Пеевски си е депутат и туйто, рекоха от ДПС

"Като не се е провинил, нямаме право да му поставяме условие да напуска"
Обновена: 17 юни 2013 18:05 | 17 юни 2013 18:00, Камелия Цветанова
178
Пеевски си е депутат и туйто, рекоха от ДПС
Лютви Местан Снимка: архив, БТА

Оказа се, че въпреки че Делян Пеевски се закле в петък в парламента като шеф на ДАНС, след решение на народните избраници, те не са прекратили правомощията му на депутат.

„Мандатът на народен представител се прекратява с акт на парламента, а такъв няма”, обясни зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров. Лидерът на партията Лютви Местан уточни, че след като Пеевски вече е депозирал заявление за оттегляне на депозираната молба за напускане на парламента, казусът е ясен, защото е имало аналогични ситуации и преди.

Според него обаче, ако има каквото и да е съмнение, компетентните органи след проверка ще го разсеят.

„Пеевски е депутат от ДПС, без да е член на движението, той е от гражданската квота и никой не поставя на съмнение мястото му в парламентарната група”, заяви Местан. 

Делян Пеевски е същият, какъвто беше, когато го номинирахме за народен представител, когато не се е провинил с нищо, ние нямаме право да му поставяме условие да напуска”, коментира и Христо Бисеров.

Лидерът на движението за пореден път настоя, че кандидатурата на Пеевски е внесена от премиера Племен Орешарски и от никой друг.

Още по темата
Този път обаче призна, че е била съгласувана лично с него и с ръководството на ДПС.

„В този смисъл нося отговорност за предложената кандидатура, нося отговорност за публичната реакция, която предизвика тя, и за поуките, които ситуацията ме застави да извлека, в смисъл, че всеки е длъжен освен от своята самооценка да се ръководи и от публичната”, коментира Местан.


Местан съобщи, че депутатите от ДПС вече са внесли проекторешение за отмяна на решението за избирането на Пеевски за председател на ДАНС. Те ще настояват то да е точка първа на редовното заседание на НС в сряда.

Лидерът на ДПС отрече назначеният за областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов, срещу когото има протести, да е предложение на ДПС.

Той никога не е бил от нашата квота, не знам кой провокира тези внушения, дали нечия нереализирана амбиция”, коментира Местан.

Лидерът на ДПС се оплака  още, че на движенето се приписват 7-8 заместник-министри, а всъщност са само четирима- на образованието, на земеделието, на отбраната и на културата.

Местан съобщи още, че ДПС иска да се изработи изцяло нов Изборен кодекс. По-рано в понеделник стана ясно, че това е цел и на ГЕРБ, и на БСП.
 
Той обаче се изказа скептично по отношение на намеренията на бившите управляващи.

„ГЕРБ имаха на разположение 4 години да чуят справедливите искания на гражданските сдружения и на опозицията, които да гарантират честността на вота и представителността, но те отказваха“, коментира лидерът на ДПС.

Основната идея на движението е временна комисия в НС, която да е отворена и за пряко представителство на граждански организации, и във възможно най-кратки срокове да изработи изцяло нов кодекс с променена философия.

Протестите отразяват кризата на доверието и са продукт на усещането, че огромна част от българските граждани се чувстват непредставени в парламента, обясни Местан защо смята, че сега действащият кодекс е проблемът на проблемите в момента.

Заради това от ДПС предлагат облекчаване на условията за кандидатиране на народни представители.

Вместо сега нужните 5 000 подписа в подкрепа на един независим претендент за НС, да се събират по 500 примерно, искат от ДПС. Те ще настояват още да отпадне исканият депозит от 10 000 лева за участие в изборите за независимите кандидати.

Това, че предлагаме промени в Изборния кодекс, не е заявка за нови избори, направи уговорка Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
4
 
! Отговори
Nqkoj si преди 10 години
От ДПС няма да изпуснат такъв "ценен" кадър, такъв "чутовен" специалист като Пеевски... кой после ще дава парички... а обръчите на Доган, ако ги вземе някой друг, а, к'во пра'им тогава...
130
0
 
2
 
! Отговори
Кабули преди 10 години
За да се получи по-голяма представителност в Парламента на гласуващите, е нужно да отпадне четирипроцентовата бариера за влизането в него от независимите депутати. Всеки един независим кандидат събрал един процент от действителните гласове да бъде избран за народен представител. При намаляването на броя на народните представители на 120, то пет народни представители от една партия да могат да правят парламентарна група, а ченирипроцентовата бариера да бъде 2 % от общия брой гласували.
129
0
 
4
 
! Отговори
Adela преди 10 години
ЗНАЧИ от петък насам Плазмодию е хем депутат, хем шеф на ДАНС и като такъв е упражнил достъп до класифицирана информация; хем нито едното, нито другото.................Ще ви свалим от власт, а след вас ако дойдат герб и започнат да крадат и тях ще свалим. И ТАКА ДОКАТО СЕ ОТКАЖЕТЕ да крадете чрез парламента.Други въпроси?
128
0
 
9
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Докато ние българите се опитваме да решим по някакъв начин проблемите на държавата си ,Доган ,Местан и сие се опитват да кадруват в своя полза........В следващия парламент ДПС трябва да са в изолация ,а не "балансьор"....Стига вече алчност за власт и тарикатлъци в тяхна полза...................!
127
0
 
