Проблем №1 е купуването на гласове

Засега 3,5% от избирателите с предложение да продадат вота си
346
Проблем №1 е купуването на гласове
Снимка: Булфото, архив

Над 53 на сто от избирателите посочват като основен проблем в предстоящите избори купуването на гласове. Това показват резултатите от експресно проучване на "Алфа рисърч", направено по поръчка на Сдружение "Прозрачност без граници", предаде БТА.

Изследването е направено на 7 и 8 май сред 1000 души и резултатите от него бяха представени пред медиите от програмния директор на Сдружението Ваня Нушева.

Купуването на гласове отново е във фокуса на общественото мнение, отбеляза тя и припомни, че при подобни изследвания през 2011 г. 52 на сто са посочили този проблем като основен. В изследването за настоящите избори 18% от запитаните смятат, че основният проблем е неадекватната реакция на институциите на сигнали на граждани за купуването на гласове; 17,6 на сто посочват недостатъчната информационна кампания за гражданите; липсата на достатъчно дебати - 15 на сто, а 14 процента от запитаните смятат, че проблеми не е имало.

На друг въпрос 96,6 от анкетираните посочват, че не са им предлагани средства, за да гласуват на изборите. Делът на избирателите, на които е предложен подкуп, е в рамките на 3-3,5 процента. 2,8 на сто от тях не са подали сигнал до институциите, а 0,2 на сто са информирали институции или медии.

В отговор на въпрос за дисбаланса, който се вижда - 96,6 на сто не са получавали оферта за купуване на гласа им, но в същото време 53 на сто сочат този проблем като основен, изпълнителният директор на Сдружението Калин Славов обясни, че има голяма степен на очакване и свръхфокусиране върху проблема в обществените нагласи. Експертът Антоний Гълъбов посочи, че същите резултати се получават и при изследването за корупцията - хората смятат, че корупцията се увеличава, но повечето не са били свидетели на такава практика.

Калин Славов представи проекта "Пътна карта към парламентарни избори 2013", където са посочени възможните нарушения и институциите, които могат да ги решат. На сайта на Сдружението http://samizbiram.bg/ се отбелязват  сигналите за нарушения в предизборната кампания и в деня на изборите. Има и безплатен телефон - 0800 11 224, на който гражданите могат да подават такива сигнали. На сайта вече е активна и картата на България, на която върху всяка област се отбелязват процентът и видът на сигналите за нарушения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
4
 
1
 
! Отговори
БЕДНА БЪЛГАРИЙО! преди 11 години
РЗС внесе жалба в ЦИК, Сметната палата и НАП срещу БСП, ДСБ и "Движение България на гражданите" относно надвишаване размера и нерегламентирано финансиране на предизборната им кампания.Партиите на Станишев, Костов и Кунева са похарчили само за излъчване на рекламен клип около 3 милиона лева в рамките на цялата кампания само за един телевизионен канал и за останалите телевизии национални и регионални още толкова.
158
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гейберчета, видяхте ли големите мъжкари от вашата смешна групировка? Един, както казвахте вие гей, излезе по-голям мъж от всички ви. Къде е оня дето лъжеше, че е бил в националния отбор по карате без да има един официален мач през живота си? А къде е оня, дето завърши помощното училище във Вършец?
157
0
 
0
 
! Отговори
Зак преди 11 години
Айде де, срамота четири минути да не пишеш нищо. Да спориш може да ти донесе много повече дивиденти, отколкото да публикуваш простотии.
156
4
 
1
 
! Отговори
МХL преди 11 години
Мафията в лицето на гербочумата отново ще се гаври в парламента!Причината не е в тези заблудени,облагодетелствани или ненормални около 20% , а във всички нас които изяждайки се един или негласуващи ще допринесем за това!
155
8
 
4
 
! Отговори
strong hold преди 11 години
списък с управниците 23g.**********************1.бойко борисов мутра комунист агент2.Иван Костов *** агент дс3.Сергей Станишев евреин агент дс4.георги първанов *** агент дс5.росен плевнелиев помак6.меглена кунева еврейка7.кристалина георгиева еврейка8.симеон дянков евреин9.милен велчев евреин10.ахмед доган турчин11.лютви местан турчин12.яне янев циганин13.соломон паси евреин*********************аз съм българин и ще гласувам за АТАКА
154
0
 
0
 
! Отговори
Зак преди 11 години
Давай, анонимниче. Само така се печелят парички. Пускай колкото можеш да измислиш пък дано извадиш два лева. Ето така изглеждат и разсъждават точно тези, които ти плащат. Но не ти не обръщай внимание. Бръщолеви си простотиите и да видм кой ще ги прочете и повярва.
153
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До afasfafaКакъв балотаж бе, ***? *** си като Боко.
152
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гейбери, това ли са вашите големи мъже? Боко и Цецко? Най-известните треперушки в България. Всички жени които съм срещал са по-мъже от тия плюнки.
151
3
 
2
 
! Отговори
afasfafa преди 11 години
Ako ima balotaj shte ida i shte glasuvam samo i samo komunistite da ne sa na vlast !!!!!
150
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
N15 ЩЕ ДА Е!
149
0
 
2
 
! Отговори
Зак преди 11 години
А той, нашия, си продължава с простотиите.
148
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гласуването за цялата политическа *** е престъпление !
147
0
 
1
 
! Отговори
Зак преди 11 години
Ела бе патенце анонимно. Цяла вечер ли ще те каня? А спри се вече с тия прякори и глупости. Да видим кой кого защитава и защо. Имаш ли, както го казват испаноговоряващите, кохонес?
146
1
 
5
 
! Отговори
Хора!! С №15 преди 11 години
В неделя сме работодатели! Нека сме идинни! Нека изберем по съвест най- добрия или поне най-малкото зло.Но да сме до урните ,за да ограничим *** и затъването.
145
1
 
3
 
! Отговори
ДИСИДЕНТА преди 11 години
"ЧОВЕК УМИРА,ГРОБАДЖИЯ МУ ГО ЗАВИРА!"
144
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко и Цецко, кофти ли е да сте по-малко мъже от Станишев?
143
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ НЕКАДЪРНИЦИТЕ И МАФИОТИТЕ В УПРАВЛЕНИЕТО. нИКОГА ПОВЕЧЕ герП
142
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблем 1 е купуването на гласове БЕЗ ДА МИ ПЛАЩАТ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ, ВЪПРЕКИ КУСУРИТЕ ИМ.ЗА КОМПРОМАТАДЖИИ, КРАДЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ НЕ ГЛАСУВАМ.
141
1
 
4
 
! Отговори
до киро преди 11 години
Мрънкащият в тази държава през последните 4 г беше само един.Името ли да му кажа или прякора
140
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо мълчите, гейберчета? Станишев свали имунитета си. Уж той беше гей, ама вие май сте си откровени пед*ли, а?