Проблем №1 е купуването на гласове

Засега 3,5% от избирателите с предложение да продадат вота си
346
Проблем №1 е купуването на гласове
Снимка: Булфото, архив

Над 53 на сто от избирателите посочват като основен проблем в предстоящите избори купуването на гласове. Това показват резултатите от експресно проучване на "Алфа рисърч", направено по поръчка на Сдружение "Прозрачност без граници", предаде БТА.

Изследването е направено на 7 и 8 май сред 1000 души и резултатите от него бяха представени пред медиите от програмния директор на Сдружението Ваня Нушева.

Купуването на гласове отново е във фокуса на общественото мнение, отбеляза тя и припомни, че при подобни изследвания през 2011 г. 52 на сто са посочили този проблем като основен. В изследването за настоящите избори 18% от запитаните смятат, че основният проблем е неадекватната реакция на институциите на сигнали на граждани за купуването на гласове; 17,6 на сто посочват недостатъчната информационна кампания за гражданите; липсата на достатъчно дебати - 15 на сто, а 14 процента от запитаните смятат, че проблеми не е имало.

На друг въпрос 96,6 от анкетираните посочват, че не са им предлагани средства, за да гласуват на изборите. Делът на избирателите, на които е предложен подкуп, е в рамките на 3-3,5 процента. 2,8 на сто от тях не са подали сигнал до институциите, а 0,2 на сто са информирали институции или медии.

В отговор на въпрос за дисбаланса, който се вижда - 96,6 на сто не са получавали оферта за купуване на гласа им, но в същото време 53 на сто сочат този проблем като основен, изпълнителният директор на Сдружението Калин Славов обясни, че има голяма степен на очакване и свръхфокусиране върху проблема в обществените нагласи. Експертът Антоний Гълъбов посочи, че същите резултати се получават и при изследването за корупцията - хората смятат, че корупцията се увеличава, но повечето не са били свидетели на такава практика.

Калин Славов представи проекта "Пътна карта към парламентарни избори 2013", където са посочени възможните нарушения и институциите, които могат да ги решат. На сайта на Сдружението http://samizbiram.bg/ се отбелязват  сигналите за нарушения в предизборната кампания и в деня на изборите. Има и безплатен телефон - 0800 11 224, на който гражданите могат да подават такива сигнали. На сайта вече е активна и картата на България, на която върху всяка област се отбелязват процентът и видът на сигналите за нарушения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
3
 
3
 
! Отговори
Абре... преди 11 години
...всеки ден карам по построеното от ГЕРБ. Камара приятели ми се похвалиха, че са започнали да се занимават по програма "Млад Фермер" със секво земеделие и никой не им бави и пипа парите. Питайте ме как ще гласувам за друга партия освен ГЕРБ!? Пари има. Само за сезонно косене на 200 дка храсталаци (без извозването) - всеки един млад фермер получава близо 15 000 лева за 10-20 дни работа. Стига сте плакали за беднотия - пари има, но трябва ралта. Двама човека с моторни коси косят 200 дка за 10 дни
218
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Утре вечерта хунтата Гроб ще е в историята-ще се затвори най-мрачната страница от новата история на България...
217
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ден за размисъл - най мразим да мислим.
216
2
 
2
 
! Отговори
бесен преди 11 години
Колеги форумци,мислете утре дали и как ще гласувате,че после по-малко да ги псуваме по форумите.Кои ще са зависи от нас.Имаше филм навремето:сбогом гринго:,(в превод на руски-просчай грегорий),та това да кажем на милиционерите,че ни върнаха 50год назад-МИСЛЕТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ
215
3
 
0
 
! Отговори
До IQ 146 преди 11 години
Може и да си прав, не зная, нямам достъп до доказателства и информация, за да споря с теб. Но е ФАКТ, че Станишев се отказа от имунитета си! ФАКТ - мъжка и достойна постъпка. Всичко друго са празни думи! Като видя факти и доказателства и осъден, тогава считам някой за престъпник. Дотогава невинен до доказване на противното - така е в демокрацията. Питам след като е виновен според теб, защо Станишев като европейски политик се отказва от имунитета си? А други балкански политици, не! Защо? ФАКТ!
214
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОГАТО ВЛЮБЕНИТЕ В БАБАИТА БОЙКО ИЗТРЕЗНЕЯТ И РАЗБЕРАТ, ЧЕ СА БИЛИ ВЛЮБЕНИ В ЕДНА ОБИКНОВЕНА МУТРА, СТИГНАЛА ВЪРХОВЕТЕ НА ДЪРЖАВАТА ПО ВОЛЯТА НА КУКЛОВОДИТЕ - ГЕНЕРАЛИ ОТ МОНТЕРЕЙ, МНОГО ЩЕ ГИ Е СРАМ.
213
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да нямаш грам мозък в главата си за да гласуваш за Герб!
212
2
 