13
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Оставка или протест, това са опциите.
126
0
 
20
 
! Отговори
шаш преди 10 години
Ще ти се Местан бей , ама нарушавате конституцията и хората няма да го допуснат! Вие се самозабравихте! Целия народен гняв ще се стовари на главите ви, защото нищо не сте научили! НАРОДЪТ ВИ Е РАБОТОДАТЕЛ И ВИЕ ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ МУ ДЪЛЖИТЕ ОТЧЕТ ЗА ДЕЙСТВИЯТА СИ!!! Не се опитвайте да шикалкавите!
125
0
 
15
 
! Отговори
Зоро преди 10 години
Само дето конституционния съдия каза, че си е напълно изпълнимо изхвърлянето на Шопареейвски от парламента при положение, че има решение и е подал клетва. НаМестан пак въртя лъга и го остави Депутат.Мама ви мрасна долна,като пиявици са. Олигарски само се смее и казва, че нямало да подаде оставка. А думите на Станишев" "Протестирайте си, аз си оставам" - мърршииии долни, въобще не ги интересува мнението на народа, то ако ги интересуваше нямаше България последните 30 години да е на това дереже.
124
0
 
2
 
! Отговори
Zoro преди 10 години
До 3goroЕвала брат!
123
0
 
16
 
! Отговори
байо преди 10 години
Не е луд който яде баницата,ами всички ,които им я дават - начело с Волен кресливия - е той им даде възможност да си развяват коня и изправят на нокти цяла България и за което вчера се беше скрил смелия под масата като съсел и вряаскаше като камила !!!
122
2
 
15
 
! Отговори
ПЕШО преди 10 години
Хора излизайте по площадите да изметем тази шайка от ДПС и БСП тези явно ни правят на маймуни ТОЗИ *** ПЕЕВСКИ СЕ ЗАКЛЕ В ПАРЛАМЕНТА КАТО ШЕФ НА ДАНС КОЕТО ОЗНАЧАВА ЧЕ ВЕЧЕ НЕ Е ДЕПУТАТ А СЕГА СЛУШАМЕ ЛАЛУГЕРА МЕСТАН КАК ПЕЕВСКИ ЩЯЛ ДА СЕ ВЪРНЕ КАТО ДЕПУТАТ!!!!НИКАКВО ВРЪЩАНЕ ТОВА Е ПРОТИВ ЗАКОНИТЕ НА СТРАНАТА!!!!
121
2
 
11
 
! Отговори
boy преди 10 години
Ейййййййй, вашта кожаааа. Вън *** от БЪЛГАРИЯ!
120
0
 
12
 
! Отговори
някой преди 10 години
министър на отбраната....от дпс...?????
119
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така е като събират кандидат депутати от кол и въже дето се казва.Обикновено не вземат качествени специалисти и с добро име сред народа а най големите бандити простаци корумпирани мафии дето са свикнали да се оправят по втория начин с подкупи и манипулации.Сигурна съм че повечето депутати са именно такива и затова сме на това дередже.Е поне една от причините.Сега *** че се оправяй та от такива какво да избереш.
118
0
 
1
 
! Отговори
er преди 10 години
така е подигравка а ганйо стои в кръчмата и чака и много повече областни турци ще имамного пъти са ме наричали "турчин" защото живея в такъв регион и да си призная преди се засягах но вече пораснах - при среща с хора от "другата БГ" све ме питат -ама вие имате много турци на турски ли говорите - извода е че щом регионално българи ни сочат с пръст и ни обиждат и сравняват с турци ,какво да чакаме в БГ но проблема е ваш аз съм свикнал с етносите защото НИЕ СМЕ HARDLINERS В БГ.
117
2
 
12
 
! Отговори
sboo преди 10 години
Защо след като имаме толкова много най различни партии,беше необходимо да се създаде партия на етническа основа ДПС и въпреки че,се опитва да промени образа си тя 23 години си остава партия на етническите турци,българите които членуват в партията се опитват да я използват за да се доберат до някаква власт.
116
2
 
31
 
! Отговори
iceboy преди 10 години
това не може да е истина!!!докъде стигнахме??забележете кои министри са от дпс-на Образованието,на Културата и на Отбраната!!!!!по голяма подигравка в българската история с българския народ едва ли е имало и едва ли ще има някога!!това е срам и позор!!!!!!
115
2
 
4
 
! Отговори
CENZOR преди 10 години
Nai nakraja edna doblestna postapka ot lider na DPS .Priznavaneto che edin vish darjaven slujitel moje da savmestjava dva Vishi darjavni posta s dve zaplati i s privilegiite i na dvata posta !!!! AFERIM Mestan Aga !!! EKSPERTI ste vav vsichko !!! Mai se zabludih s naznachenite kato gi narichah "oresharki" Mai EKSpertnija kabinet a natapkan s "mestanki" ! POZORNI INDIVIDI
114
1
 
50
 
! Отговори
3goro преди 10 години
Всички българи ,които не гласуват спомагат за безобразно наглото поведение на ДПС. Те са се самозабравили и поведението им е скандално ! Хора те не милеят за България , те имат други стремежи - никога не го забравяйте !!!
113
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама,този още ли е жив?
112
2
 
35
 
! Отговори
Vera преди 10 години
Да продължава да си бъде депутат дебелото детенце на мама тотаджийка