Строихме комунизма, дострояваме демокрацията!

Първанов зове протестиращите да започнат диалог с властта
Обновена: 28 юни 2013 13:38 | 28 юни 2013 13:37,
56
Строихме комунизма, дострояваме демокрацията!
Георги Първанов. Снимка: Булфото

Случващото се днес идва да покаже, че демокрацията не е необратим процес и не може да кажем, че "сме построили демократичния строй", както навремето си позволявахме за един друг строй да даваме подобни оценки.

Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Георги Първанов, президент 2002 – 2012 година.

Още по темата
"Смятам, че българинът има здраво чувство за историческа памет и може да отсее зърното от плявата. Това, че някои повтарят едни и същи номера до изтъркване (сега виждам, че Едвин Сугарев отново гладува) идва да покаже, че в свързаните с политиката има хора, които залагат на остротата, на агресията, на конфронтацията, защото не са силни тогава, когато нещата опират до реалната политика, до конкретните управленски действия", коментира той.

На въпрос за скандиранията на площада: "Червени боклуци", бившият държавен глава коментира:

"Подобни лозунги са лесни, интересни са за по-младата част, особено за онези, които посещават спортните събития. Мисля, че протестът само губи от това, че залага на подобни послания. Това подсказва известно изчерпване, въпреки че в хода на самия протест има някои лозунги и послания, които звучат оригинално", призна Първанов.

По думите му, за да има повече чуваемост, протестиращите трябва да търсят качествено новото. Тогава според него възможността за въздействие определено ще бъде по-висока.

"Не се чувствам обаче засегнат, защото знам, че зад червената идея, колкото и условно да звучи това, стоят стотици хиляди честни, почтени хора, които са дали всичко от себе си, за да изглежда България днес така. Това, че и от едната, и от другата страна има калпави ръководители, не е основание да заклеймяваме или да слагаме негативен етикет на цяла една общност. Това е един от уроците на демокрацията, които аз съм прочел", твърди Георги Първанов.

Според него на площада няма да се приемат решенията, важни за живота на хората.

"Ние виждаме искания от страна на протестиращите, които се свеждат единствено до промени в Изборния кодекс. Аз съм сигурно един от първите, който започна сериозният дебат за промяна на политическия модел, още през 2008 г. Бях привърженик на едно разделяне на избирателната система 50 на 50 (този модел, който сега предлага проф. Константинов, който тогава впрочем беше резервиран към моите предложения). Вместо това се появиха едни 31 мажоритарни кандидати, които показаха една силна деформация на идеята. Сега е нужен сериозен дебат по това какви дефекти е показало прилагането на една или друга идея, а за това си трябва време", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
5
 
! Отговори
КНК преди 10 години
КОЛКОТО ПОСТРОИХТЕ КОМУНИЗМА,ТОЛКОВА ЩЕ ПОСТРОИТЕ И ДЕМОКРАЦИЯТА !!! ЗА 100 ГОДИНИ НИЩО ПОЛЕЗНО ЗА БЪЛГАРИЯ НЕ СТЕ НАПРАВИЛИ И НЯМА ДА НАПРАВИТЕ !!! ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ И ЩЕ БЪДЕ ПОДКРЕПЕНО ОТ НАРОДА И ЩЕ ДОНЕСЕ ДОБРО Е : ДА СЕ САМОРАЗПУСНЕТЕ И ДА СЕ ИЗВИНИТЕ ЗА БЕЗДАРИЕТО СИ !!!
39
0
 
5
 
! Отговори
nasakotoqkata преди 10 години
пълитическите трупове не са нито леви нито десни камоли комунисти те миришат само силно на на мафия
38
3
 
5
 
! Отговори
CHOVEK преди 10 години
MILO I DRAGO DAVAM DA SE VARNA V BG PREZ SEDEMDESETTE I SREDATA NA OSEMDESETTE. ZLATNI GODINI BIAHA!!!!!
37
7
 
3
 
! Отговори
Иванчо преди 10 години
"Не се чувствам обаче засегнат, защото знам, че зад червената идея, колкото и условно да звучи това, стоят стотици хиляди честни, почтени хора, които са дали всичко от себе си, за да изглежда България днес така."Ти и братушките сте дали всичко от себе си България да изглежда така...
36
6
 
