Кабинетът "Орешарски" тръгвал по въглените със заложени мини

"Зимата ще е тежка, готвим амбициозни социални мерки"
Обновена: 22 май 2013 14:10 | 22 май 2013 14:10,
101
Кабинетът "Орешарски" тръгвал по въглените със заложени мини
Пламен Орешарски Снимка: БТА

Зимата ще бъде тежка за хората с ниски доходи, подготвяме амбициозни социални мерки съобразно разчетите, които ще бъдат ясни през есента. Предвижда се облекчаване и на бизнес климата. Това каза номинираният за премиер от левицата Пламен Орешарски, след като БСП стартира днес срещите си с извънпарламентарните формации.

Левицата обяви, че ще започне консултации с различни партии по формирането на програмно правителство още в изборната нощ. Днес в Народното събрание за среща дойдоха представители на “Лидер“ и “Модерна България“.

Червените и Движение “Модерна България“ сблъскаха позициите си по отношения на субсидиите на партиите. Непарламентарната формация настоява държавните пари да бъдат орязани, докато лидерът на левицата не е на това мнение.

Той обясни, че Сметната палата упражнява контрол върху средствата на партиите. Той не пропусна да спомене обаче политическите си опоненти от ГЕРБ, като обясни, че партията на Бойко Борисов финансирала кампанията по “други начини“, а субсидията си трупали.

Станишев си остави все пак отворена вратичка за преговори с "Модерна България" и по тази тема. По думите на лидера на левицата може да се помисли как да се ограничи по някакъв начин печалбата, която трупат партиите от лихви върху влоговете си.

Сергей Станишев се обяви за машинно гласуване, за да се спрат фалшификациите на вота. Той бе категоричен, че още в първите месеци на 42-рото Народно събрание трябва да се изработят правила, които да гарантират честни и прозрачни избори.

Мен ме е срам, когато се налага пред моите европейски колеги да обяснявам защо ни трябват международни наблюдатели, заяви Станишев, който е президент на ПЕС. „Модерна България” представиха и други свои идеи - отзоваване на политици, както и индивидуално подаване на жалба до Конституционния съд.

Сергей Станишев не се ангажира с конкретна позиция, но заяви, че тези въпроси могат да бъдат обсъдени.

Двете формации намериха допирна точка в желанието да се вземат мерки за спиране на контрабандата. Сергей Станишев обясни, че годишно от хазната изтичат около милиард – милиард и половина лева в контрабандните канали.

Станишев настоя за подкрепа за правителството на Пламен Орешарски. По думите на лидера на левицата евентуалният кабинет „тръгва по въглените със стотици заложени мини”. Според Станишев не се знаело какво е състоянието на държавата и трябвало да се даде време на Орешарски да се докаже.

Левицата се срещна и с представители на „Лидер“.

Две трети от българите гласуваха за промяна на статуквото, повтори днес на срещата Станишев. Той също отново обясни, че протестният вот се е разпилял и по тази причина много хора са останали извън парламента.

Лидерът на левицата допълни, че с всичките си консултации БСП се опитват да намерят съгласие, за да могат да започнат „реална промяна“.

Станишев се спря на необходимостта да се чуе гласа на формациите, които са получили подкрепа на избирателите, макар че не са успели да прескочат бариерата за влизане в НС.

И Станишев, и Орешарски акцентираха върху необходимостта да се решат социалните проблеми, да се даде въздух на малкия бизнес, както и да се вземат спешни мерки в сектор енергетика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: БСПсрещи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
16
 
! Отговори
Mr. No One преди 10 години
Почваме протестите! Барикадираме НС - никой да не може да излезе и да не може да влезе! С всички *** от БСП, които ни държаха в робство над половин век, трябва да се отнесем както е написано в Библията - да ги линчуваме с камъни ! Комунистът си е комунист - никога няма да бъде по-различен, няма нови социалисти, има само ***, способни на всичко за да докопат властта и пак да ни подложат на геноцид!
89
0
 
17
 
! Отговори
heybg преди 10 години
От думите на др. Станишев излиза, че кабинетът "Орешарски" ще бъде нестинарски! Щом ще ходи по въглени. За контрабандата - интересно, при неговото премиерство нямаше ли контрабанда? Имаше! Ми що не я премахна? Ами енергетиката не беше ли проблемна и тогава? Беше! Оправи ли я? Натресе ни Белене. И КЪДЕ ЩЕ ПРОДАВАМЕ ТОКА, КАТО ТУРЦИЯ ЩЕ СТРОИ ЦЕЛИ 3 АЕЦ?Не се знаело състоянието на държавата? Но нали от есента и до днес Сергей и с-ие с числа доказваха, че състоянието е катастрофално?
88
0
 
17
 
! Отговори
heybg преди 10 години
До АнонименИма една поговорка: *** народ - слаба държава, пиян цар.
87
0
 
15
 
! Отговори
heybg преди 10 години
Станишев има шанса да се справи с проблемите. Сега, ако сме живи, ще видим. За тези, които не са съвременници на събитията, ще кажа, че когато Жан Виденов дойде на власт, за него и компетентния му кабинет от експерти като Р.Гечев, който изплува пак, се говореше само със суперлативи и грандиозни очаквания. Резултатът беше фиаско. Но някои си напълниха касите и дори избягаха в страни, откъдето не можеше да бъдат екстрадирани обратно. А сега как ще е?
86
1
 
