Властта мъдри нова организация за слухтенето и следенето

От БСП и ДПС предлагат създаване на агенция ДАТО извън МВР
36
Властта мъдри нова организация за слухтенето и следенето
Снимка: архив, Guetty Images

Управляващите са на път да създадат чисто нова структура, която да се занимава с подслушването и проследяването, става ясно от проект за промени в Закона за специалните разузнавателни средства, съобщава bTV.

Документът се появи във вътрешните страница на сайта на парламента във вторник, без дори да бъде предварително анонсиран. Вносителите на промените са водещи лица от ръководството на БСП и ДПС – Сергей Станишев, Лютви Местан, Михаил Миков, Христо Бисеров, Младен Червеняков, Атанас Мерджанов и Камен Костадинов.

След прехвърлянето на ГДБОП от МВР към ДАНС, новите управляващи възнамеряват да направят още една поправка – да извадят от вътрешното министерство добилата скандална слава в последните месеци дирекция СДОТО. Всъщност подобна идея бе лансирана от БСП и ДПС в разгара на скандала с незаконното подслушване, в който основно действащо лице бе бившият вътрешен министър Цветанов.

От документа на сайта на народното събрание става ясно, че двете водещи партии в парламента  смятат да извадят „подслушвачите” от МВР и да ги обособят в отделна агенция, която да е на подчинението на Министерския съвет. Новата структура ще се казва Държавна агенция „Технически операции” , или съкратено - ДАТО.

Предвижда се служителите на новата агенция да работят по осигуряване, разработване и прилагане на специални разузнавателни средства, наблюдение, проникване, фотографиране, видеозаписване, звукозаписване, филмиране, белязване на предмети и изготвяне на психологичен анализ във връзка със събирането на данни за защита на правата и свободите на гражданите, националната сигурност и обществения ред.

Начело на ДАТО ще застане ръководител с четиригодишен мандат, който ще се назначава от парламента по предложение на министър-председателя. Председателят ще има двама заместници, които се назначават от премиера.

В проекта е записано, че ще бъде създадено бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, което ще следи за дейността на ДАТО. То ще е в състав от пет члена, които също ще се избират от парламента.

Дейността на бюрото пък ще се контролира от новата постоянно действаща комисия в парламента за контрол на службите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: МВРДАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
ahah преди 10 години
От документа на сайта на народното събрание става ясно, че двете водещи партии в парламента смятат да извадят подслушвачите от МВР и да ги обособят в отделна агенция, която да е на подчинението на Министерския съвет. Новата структура ще се казва Държавна агенция Технически операции , или съкратено - ДАТО.Какво Дато? Направо си я кръщават "Ало, Станишев!", че да е ясно и за най - големите *** какво се случва!
24
0
 
7
 
! Отговори
Де си преди 10 години
Чиста диктатура е това!! Е, няма такива лицемери!
23
0
 
5
 
! Отговори
skiof.evony преди 10 години
ДАТО ще бъдело нещо ново хихи. Няма нищо ново под слънцето. Нова е само техниката, а подслушвачите, като са почнали от 09.09. не са и спирали. Така че знайте, че това не е за по телефона!
22
0
 
15
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
АКО ВЛАСТА МЪДРИ КАК ДА СЕ КАЗВА...ПРЕДЛАГАМ ,,ГЕСТАПО,, ...
21
3
 
21
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
Пак ще ни спрът всички еврофондове, пак ще си тънем в мизерия. Вече и ще се подслушваме, някой да не съботира хубавата ни държава. Единствено Бойко можеше да ги спре тия разбойници и вие го махнете, тези които гласуваха против ГЕРБ !.. Най-***, е че заради смотаняците страдат и свестните хора в тази държава. *** тъпанарщината.. На следващите избори и да искаме няма да може да сменим сегашните управляващи ! Единствения шанс е протести и сваляне на правителството
20
1
 
19
 
! Отговори
TankoBG_ преди 10 години
Чудели се кой да управлява новата агенция...Ами да я дадат на Станишев. То и без това само той я ползва...
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко прав.за сьжаление е бат бойко.индианците са долу.а вождовете Гея и Бея.някьде от Витоша кпандват.и всичко идва от лошия матриал.за сьжаление и тук е прав бат Бойко.
18
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
... кой се оплакваше че при ГЕРБ било диктатура? На ви сега диктатура и полицейщина. Всички промени, които новите направиха досега (освен законът за насилие над медици) са такива, че да подсигурят по-дълбоко срастване на държавата с комунистите ("социалисти"). И си го казват съвсем директно дори - намалиха кворума на парламентарните комисии и като ги питаха що, онея викат "ами да не може ГЕРБ да ни влияе". Няма такава диктатура.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А защо пропуската Ал.Петров.Та той е kapo de tutti kapi.
16
4
 
21
 
! Отговори
на нож! преди 10 години
За пореден път се оставихме да бъдем изманипулирани! Сега питам аз, пак ли ще стоим и ще гледаме безхаберно как пред очите ни съживяват новия комунистически строй??! СЪБУДИ СЕ, О НЕРАЗУМНИЙ НАРОДЕ!!!
15
0
 
23
 
! Отговори
СоциаГлист преди 10 години
вече ще се отчитат на Серго и Доган!
14
1
 
28
 
! Отговори
BGto преди 10 години
Искат, за да могат да контролират службата, като те ще назначават техни хора, а информацията, ще използват в своя полза, а защо не и за лични цели.
13
2
 
33
 
! Отговори
ВойнЪ преди 10 години
Такава полицейщина не е имало, какво стана с организираното събитие за протести във фейсбук-изведнъж изчезна, а бяха потвърдили над 20 000 човека, сега нови методи за подслушване, какво стана и с онези прословути бюлетини...това е страшно, идват страшни времена.Политическият франкенщайн между БСП+ДПС+Атака е опасен!
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бе тия истрештеха като Волен..да бегаме от тука.ама на запад.а тия скапаняци да си ходят на изток.
11
1
 
35
 
! Отговори
нерегистриран преди 10 години
Значи куманоидите ще слухтят, а Цветанов ще е виновен!
10
1
 
31
 
! Отговори
нерегистриран преди 10 години
Властта комунистическа не мъдри, тя вече налага ДИКТАТУРА и който не вижда това, значи е политически късоглед! Серговизация + Путинизация, барабар с Местанизация!
9
1
 
19
 
! Отговори
просто аз преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !!!Та какво казваш правеше Цвинокио с МВР ? Това което любимците ти от БСП+ДПС+АТАКА възнамеряват да направят е много по-страшно, но дай ние да дрънкаме без да мислим, все пак за това ни плащат, нали?
8
1
 
23
 
! Отговори
избирател преди 10 години
Бе верно ли има още наивници в България,които вярват,че те избират тъй наречената власт?
7
6
 
23
 
! Отговори
слона преди 10 години
Слабо ме интересува това дали някой ме подслушва или не. Важното е да живееш нормално, без да имаш нуждата да емигрираш.
6
1
 
26
 
! Отговори
Somebody преди 10 години
50 заместник министри, нови агенции ... Отваряне на работни места за "Свои хора"... Така ли се пестят пари в държавата? А кой ще отвори работни места за гласоподавателите? Орешарски внимавай.. ако хората не усетят подобрение по джоба си... зимата ще е страшна :)