БСП стяга експертно-политически кабинет

Орешарски има списък от експерти, които държи да са министри
Обновена: 16 май 2013 10:46 | 16 май 2013 07:00, Елка Василева
366
БСП стяга експертно-политически кабинет
Пламен Орешарски. Снимка: Булфото

Совалките за нов бъдещ кабинет между БСП, ДПС и "Атака" или "всички срещу ГЕРБ" все още не са започнали, уверяват от трите партийни централи. Но подкрепата за номинацията на БСП за премиер - Пламен Орешарски, расте, пише „Труд“.

Ако ГЕРБ не успее да формира правителство и мандатът дойде при БСП, Орешарски ще предложи кабинет с повече експерти и по-малко политически фигури, твърдят източници от "Позитано" 20.

Въпреки това немалко политици се точат за важни постове. Евентуалното правителство с мандат на левицата ще има две програми. Първата ще е със спешни мерки, които трябва да се изпълнят в първите 100 дни от управлението. Във втората ще бъдат записани задачите на изпълнителната власт за първата година от мандата.

Макар че разпределението на постовете вероятно ще бъде въпрос на договорки между подкрепящите кабинета партии, бъдещият премиер вече имал списък от експерти, които държал да бъдат министри. Според източници на "Труд" сред фаворитите на кандидат-премиера са икономистите Петър Чобанов и Петър Кънев.

За първия се говори, че може да поеме финансовото ведомство, а за втория - икономиката. Името на Кънев се въртеше и през 2005 г. за същия пост, но тогава той остана депутат.

За бъдещ ръководител на реденето на държавния бюджет обаче се върти и още едно име на виден експерт - това на преподавателя от УНСС Стоян Александров.

Той има опит на поста - бе финансист № 1 в кабинета на Любен Беров. След това бе кандидат за кмет на София от левицата през 2003 г., но загуби. Студентите му в УНСС го наричат Малката секира, защото на изпити късал наред.

Случайно или не, в понеделник по негово желание Александров е бил освободен от шефското място в надзора на Търговска банка. През 1994-1995 г. Александров и Орешарски имаха обща консултантска компания за данъчни и финансови съвети.

За поста министър на отбраната се върти името на Ангел Найденов. Той е спец в областта, от години е в ресорните парламентарни комисии и дори е морски офицер.

За мястото в земеделието се спряга Светла Бъчварова - тя бе директор на Селскостопанската академия и зам.-министър в същия ресор в кабинета "Станишев". Не е изключено обаче постът да отиде и при младото лице на левицата Явор Гечев, който бе сред остриетата на партията в атаките срещу ексминистъра от ГЕРБ Мирослав Найденов. Но за него е по-вероятно да бъде предложен за шеф на ресорната комисия в парламента.

Земеделското министерство обаче може да отиде и в непартиен експерт, а и досега в коалиционните кабинети то е било сред ресорите, за които отговаря ДПС.

В БСП надделява мнението, че министърът на външните работи не може да не е политическа фигура. Затова "обичаен заподозрян" е бившият титуляр в МВнР, сега евродепутат Ивайло Калфин. В политическите среди плъзна и слух, че ако има разговори за участие в програмен парламент с извънпарламентарни партии, например с "Движение България на гражданите", постът може да бъде предложен и на бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Официалната позиция на формацията обаче е, че няма да участват в преговори за редене на правителство.

За "най-горещия" в последно време стол - този в МВР, отново се върти името на Михаил Миков от левицата. Той пое ресора в кабинета "Станишев" след оставката на Румен Петков, предизвикана от редица скандали около силовото ведомство.

За друг "горещ картоф" - здравеопазването, ще се търси безспорен експерт. Не е изключено и мястото да бъде предложено на служебния министър проф. Николай Петров.

За ресор образование по линия на БСП се въртят две имена - на бившата зам.-министърка Ваня Добрева и на водача на листатата на БСП в Кърджали, който взе и депутатски мандат там Милко Багдасаров. Слуховете обаче носят, че в БСП са склонни да предложат поста и на друга формация - например на "Атака". От редиците на националистите са харесани двама души - проф. Станислав Станилов и бившият шеф на ресорната парламентарна комисия Огнян Стоичков.

Позицията на "Атака" обаче е, че дори и да подкрепят определени политики на програмен кабинет в парламента, не са склонни да делят отговорността в изпълнителната власт, категорични бяха пред "Труд" висши партийци.

Ако левицата предложи мястото на ДПС, вероятно техният избор ще е бившата им зам.-министърка Мукаддес Налбант. Вероятно е обаче и за мястото да се търси номинация от граждански организации - например на силна фигура в академичните среди.

За социалното ведомство пък се върти името на социалиста Драгомир Стойнев, който водеше същата парламентарна комисия в 41-вия парламент. Според източници от синдикатите - дори и на тях да им бъде предложено да излъчат титуляр, те биха подкрепили Стойнев.