8
 
! Отговори
Journey преди 10 години
Тоя агент, който държа на власт ДПС последните 10г. какво пак изскочи на сцената.Гоце, заедно с Доган са едни от главите на мафията.И Бойко също.
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тая фурнаджийска лопата дето навремето водеше митинги от бабички против НАТО, пък после се фукаше с приемането ни. Политикът трябва да е последователен и с ясна визия. Такива дето като кажат добро утро и трябва да се оглеждаш дали не е изгряла луната... пази боже.
34
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само тояга за вас иначе власт не давате и се оправдавате по най тъпия начин.Направо се чудя откъде се намират *** да гласуват за такива кърлежи мръсни долни предатели.Не визирам като алтернатива герб дпс сдс рзс и всички други ла.нари.
33
3
 
10
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Коментарите са обидни и нападателни защото той се оказа непочтена личност.Колко пъти излъга нацията?
32
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Под всеки един пост, се четат едни и същи обидни, нападателни коментари. В случая, става въпрос за човек, който 10 години е бил президент на България и два пъти гражданите са го избирали. Но чета коментари, в които просто нивото на речника на авторите им е далеч под необходимото. Съжалявам, но е така. Не съм видял един почтен коментар, с някаква да го наречем градивна критика. Така е е и с всички протестиращи. Не ни харесва това, не ни харесва другото, не знаем какво искаме и защо го искаме.
31
4
 
9
 
! Отговори
Иван Бухов преди 10 години
Искат се промени в изборния кодекс и нови избори за да се свалят от открадната власт комунистите, турците, олигарсите, вероотстъпниците, лъжците и крадците! Те са ни омръзнали, не искаме да ги гледаме, слушаме и най вече пък да ни управляват, да ни водят от катастрофа до катастрофа!!! Нека се засрамят и скрият от хоризонта. Да излязат но с други лица и като социалдемократи скъсали с миналата си престъпна история!!! Бог да е с нас и ни помага, да ни пази от стари и нови престъпници!
30
4
 
11
 
! Отговори
Мариана преди 10 години
Е какъвто комунизъм построихте, така ще достроите и демокрацията. Ако комунисти въобще имат нещо общо с демокрация.
29
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя *** гоце забърка кашата още като стана Президент...слаба ракия....Бита ДС- карта!
28
10
 
3
 
! Отговори
европеец преди 10 години
"...зад червената идея, колкото и условно да звучи това, стоят стотици хиляди честни, почтени хора, които са дали всичко от себе си, за да изглежда България днес така." Тук Гоце е прав - днешният бардак, в който е превърната България несъмнено е дело на посочените от него екскременти на БКП и ДС, включително и него самия.
27
3
 
12
 
! Отговори
КИРО преди 10 години
ГОЦЕЕЕ ГОЦЕ, С НУКАТА МАЙ НЕ ВЪРВИ - ТРУДНА РАБОТА, ВИЖ ПОЛИТИКАТА , КРИТИКАРСТВОТО ПО-ЛЕСНО , ДУМА ДУПКА НЕ ПРАВИ, ПОЛИТИЧЕСКА БЕЗОТГОВОРНОСТ
26
1
 
11
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Една дума пууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу тоест 2 де пууууууууууууууууууу м.....й да е.а май станаха 3 хехехееххе
25
0
 
4
 
! Отговори
Homer преди 10 години
До Az 23: При кого излязоха, при онези които мятаха храна ли(истинските платени ***). При младите никой не излезе, а и какво ли ги бърка за нас, нали техните деца учат в квалитетни и престижни чуждестранни университети, нас кучета ни яли!!!
24
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди 1989 г. беше народна демокрация, след 1989 г. е буржоазна демокрация.
23
2
 
6
 
! Отговори
ami sega преди 10 години
"Не се чувствам обаче засегнат, защото знам, че зад червената идея, колкото и условно да звучи това, стоят стотици хиляди честни, почтени хора, които са дали всичко от себе си, за да изглежда България днес така."Първанка, ти си доказателството, че трябват нови хора в политиката, ама спешно. И как изглежда БГ днес. То така го каза, все едно сме Германия. Днес БГ е най-изостаналата страна в ЕС, мизерна, бедна, ето такава е България днес. Благодарим ви за което, ***. 70 години не стигат.
22
1
 
14
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Този само разваля всичко до което се докосне.
21
1
 
14
 
! Отговори
Пъзел преди 10 години
Първанов, кажи когато ходи на лов какво хвана от една малолетна и педофилията не е ли престъпление!