2
 
! Отговори
ПОЛИТОЛОЖКА преди 11 години
ПАРАЛЕЛНАТА ВЛАСТ Е В *** НА БОЙКО.
211
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е най-бедната държава в ЕС с най-лошото здравеоопазване и е най-лошото място за живеене, известна с това че, комунисти, ченгета и мутри приватизираха и контролират всичко. В България няма перспектива за развитие за НИКОГО, има все по-потискащо социално и интелектуално неравенство и ниска или липса на култура! Но не хранете НИКАКВИ надежди, че България някога ще стане нормално място за живеене! и то докато е тази комунистическа партия Герб!
210
3
 
3
 
! Отговори
ДА! преди 11 години
От едната страна на барикадата са туркофилската мафиотско-клиентилистка групировка на Герб АД с шеф трубадура на простащината и нахалството-Боко Тиквата и всепризнатата за турска партия ДПС с нейните феодали, от другата страна са единствените други партии, които ще влязат в НС-БСП и Атака, други няма да има! За да можем да се отскубнем от октопода герб-дпс, трябва да се гласува за тях! Всякакво друго лигавене и даване гласа си за партии-джуджета ще докара мафиотите още 4 години на власт!
209
7
 
6
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
До Браво Станишев!Станишев е ЖАЛЪК ТИП, КРАДЕЦ И ПОКРОВИТЕЛ НА КРАДЦИ!
208
1
 
2
 
! Отговори
До 297 преди 11 години
До АнонименА защо не ПРОТЕСТИРАХТЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ??? Най-много да свалите поредното правителство и да хвърлите страната в хаос!
207
5
 
2
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
До Да кажаИскай НАМАЛЯВАНЕ НА СУБСИДИЯТА, като начало 3 ПЪТИ! Гласувай за този, който го обещае. Има вариант и ДА НЯМА СУБСИДИЯ. Тогава народните избиратели ще ги назначават Черепа и Гергов... Пък ти си НЕГЛАСУВАЙ, а 40 млрд.лв.(БЮДЖЕТА) ще го КРАДАТ такива като Гергов - Краси и Георги, Черепа, Р.Овч. и компания...!
206
0
 
4
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Всеки да гласува за своето добро , а не срещу злото на дугите.Нека да спечели България!
205
3
 
4
 
! Отговори
Браво Станишев! преди 11 години
Браво Станишев, отказа се от имунитета си. Достойна и мъжка постъпка! Това е разликата между човекът с чест и страхливеца! По делата ще ги познаем. Няма да гласувам за партията му, но му прави чест!
204
3
 
4
 
! Отговори
Да кажа преди 11 години
Всеки подаден глас за която и да е партия ощетява данъкоплатците със 50лв, които партията получава като субсидия от държавния бюджет! Това е истината, а вие сами си преценете дали е редно, дали трябва да продължавате да давате гласът си за някой който да ви граби най нагло, и да ви залъгва със обещания!?Записан ли си че си гласувал без значение със каква бюлетина си ощетил бюджета с 50лв! По малко гласове по малко субсидии за партиите!Това е положението! На тях им е за парите, а нас после...
203
2
 
4
 
! Отговори
моя преди 11 години
Ще се радвам ако ДСБ влезе в НС. А дано, ама надали!
202
1
 
4
 
! Отговори
От 287 преди 11 години
Заключение - У нас съществуват няколко Българии. За да се оправим като страна трябва да съумеем да ги обединим, защото положението, в което 4те водещи партии са ГЕРБ, БСП, ДПС и АТАКА е нетърпимо за всеки човек с образование, интелект, самоуважение и достойнствоотносно анкетите в Труд и Капитал
201
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко което престъпната криминална комунистическа групировка ГЕРБ вземе над 10% ще е купен или фалшифициран вот.
200
7
 
5
 
! Отговори
Политолог преди 11 години
В България за 20 години се създаде паралелна власт. Огромна част от нея беше формирана от бивши комунисти, бивши членове на Държавна Сигурност, държавни служители, български турци и новозабогатели тарикати.В последните 3 и половина години силно бяха намалени приходите на тази власт и - почнаха проблемите.Тази паралелна власт ТРЯБВА ДА СЕ МАХНЕ.Борисов и ГЕРБ не са светци, но те са единствените, които се опълчиха.Г Л А С У В А Й Т Е З А Г Е Р Б!!!