Пеевски си е депутат и туйто, рекоха от ДПС

"Като не се е провинил, нямаме право да му поставяме условие да напуска"
Обновена: 17 юни 2013 18:05 | 17 юни 2013 18:00, Камелия Цветанова
178
Пеевски си е депутат и туйто, рекоха от ДПС
Лютви Местан Снимка: архив, БТА

Оказа се, че въпреки че Делян Пеевски се закле в петък в парламента като шеф на ДАНС, след решение на народните избраници, те не са прекратили правомощията му на депутат.

„Мандатът на народен представител се прекратява с акт на парламента, а такъв няма”, обясни зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров. Лидерът на партията Лютви Местан уточни, че след като Пеевски вече е депозирал заявление за оттегляне на депозираната молба за напускане на парламента, казусът е ясен, защото е имало аналогични ситуации и преди.

Според него обаче, ако има каквото и да е съмнение, компетентните органи след проверка ще го разсеят.

„Пеевски е депутат от ДПС, без да е член на движението, той е от гражданската квота и никой не поставя на съмнение мястото му в парламентарната група”, заяви Местан. 

Делян Пеевски е същият, какъвто беше, когато го номинирахме за народен представител, когато не се е провинил с нищо, ние нямаме право да му поставяме условие да напуска”, коментира и Христо Бисеров.

Лидерът на движението за пореден път настоя, че кандидатурата на Пеевски е внесена от премиера Племен Орешарски и от никой друг.

Още по темата
Този път обаче призна, че е била съгласувана лично с него и с ръководството на ДПС.

„В този смисъл нося отговорност за предложената кандидатура, нося отговорност за публичната реакция, която предизвика тя, и за поуките, които ситуацията ме застави да извлека, в смисъл, че всеки е длъжен освен от своята самооценка да се ръководи и от публичната”, коментира Местан.


Местан съобщи, че депутатите от ДПС вече са внесли проекторешение за отмяна на решението за избирането на Пеевски за председател на ДАНС. Те ще настояват то да е точка първа на редовното заседание на НС в сряда.

Лидерът на ДПС отрече назначеният за областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов, срещу когото има протести, да е предложение на ДПС.

Той никога не е бил от нашата квота, не знам кой провокира тези внушения, дали нечия нереализирана амбиция”, коментира Местан.

Лидерът на ДПС се оплака  още, че на движенето се приписват 7-8 заместник-министри, а всъщност са само четирима- на образованието, на земеделието, на отбраната и на културата.

Местан съобщи още, че ДПС иска да се изработи изцяло нов Изборен кодекс. По-рано в понеделник стана ясно, че това е цел и на ГЕРБ, и на БСП.
 
Той обаче се изказа скептично по отношение на намеренията на бившите управляващи.

„ГЕРБ имаха на разположение 4 години да чуят справедливите искания на гражданските сдружения и на опозицията, които да гарантират честността на вота и представителността, но те отказваха“, коментира лидерът на ДПС.

Основната идея на движението е временна комисия в НС, която да е отворена и за пряко представителство на граждански организации, и във възможно най-кратки срокове да изработи изцяло нов кодекс с променена философия.

Протестите отразяват кризата на доверието и са продукт на усещането, че огромна част от българските граждани се чувстват непредставени в парламента, обясни Местан защо смята, че сега действащият кодекс е проблемът на проблемите в момента.

Заради това от ДПС предлагат облекчаване на условията за кандидатиране на народни представители.

Вместо сега нужните 5 000 подписа в подкрепа на един независим претендент за НС, да се събират по 500 примерно, искат от ДПС. Те ще настояват още да отпадне исканият депозит от 10 000 лева за участие в изборите за независимите кандидати.

Това, че предлагаме промени в Изборния кодекс, не е заявка за нови избори, направи уговорка Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
17
 
8
 
! Отговори
FBI преди 10 години
Ако Пеевски остане на пост , то означава че Борисов отива автоматично в Затвора , та по добре по 200 лв на безработен да вика пред Народното Събрание от колкото в Пандиза
70
0
 