За правосъдието се очаква да се търси сериозен външен експерт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко е по-добре от ГЕРБ.
177
1
 
12
 
! Отговори
АнаЛиз преди 11 години
При положение че Орешарски губи в протестираща Варна с повече от 10% от Лили Павлова , за какво доверие говорим към новия премиер на България.Дори като водач на листа във Варна му е показано , че не е желан , а той премиер ще ми става.
176
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунисти.турци и националисти с общ знаменател ДС - 3 в 1. Какво по-лошо и абсурдно за кабинет на една държава? Хората глаусаваха против тях , но въпреки това те печелят. БГ сюреализъм... Ами сега? Ще ревем ли? -както винаги ще плюем всички политици и ще казваме че всички са маскари и така бавно умирайки - едно си говорим ,а друго си правим!
175
2
 
8
 
! Отговори
Боил преди 11 години
Много пъти предупреждавах във форумите накъде води България бсп/дпс *** и турска пета колона в страната.Представяте ли си министър на образованието в БЪЛГАРИЯ турчин респективно турчинка.Това е първа крачка към косовският вариянт лансиран од страната с която граничим од юг,дори клавиатурата на компа отказва да я напише.БРАТЯ БЪЛГАРИ ВЪВ ВЕКИ ПОСТ ПИША И ЩЕ ПИША ВИНАГИ-НАСТАНА ВРЕМЕ РАЗДЕЛНА ВРЕМЕ Е ВИСОКО ДА ВДИГНЕМ ГЛАВА И ДА ГИ ПОМЕТЕМ, КАКТО ИСКАТЕ ГО РАЗБИРАЙТЕ! КАЗАХ!!!!!!
174
0
 
13
 
! Отговори
Лустрация преди 11 години
Лустрация на анадолско-комунистическата ***! България за Българите. Ако Волен гласува за *** ще го кастрираме публично и ще му хвърлим топките на уличните ***.
173
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви 100 дни от утре заплати и пенсии 1000лв минимум иначе няма кой да ви чака.
172
9
 
2
 
! Отговори
Родопите преди 11 години
ДПС са партията с най-умните глави, още преди три месеца писах, че премиер трябва да бъде Пламен Орешарски и че освен него кадърен и знаещ политик е Хасан Адемов от ДПС, прогнозата ми се сбъдна, тези двамата могат да направят нещо за икономиката и социалната политика, области които са най-болезнени, България ще я пребъде, всички турци в България са достойни синове на майка България, ще видите че подадем ли ръка страната ще тръгне напред, българи и турци рамо до рамо и впрегнати в труд
171
0
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
Искам Муккадес Налбант да направи литературен анализ на стихотворението "От Батак съм, чичо" в присъствието на Болен.
170
4
 
6
 
! Отговори
а не така преди 11 години
Чакайте малко , ако искаме екпертно правителство , то трябва да оставим това на власт.Има завършили Харвард , които са полит необвързани или най малкото , всеки член на Уж екпертиня кабинет на БСП и ДПС да бъде съставен от хора които са нямали нищо общо с БСП и ДПС.А не да си сложат бивши министри и членове и да кажат това е експертно правителство то не е на БСП и ДПС и не носим отговорност .Ще го призная за екпертно,ако сложат Мирослав Дончев и Лили Павлова - двама министри справили се добре
169
0
 
0
 
! Отговори
сти преди 11 години
До АнонименПак не си разбрал нищо!!! Двойка
168
4
 
7
 
! Отговори
неее! преди 11 години
Всички пред Парламента и да изхвърлим червената пасмина и техните турски мекерета. Ако Волен подкрепи турците - ще бъде линчуван пред народното събрание. Нови избори! ДПС и БСП да бъдат забранени като притивоконституционни партии.
167
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е те такова евентуално правителство окончателно би ни разказало играта!Ст. Александров - финансовото лице на Беровото правителство ни го пробутват отново... и още един вагон изявени партийни другари!? Воглаве с шефа им Орешарски, отчел най-висока инфлация, като фин. министър и то по време на валутен борд и период на икономически растеж! Виденовата зима ще ни се стори късна пролет!
166
3
 
11
 
! Отговори
ММ преди 11 години
БСП + ДПС - Търсете си мечове от сега да си правите Харакири
165
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Орешарски, от теб искаме само тиквата да влезе в затвора и може да подготвяш други избори.
164
14
 
9
 
! Отговори
Народа преди 11 години
Браво започват смислените действия след 4 годишните глупости ! Успех !
163
1
 
2
 
! Отговори
11 преди 11 години
Трябва да се промени избирателната система.Не може да има региони, в които един кандидат ще събере 500 гласа и ще стане депутат.Има и такъв парадокс на тези избори.А в град например като София или Варна, ще трябват хиляди и хиляди гласове, за да се избере един.Трябва да се увеличат мандатите избирателните райони в големите градове.Не може например във Варна, където живее около 1/10 от населението на България, да има само 13 мандата.И голямата преднина на избори особено на БСП и ДПС идва от там.
162
10
 
4
 
! Отговори
vanko84 преди 11 години
П.Орешарски е десен,нищо че сега в бсп.ТОВА Е ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ НЯКОЙ МИСЛИДА НАПРАВИ НЕЩО ДОБРО ЗА БЪЛГАРИЯ И ДА НЕ СА ЧАК ТОЛКОВА ПАРТИЙНИ.А ДА РАБОТЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
161
1
 
0
 
! Отговори
Е.И.Ц.-ВАРНА преди 11 години
Тука сме се събрали в Европейския информационен център на седянка десетина платени, но истински защитници на червената идея. Няма да кажем колко получаваме, да не ни завидите, но знайте, че е юръп селъри енд американ туу, нот рашън ор норд кореан... Целувки от червения площад, Варна !
160
2
 
12
 
! Отговори
Аз съм преди 11 години
Никой няма да позволи на тези лу*пени и крадци да състави правителство. Народът ще бъде пред събранието, както през 97 и Станишев ще върне мандата както Добрев. Ще има още по-големи протести от тези през февруари 2013 и януари 2009год.Всички срещу престъпната група на тройната коалиция.
159
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какви експерти са точно, като всички да от БСП и вече са били или във властта или водачи на листи за последните избори. Тия знаят колко *** народа ни и затова така ни се подиграват.