14
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Предлагам да спрем анонимното плямпане...!Ако искате да внушите нещо тук,направете го с името си и бъдете готови да отстоявате позицията си....Колективното анонимно дърдорене е като колективната безотговорност при решенията на институциите,срешу които лаете!.....Ами ако при Бъдещото правителство на Орещарски не се подобрим,да вземем гласуваме за Няква Извънземна Коалиция...!Щото друг КОЙ на тоя свят дето може - ИСКА ДА НИ УПРАВЛЯВА?!
85
0
 
17
 
! Отговори
ioannidis преди 10 години
"Зимата ще е тежка, готвим амбициозни социални мерки"Хаха, още от сега ли оправдавате кражбите си, които ще извършите идните месеци?
84
0
 
17
 
! Отговори
Ali Baba преди 10 години
Ако Циркаджиите от този парламент направят правителство да очакват непрестанни протести до избирането на работещ и не корумпиран парламент.Нов бардак със стари *** не става.
83
0
 
30
 
! Отговори
samuilsim преди 10 години
Да,от 1945г. когато направихте преврат, зимите са все много тежки- ту купони- за всичко- хляб, лук, картофи, месото го нямаше и с купони- за каквото се сетиш- ту режими на тока, на водата! И най важния режим, бе с мисленето на хората- не разрешаваха да мислиш и говориш, особено различно от тях! Иначе- лагер! Затриха хиляди хора, разрушиха мечтите на две-три поколения. Между впрочем, за тях нямаше тежки никакви сезони! Тия гадове когато дойдат на власт, довеждат страната до национална катастрофа!
82
0
 
24
 
! Отговори
SAMO GERB преди 10 години
TRQBVA DA NASRO4iM NACIONALEN PROTEST, AKO TEZI VZEMAT VLASTTA, PO FACEBOOK li, PO NQKOIA DRUGA LI SOCIALNA MREGA, NO VSICHKI NA ULICATA!!!!!!- KAKTO DOBRE GO PRAVIHA 4ERVENITE KOMUNOIDI. S TEHNITE KAMUNI PO TQHNATA GLAVA!!!! SAMO GERB!!!!!!!!
81
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До GERB''Материала ,приятел ,материала е скапан и деградирал -за това гласуват за БСП за откачения волен и за крадливата партия на Доган -после пак ще има вайкане ,охкане ,тръшкане ...Орешарски щял да оправи нещата -колкото ги оправи навремето като министър на финансите ,като разваляше -седенките-с учителите които стачкуваха...обаче материала е *** и има къса памет ,материала се подвежда по истериите на клоуни като Бареков ,чете евтините вестници на майката на Д.Пеевски и цъка с език...
80
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми като е тежка зимата, ще ви запалим и ще има нови избори...
79
5
 
17
 
! Отговори
ДО 76 преди 10 години
Пенсионерите измират ,но вие също ще станете пенсионери /след 20-30 години / и надявам се по същия начин,синовете ви, да ви чакат да умрете.
78
0
 
28
 
! Отговори
Хитър Петър преди 10 години
"Зимата ще бъде тежка за хората с ниски доходи"...че, то на всички са ни ниски доходите г-н Орешарски..тия където сте с високи доходи Ви знаеме.Какво взе да ни плашиш с "тежка зима" нали, като те направят премиер на всички щяло да ни стане много хубаво..едно такова светло бъдеще ни обещавахте преди изборите, че направо слънчасахме от наглите Ви лъжи! Къде Ви отидоха мерките за повишаване на доходите, къде ще откривате нови работни местта..може би в министерствата за роднините си. Спри да лъжеш!
77
0
 
29
 
! Отговори
Стършел преди 10 години
.....защо сега не пишете за това, че хората започнаха да се бесеят след като БСП-ДПС-Атака се подиграват с всички нас.
76
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ама народа е още по-смотан, гласува си за същите уродливи ***, нищо че преди това докато са били на власт нищо не са направили. Българския народ има интелект на морско свинче и горе долу същата памет. Иначе всеки е чувал, че със стари к*рви нов бардак не става, но като дойдат изборите мозъка му в *** набит.
75
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Зимата ще е тежка, готвим амбициозни социални мерки" вземете да осъдите виновните, не да ме подготвяте за тежка зима. Яли *** 4 години, сменя се властта и подготвят народа за още по изродска зима. Ей *** мръсни децата ви като кучета да живеят.
74
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първата работа на новото правителство ще бъде да потули скандала с бюлетините, което недвусмислено ще покаже кой стои в основата на тази уйдурма.
73
3
 
36
 
! Отговори
мими преди 10 години
От всички кометари, и последвалите ги харесвания и не харесвания,личи какъв е бил истиския вот на народа.Личи наистина,че партия Герб са победителите.Затова трябва да се касират изборите и на следващите да затворим устата на всички,които обвиняват Герб за напечатаните бюлетини!!!
72
2
 
31
 
! Отговори
инженер преди 10 години
Чакаме ги 1-2 месеца тези и ги сваляме. Милион избиратели от големите градове бяха изолирани от БСП и ДПС. Не мисля да ги чакаме много...
71
6
 
46
 
! Отговори
Мен преди 10 години
БСП (Бареков, Станишев и Прокурора) води държавата по пътя на Гърция - вдигане на стандарта със заеми. Успех желая на всичко потърпевши. Лошото е, че ще вдигнат стандарта само на избирателите си - безработни, пенсионери и ***. Ще вземат повече от нас - тези, които работим. От техните приятели, които имат много - нищо. Те ще имат повече.Социална политика !