27
 
! Отговори
asdf преди 10 години
Странна работа,старите Македонски комити се въртят в гробовите си,достоини мъже,имена няма да изреждам,много са.Мазният турчин Местан и помака,кучето което не знае от кои род е,се изказват нагло и поучават.Местане,късметлия си,ако имаше един като Ванчо Михаилов,брадите ви щяха да се веят по тръните в Пиринска Македония,а помака,щеше да го е апнала месечината.Но Краси Каракачанов и тои наше момче и тои мас.ия от всякъде.Молете се да не се намери един решителен мъж,молете се.
69
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коя е тая коза на снимката? Да не е от гей-лобито на Спинишев?
68
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАГЛИТЕ ТУРЦИ ари закривайте партия ДПС НАГЛИ *** 23 ГОДИНИ НЕ СА НАЯДОХТЕ ***
67
1
 
39
 
! Отговори
тони преди 10 години
То след седмица парламент няма да има този *** се загрижил за шопара, абе марш от Татковината ни България *** анадолски!!!!!!!!!!
66
0
 
27
 
! Отговори
;lk;fd преди 10 години
А два дни какво ровеше из данс тая ***
65
1
 
35
 
! Отговори
ВАРНА преди 10 години
ТУРЦИ? ТУРЦИ да оправляват БЪЛГАРИЯ? ПОВТАРЯМ: Б Ъ Л Г А Р И Я?! - АБСУРД. Марш в Турция, нямате работа тук. Ако някой ден някой турчин или турска партия стане начело на Република България - жална им майка. Марш в Истанбул, гюмюз!
64
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** бургии са най-опасни за БГ!
63
1
 
23
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Мачкай НАРОДЕ нека изчистим България за един ден. Трябва да треперят от страх и спят с памперси. Мачкаааааааай.
62
0
 
23
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Местане, свършено е с вас. Вие не разбрахте ли че никога няма вече вашата скапана партия и *** да управлявате??? Народа ви ненавижда.
61
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нагли до дупка. Какъв депутат може да бъде този след като взриви държавата. Народа не го иска, а депутата трябва точно народа да го иска, а не партията. Какво повече искат да се случи. По ясно от това как да им покажат, че мястото на този човек не е там. Те си правят каквото си искат и си мислят, че ние ще си траем до безкрай. Няма да чакаме 500 г.
60
1
 
19
 
! Отговори
Luce преди 10 години
До Test Не искам да те обиждам, но като ти гледам латиницата ти за това пространство си полуграмотен. Освен това ДПС още от основаването си е етническа партия в разрез с Конституцията на РБ. А правата и свободите си ги имахте още от времето на Т.Ж. и това ви изяде главата. С тройки ви приемаха във ВУЗ, общежития и т.н. а после и работа ви осигуряваха. Може би Българите трябваше да се борят за равноправие в тази държава, не вие.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ШопА бе,шопе,виждам,че си интелигентен,ама от къде ги изкопа тия ционисти?
58
1
 
27
 
! Отговори
stanislav.dedev преди 10 години
Местане не се хаби и без тва ще ви изхвърлим всичките от там!!!НЕ сме ви искали, направихте си правителство без подкрепата на народа и сега ще си плащате за тази си наглост!!!Ако не си разбрал новината ще ти кажа!! НА есен ще има нови избори и ще са за велико народно събрание и там противоконституционни партии няма да има.,и там ще се гласува за личности,на мажоритарен принцип.,народа ще ги избира и ТоЙ ще ги маха!!!Няма да има Догановци,Станишевци,Бойковци и Болни мозъци .,ще има истински Бълг
57
10
 
7
 
! Отговори
падение неизбежно преди 10 години
След 10 до 15 г. Пеевски ще е Премиер и Мъж на годината, просто социолозите малко избързаха с етническата картина в страната и подведоха политиците.
56
8
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
до 61 - незнам кой с кого ще води гражданска война но определно който има интерес от това да се случи съм сигурен че е предпирел всички действия и е в план. Главно такива неща създават ( ционистите ) организират Протести без да подозират хората ,че не за техни права а за правата на ционистите плановете им протестират. Политиката е мръсно нещо.
55
1
 
11
 
! Отговори
BG преди 10 години
Dps si e Dps , nespazva narodnoto mnenie i vob6te ne go interesuva kakvo iska balgarskiqt narod !!!
54
1
 
25
 
! Отговори
Килюминати1 преди 10 години
Местане, марш в Анадола по-скоро, че народа като те подгони ша те разпокъса! *** гад!
53
0
 
10
 
! Отговори
ставри преди 10 години
До chmatkaКакво ти е направило прасето,че да го обиждаш така?
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И кой с кого ще води гражданска война?На някои болни мозъци им се привижда...Да си вземат хапчетата редовно.