Малка държава ли? Забранете този израз, смъмри ни дипломат

Сложете България в центъра, препоръча британският посланик
Обновена: 12 апр 2013 11:28 | 11 апр 2013 18:37,
243
Малка държава ли? Забранете този израз, смъмри ни дипломат
Джонатан Алън Снимка: БТА

Забранете думите "малка държава", ни препоръча британският посланик у нас Джонатан Алън в публична лекция  на тема: "Да бъда оптимист или песимист за България - наблюдения след една година от встъпването ми в  длъжност".

Поставете България в центъра на географската карта, посъветва още дипломатът. Ако сте част от управленческите структури, представители на правителството, на парламента, трябва да ви се забрани да описвате държавата си като малка, защото България не е малка и се боя, че заради тази нагласа България губи, отбеляза Алън.

По думите на посланик Алън така ще се осъзнае геостратегическият потенциал на страната. Или се схваща България като периферия, или като държава - център на всичко, добави посланикът.  

По думите му изразът "Ние сме малка държава" позволява да се задълбочи схващането, че за България нещата се случват отвън, че при преговори не трябва да очаква да получи това, което иска.  Преуспелите държави съгласуват стратегиите си в столиците, оставят тактиката на дипломатите в Брюксел и не очакват да им се дава разрешение за всяка точка от преговорите, е на мнение той.

Алън обърна внимание върху потенциала на съседна Турция като бързо развиваща се страна и огромен пазар, към който се стремят всички европейски държави.

България е съсед на този пазар, припомни предимствата на страната ни посланик Алън и добави, че трудно открива в речи, документи или разговори свидетелства за това, че България възнамерява да използва тези свои предимства.

Джонатан Алън говори за икономическия аспект на образованието на ромските деца. Ако България иска да стане богата държава с по-високи заплати и по-висок стандарт на живота, това изключва стратегия, основана на използване на евтина работна ръка, смята дипломатът.

Според него съдебната реформа е икономически императив. България има много предимства в надпреварата за привличане на инвестиции - най-ниска данъчна ставка, ниска стойност на труда, добре образована работна сила, усъвършенства се националната инфраструктура, но един от най-големите недостатъци е невъзможността да се действа в съзвучие със закона бързо и последователно.

Делата се протакат прекомерно, няма гаранция, че съдиите ще вземат логични, съгласувани решения, дори когато казусите са ясни. Процедурите са прекалено сложни и носят риск да възпрепятстват правосъдието.

Това положение лишава страната от инвестиции, прави фирмите по-малко ефективни, намалява БВП и покупателната способност, каза Алън. Според него и административната реформа е като съдебната - пречи на бизнеса и на замогването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: лекцияДжонатан Алън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мазохисти,България е центъра на тази галактика!
133
1
 
3
 
! Отговори
еи чичка преди 11 години
който се е хванал да дава лоши съвети на България хубаво не е видял и да знаеш тоя остров великобритания ,ще го потопят научете се да плувате тапаци саксонски .
132
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Типично английско дипломатично ласкателство на българите,за да се откажат да отиват в Англия!
131
1
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
138Виждам, че коментираш добре руските интереси. ОК. а сега, коментирай подобно и интересите на САЩ и Западна Европа тук, можеш ли? Какви интереси имат? О, не. Те са тук от алтруизъм и благодетелство, нали? ;-)
130
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2 лева да са ви дали англичаните ?
129
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
134Така е. Но названието "Византия" е измислено в 19 век. На базата на името на древното градче Византион, бъдещия Константинопол. .. Сегашен Истанбул.;-)
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
135 де да имаше такива стремежи на Щатите но няма за съжаление , знаеш ли колкото и голяма да е Русия тя няма в Западното полукълбо свободен излаз към океана единствено от горе през Мурманск и Северния ледовит океан , за това толкова много държи на Сирия и базата си там , а в Кипър е било твърде интересно , но някой по надолу каза , че Великобритания никога не би допуснала накърняване на интерсите и.
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ха от 132 цар Гугъл каза Мегара комшийката на Коринт
126
1
 
1
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
"Стремежи на Руснаците"?А има ли "Стремежи на САЩ", "Стремежи на Европа"...НА КОИ ТОЧНО "СТРЕМЕЖИ" СИ ФЕН?И къде, в твоята ценностна система стоят "СТРЕМЕЖИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД"?М?;-)
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
131 а иначе Византион е името на старата гръцка колония , върти ми се вглаеата че е милетска която е бъещия Константинпол
124
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
131 не се хващай за думата знам кой кога наича Византия , това не променя стремежите на руснаците не случайно дори и днес в руския който е възстанвения имперски герб фигурират римските отличителни знаци , те наистина се смятат за такива , само се пита в задачата ние къде сме , май нас никой никога нкъде не ни слага в сметките за това е редно да отдадем заслуженото на този посланик който е доброжелателен към нас.
123
0
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
До 128.Не знаеш история. Думата "Византия" е измислена от френските историци през 19 век. В *** на Източната Римска Империя названието е едно: "РОМЕИ".;-))))))))))))
122
0
 
3
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
До ВАСИЛИС 2 МАКЕДОНАСКакто е тръгнало, гледайте да не се обърне палачинката, току виж до 10 годинки сте почнали за нас да работите...
121
0
 
11
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
Добър урок по родолюбие, национално самочувствие и патриотизъм...
120
11
 
2
 
! Отговори
ВАСИЛИС 2 МАКЕДОНАС преди 11 години
ЯСУ ВУЛГАРИ..ВИЕ СТЕ ГОЛЯМА ДАРЗАВА..БРАВО ИА ХАРА.АМА ВИЗАНТИА Е БИЛА ПО ГОЛЯМА ОТ ВУЛГАРИА..ВИЗАНТИА Е ВЛАДЯЛА МАЛА АЗИА--ДНЕСНА ТУРКИА..И ВАС СМЕ ВЛАДЯЛИ--ВИЕ СТЕ БИЛИ ВИЗАНТИИСКА ТЕРИТОРИА.
119
4
 
2
 
! Отговори
цигане преди 11 години
А защо европейските богати държави с по-високи заплати и по-висок стандарт на живота с техните дипломатични съвети, не изключват стратегията на използване на евтината работна ръка в България и не изравнят заплатите ?
118
4
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
Западна Европа има Политици, защото е имала "Средновековие", "Ренесанс", "Реформация" и др. подобни изпълнени със съдържание думички. Дворци - Шьонбрун, Версай...За това време, ние сме имали "робство". СЪС СЪГЛАСИЕТО на Европа. Най-висока постройка - минаре.Ето защо, Европа трябваше да приветства Санстефанска България, поне от куртоазия. Но не би.Интересите, преди всичко.Какви политици, какво съзнание, какви ТРАДИЦИИ, след толкова години робство?***. бедняци, искащи пари.;-)Както
117
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и аз съм съгласен с този, ама само ако дойдат в България да правят бизнес с техните 2500 еврови заплати, а не както е сега да хвърлят по 500 евро заплати и да се бият в гърдите колко значими инвеститори са в страната.
116
0
 
18
 
! Отговори
бат Ицо преди 11 години
Не харесвам англичаните, но с този съм съгласен 1:1
115
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе тука нестава въпрос, кой бил по-по-***, а за наглостта на този английски туземец. До преди 1 седмица ни псуваха и ни наричаха буквално "***" медиите в Англия, днес този минава на другия полюс. Тези *** номера ги знаем...