОРИИ И ЗЕМИ.МАИКА ТУРЦИЯ ИДЕ ДА НИ ПРИБЕРЕ.
139
2
 
8
 
! Отговори
trak преди 11 години
Англия,исторически винаги е е била против съществуването на БЪЛГАРИЯ като държава изобщо и винаги е имала интерес от отношенията си с Турция.Политиката на меките *** винаги се е основавала на принципа "разделяй и владей".Затова макар на пръв поглед да е прав,този господин,мисля,че всъщност ни вкарва в политика на "целуване на *** на турция" а от там и на английския.Тплкова са се стреснали от *** ни,че започват да ни правят четки
138
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***, противна, прокажена, скапана държава, радвам се че изчезваш. Ти и смотаното ти население от катили, идиотии лицемери в насипно състояние. Дано *** те превземат от вътре, турците от вън. От тебе бълхарийо и купчина тор не става.
137
0
 
7
 
! Отговори
boqn4o преди 11 години
Това е британска дипломатичност, но и самата истина. На времето Енодий е написал на своя крал Теодорих, крал на остготите, следните думи: България, това е народът, който преди теб притежавал всичко, което пожелаел. Те не се страхуваха от смъртта, смятаха, че светът е направен за тях. Това е народът, на който се учудваше светът.
136
0
 
8
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
144България е на местополжение с нарастващо геостратегическо значение. Буфер между ислямския изток и неговите размирици и съюзника на САЩ - Европа.Да не забравяме и Израел, който е наблизо. Съюзник на САЩ и Европа.Българи! Осъзнайте значението си!С други думи. Имаме козове. Стига политиците ни да имат дупе, да отстояват националните интереси.... Ама, като ги гледам какви са дупедавци... ;-)
135
0
 
0
 
! Отговори
Хектор преди 11 години
До Анонимен и като население също (11 по територия,12 по население)...